Pastayı büyütmek herkesin yararına
Veri merkezi alanında bu coğrafyada sektörü büyük fırsatlar beklediğine inanan Sadece Hosting, yapılanmasını buna göre düzenliyor.Barındırma ve veri merkezi sektöründe büyüme potansiyeli tüm sektör için çok büyük. Sadece Hosting Genel Müdürü Selçuk Saraç, 2011 yılında yüzde 90’a yakın büyüme sergilediklerini söylerken, sundukları tüm servislerde bu büyümeyi sağladıklarını vurguladı. Saraç, bu büyümeyi sağlayan faktörleri şöyle sıraladı:
“İnsanların internet kullanım alışkanlıkları en büyük etken. Ayrıca eskiden interneti iş için kullanan bir kitle vardı ve önemli bir kitle de eğlence için kullanıyordu. Ama son yıllarda insanların algısı değişti ve yaptığımız işin değerini ortaya koydu. Sonuçta bir web sitesi çalışmadığı zaman, dükkanınızın kepenklerini kapatmışsınız gibi bir algı var artık. Kurumsal müşteriler bunun bilincindeydi ve bireysel kullanıcılar da bunun öneminin farkına vardı. İnsanlar biraz daha para harcayarak sürekli ayakta olan yapılar oluşturuyor. Kullanıcı algısı değişti ve bu da hizmet taleplerini ortaya çıktı. E-ticaret ve 3G de tetikleyici bir etken oldu. Bu yapı bir zincir ve biz de bir halkasını oluşturuyor, sitelerin 7/24 çalışmasını sağlıyoruz. Markafoni, BThaber’in bütün servisleri bunun ilk akla gelen örnekleri.”
Uçtan uca destek
2012 yılında portföylerinde bulunan tüm çalışmaları pazarlama aktivitelerine daha da ağırlık vereceklerini belirten Saraç, “İnternet sitemizde, sağladığımız servislerin bir bölümünü sunuyoruz ama aslında barındırma ile ilgili 120 servis sunuyoruz. Bunların hepsi birbirini tamamlıyor ve bunları daha detaylı olarak yapılandırıyoruz” dedi. Son yıllarda büyük grupların veri merkezi yatırımlarına dikkat çeken Saraç, “Bunları kullandırmak için değil, kendileri kullanmak için oluşturuyor” dedi. Rakiplerinin daha fazla yatırım yaparak, veri merkezi ve barındırma yapılarını tüm sektörlere duyurmasını ve pastayı büyütmesini istediklerini, çalışmalarının da bu yönde olduğunu vurgulayan Saraç, şu bilgileri verdi:
“25 bin civarında internet sitesinin satış ve barındırmasını gerçekleştiriyoruz. Web barındırma sektörü içinde ilk üç içindeyiz. Son kullanıcıya bu hizmetleri sağlarken, ki bunun önemli bir bölümü kurumsal kitleden oluşuyor, arka planda mevcut telekom operatörlerinin sahip olduğu altyapıyı yöneten bir kaynak var. Bu alanda, örneğin iki operatöre kaynak üretiyor, kapsamlı destek sunabiliyoruz. Ayrıca 15 bin civarında bize ait olmayan şirketin servislerini yönetiyoruz. Şirketler bu çalışmaları bize yönlendiriyor. Böylece toplam yaklaşık 40 bin civarında siteyi yönetiyoruz. Bu başarımızı otomasyon becerimize ve servis yönetim tarafına bağlıyoruz. Veri merkezi tarafında aktif 3 bin civarında servis yönetiyoruz. Veri barındırma ve veri merkezi alanında ilk 2 içindeyiz.”
Hedef ‘dijital İpek Yolu’
İnternet fiyatlandırmasında son indirimlere rağmen, hala dünya ile rekabet edilemediğine dikkat çeken Saraç, “Şirketler de bağlantı için çok para ödemek zorunda kalıyor. Bu yüzden daha az şirket, site ortaya çıkıyor ve bu bağlantı gücünü dünyaya satamıyoruz” eleştirisini yaptı. Saraç’a göre, veri merkezi ve barındırma pazarının büyüklüğü yaklaşık 80 milyon TL. “Bizim gibi açık veri merkezlerinin payı bu ve 2015 yılında bu rakamın 300 milyon TL olması bekleniyor” diyen Saraç, “Hedefimiz söz konusu dönemde 50-60 milyon TL ciroya ulaşmak ve bu, aslında buzdağının görünen yüzü” yorumunu yaptı. Teknoloji, yazılım, veri barındırma gibi çalışmaları ihraç etmenin çok kolay olduğunun altını çizen Saraç, “Buna olanak veren bağlantı paketleri bize sunulmalı. Böylece sektör olarak Avrupa’ya servis satar hale geliriz” yorumunu yaptı. Saraç bu konuda şu bilgileri verdi:
“Birçok Avrupa ülkesi bu işten kazanıyor. Bu coğrafyada Türkiye tam ortada ve bunun avantajını BT sektörü olarak kullanmalıyız. Türk Telekom ve Turkcell dev altyapı yatırımları ile ‘dijital İpek Yolu’nu kurma hedefi paralelinde hareket ediyor, bölge ülkelerinde satın almalar yapıyor. Biz de bu strateji paralelinde gelişim hedefliyoruz. Hedefimiz; gelecek 5 yıl içinde bu konuda yatırımlar yapmak, Ankara, İstanbul, Bursa ve Konya’da yapılanmalar oluşturmak, küresel standartta altyapı hazırlayıp bununla ilgili servisleri sunmak, yabancı müşteriler için 100 bin sunucuyu barındırmak.”
Sektöre denetim gerek
Büyüme hızının düşmesini beklemediklerini belirten Selçuk Saraç, “Çünkü üreteceğimiz servisler var” dedi. Sanal sunucu hizmetini 2,5 yıldır anahtar teslim olarak, bin civarında müşteriye sunduklarını söyleyen Saraç, şöyle devam etti:
“Bulutta yapımızı hazırladık, hatta yurtdışına servis verebildiğimiz bir yapı planladık. Bulut bilişimde yüzde 60-70 büyüme hedefliyoruz. Hatta bu konuda sosyal sorumluluk olarak adlandırılabilecek bazı planlarımız var. Birçok şirketin gelecek 3 yılda sahip olamayacağı sunucu sayısını biz bedava dağıtmayı düşünüyoruz. Son aylarda yaptığımız hamlelerle önemli insan kaynağına ulaştık, ama sektörün de bu yolda arayışı büyük. Barındırma; basit bir web sitesi barındırmaktan ötesi. Türkiye’de 3-4 bin civarında barındırma şirketi ve 300-400 bin web sitesi var. Ama bunların önemli bir bölümü atıl durumda. Bu problemi şöyle aşabiliriz: BTK operatörleri nasıl denetliyorsa bizleri, yani barındırma şirketlerini de denetlemeli. Hem vaat edilen hizmetlerin verilip verilmediği hem de sektör standartlarına ne kadar uyulduğunu görmeli. Müşteri de servis aldığı şirketin hangi standartlarda olduğunu bilmeli.”