BT alanındaki yeni meslek sayısı her geçen gün artıyor
The Network ve Kariyer.net’in gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türkiye’de her iki dijital yetenekten birisi yurtdışında çalışmak istiyor.
Bilişim alanında kalifiye eleman eksikliği her geçen gün kendini daha çok hissettiriyor. Bu konuda yapılan araştırmalar ise eksikliğin yanı sıra bilişim ile birlikte yeni mesleklerin de ortaya çıkmaya başladığını gösteriyor. Dünyanın önde gelen 50’yi aşkın istihdam sitesinin oluşturduğu The Network, işgücü eğilimi konusunda şimdiye kadar yapılmış en büyük iş trendleri ve iş tercihleri araştırmalarından birine imza attı. Küresel Yeteneğin Kod Açımı yayınlarının yeni serisi olan çalışma, 197 ülkeden 366 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti. ‘Beceri Yükseltme ve Yeniden Beceri Edinmekle İlgili Küresel Trendlerin Kod Açımı’ araştırmasının Kariyer.net tarafından yürütülen Türkiye ayağında ise 23 bin 816 kişiyle görüşüldü.
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal’ın verdiği bilgilere göre, bilişim sektörü Endüstri 4.0’ın da katkısıyla uzun zamandır sürekli büyüme kaydediyor. “Bizim gibi sadece internet platformları değil, normal şirketler de artık bilişimci almak durumunda kalıyorlar” diyen Fatih Uysal, şunları kaydetti:
“Örneğin; KVKK süreçlerinin yönetilmesi için sistemlerin içerisinde birçok müdahale yapılması gerekiyor. Web sayfanız varsa orada değişiklikler yapmanız gerekiyor. Bunun için de bir BT’ciye ihtiyacınız var. BT satın alması da ayrı bir meslek haline geldi. Klasik bir satın alma müdürünün, çok iyi bir BT satın alma yapabileceğini söyleyemiyorsunuz. Çünkü dinamikler farklı. Şirkete herhangi bir ürün alır gibi yazılım alamıyorsunuz. Yazılımı aldıktan sonra onun 3 ayda bir yükseltilmesi, güncellenmesi gerekiyor. Bunu bilmeyen insan, şirkete çok fazla para kaybettirebilir. Sizin ise bunu bilen insanı arayıp, bulmanız lazım. Bunun gibi örneklerden ötürü Türkiye’de ve dünyada bilişim sektörü istihdamının pozitif bir şekilde arttığını görüyoruz. Veri analitiği, front-hand yazılımcı, back-hand yazılımcı, yapay zeka uzmanı gibi alanlar, 10 sene önce olmayan ama şimdi en çok aranan meslekler. ‘Hangi meslek şu anda garanti iş bulur?’ dediğinizde, yanıt yazılımcı. Türkiye’de ve tüm dünyada bu şekilde.”
GTS Araştırma sonuçlarının da bunu net bir şekilde gösterdiğine dikkat çeken Fatih Uysal, “Türkiye’de yaşayan, özellikle bilişim sektöründeki adaylar yurtdışında çalışmak istiyorlar. Başka ülkelerden de Türkiye’de çalışmak isteyenler var. Kalifikasyonu birebir ölçme şansı yok; ama bizim ülkemizdeki kişiler Avrupa ülkelerini tercih ediyor. 10 kişiden 7’sinin önceliği Avrupa ülkeleri. Önce ABD, sonra Almanya, İtalya ve İsviçre tercihlerde ön sırada geliyor. Türkiye’de çalışmak isteyenler ise Kırgızistan, Mısır, İran, Pakistan’dan gelenler. Çünkü biz bu ülkeler için rol modeliz. O ülkedeki yetenekler gelip burada, bizdekiler de Avrupa ve ABD’de çalışmak istiyorlar” dedi.
Kariyer.net’in, şu anda kendi içerisinde sunduğu ürün ve hizmetler açısından bir dönüşüm süreci içerisinde olduğunun altını çizen Fatih Uysal, bu dönüşümü şöyle anlattı:
“Biz 20 yıl içerisinde 1 milyondan fazla kişinin iş bulmasına katkıda bulunduğumuzu hesaplıyoruz. Ama gerçek rakam daha da yüksek olabilir. Bu 20 yıllık süre içerisinde Kariyer.net farklı alanlarda, başka ürünleri de bünyesinden çıkarmış. Son olarak ‘İşinolsun’ ürünü tamamen mavi yakaya yönelik bir ürünümüz. Dolayısıyla Kariyer.net ailesi olarak Kariyer.net ve işinolsun ürünlerimizle 300 binden fazla müşteriye hizmet veriyoruz. Bünyemizde 25 milyona yakın CV var. Hem mavi yaka hem de beyaz yaka pazarında ilan açısından lider durumdayız. 20 yıl boyunca ürünü, servisi hiç değiştirmeden ayakta kalmak mümkün değil. Bu tür şirketlerin yenilemeler ve inovasyona önem vermesi gerekiyor. Bizim sektörümüzde de ilan başı başvurular artıyor. Bu da işveren açısından zorluk yaratıyor. Filtremeler uzun sürüyor. Bunu görerek ‘Pratik aday servisi’ adında bir ürün çıkarttık. Pratik aday servisinde kısa liste hizmeti veriyoruz. Bu çok başarılı bir proje oldu. Arkasından sektörel anlamda yerleştirme projeleri de yapmaya başladık. Bir şirketin 20 personele aynı anda ihtiyacı olması durumunda biz o konuyu bir proje olarak değerlendirip gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Klasik bir ilan sitesinden çıkarak, ‘İK çözüm ortağına’ evrilmede uçtan uca hizmet verme aşamasındayız. Sadece ilan verme ve ilan başvurusu olarak değil, müşterilerimize İK departmanı olarak da çözümler sunmaya çalışıyoruz. İnternet platformları arasında kendi Ar-Ge’si olan az şirketten bir tanesiyiz. İK analitiği konusunda kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz.”
Kariyer.net’in COVID-19 aksiyonları
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün Türkiye’de de görülmesinin ardından, İK departmanlarının en tedirgin olduğu başlıklardan biri de yüz yüze mülakatların taşıdığı risk oldu. Kariyer.net, korona virüse karşı önlem almaya çalışan işverenler için önemli bir adım atarak; iş görüşmelerini dijital ortama taşıyan HR Venue uygulamasını 1 ay boyunca, Kariyer.net üyesi olsun ya da olmasın, tüm şirketlerin hizmetine ücretsiz olarak sunacağını duyurdu.
Bu zorlu dönemde hastanelerde sağlık personeli istihdamının hızlı ve kolay ilerlemesi için iş ilanları Nisan ayı sonuna kadar ücretsiz olarak yayınlanacak. Tüm hastaneler Kariyer.net müşterisi olsun olmasın bundan yararlanabilecek. Sağlık sektörü ilanlarının, diğer ilanlar arasında öncelik alarak daha fazla adaya ulaşması için gerekli destek de sağlanacak.
Evden çalışanların yarısı işe dönme konusunda tedirginlik yaşıyor
Kariyer.net’in ‘HR Pulse’ adlı araştırma serisi kapsamında Curiocity işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Korona Virüs ve İş Hayatı’ araştırmasının sonuçları açıklandı. Bin 346 beyaz yakalı çalışan ve 570 işverenin katıldığı araştırmaya göre;
- Evden çalışma önlemi aldıklarını belirten işverenlerin yüzde 50’si sürekli olarak evden çalıştıklarını, yüzde 34’ü ise belirli günlerde evden çalıştıklarını belirtti. Şirketlerinde evden çalışma önlemi alınsa da pozisyonu /yaptığı iş gereği evden çalışmadığını belirten işveren oranı yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti.
- Beyaz yaka çalışanlarda ise şirketlerinde evden çalışma önlemi alındığını belirten beyaz yaka çalışanların yüzde 61’i sürekli olarak evden çalışırken, yüzde 24’ü belirli günlerde evden çalıştıklarını belirtiyor. Şirketlerinde evden çalışma önlemi alınsa da pozisyonu /yaptığı iş gereği evden çalışmadığını belirten beyaz yaka çalışan oranı ise yüzde 15.
- Evden çalışma önlemi aldıklarını belirten işverenlerin yüzde 43’ü bu sistemin günlük iş rutinlerinde bir değişiklik yaratmadığını belirtirken, yüzde 37’si bu sistemin günlük iş rutinlerini olumsuz etkilediği bilgisini verdi. Sadece yüzde 20’si günlük iş rutinlerine olumlu etkisi olduğu söyledi.
- İşverenlerin yüzde 34’ü evden çalışma sisteminin daha az verimli olduğunu, yüzde 29’u ise çok daha verimli olduğunu ifade etti. Çalışanlar tarafında ise yüzde 27’lik bir kısım bu sistemi daha az verimli bulurken, yüzde 28’i çok daha fazla verimli olduğunu söyledi.
- Çalışanların yüzde 47’si evden çalışma sisteminin kalıcı hale gelmesini isterken, istemeyenlerin oranı yüzde 26 olarak gerçekleşti. Ayrıca çalışanların yüzde 54’ü ofise dönmek konusunda tedirginken, işverenlerde bu oran yüzde 47 olarak kaydedildi.