Minik mucize Spiga konuğumuzdu, test ettik
Vodafone, bu aralar yoğun bir tanıtım kampanyası eşliğinde ayda 99 TL’ye 5 GB kotalı 3G mobil internet aboneliğine 18 ağ bağlı kalma taahhüdü veren abonelerine Sagem’in Spiga adlı mini bilgisayarını ücretsiz vereceğini duyurdu. Avuç içi büyüklüğünde olmasına rağmen bir netbook performansı ve fonksiyonelliği vaat eden bu cihaz bizim de ilgimizi çekti ve İnterpromedya Test Merkezi’ne konuk ettik.
Kargodan gelen kutuyu açtığımızda beyaz, minik, şık tasarlanmış bir cihaz bizi karşıladı. Avuç içinde bir akıllı telefondan biraz daha büyükçe yer kaplayan Spiga’nın özellikleri oldukça ilgi çekici: 1.1 GHz atom işlemci, 4,8 inçlik 1024×768 çözünürlüğünde ekran, 1,3 megapiksel kamera, WiFi, 3G ve Bluetooth, 512 MB bellek, 8 GB sabit disk ve 5 saat pil ömrüne sahip olan cihaz, bildiğiniz masaüstü Windows XP işletim sistemiyle birlikte geliyor. Bu ölçekte bir donanımın bu boyutta bir cihaza nasıl sığdırıldığına biraz da şaşıraraktan, heyecan içinde açıp kullanmaya başladık.
Teknolojinin ergonomiye teslim olduğu an
Spiga, kağıt üzerindeki özellikleri ve vaat ettiği mobilite olanaklarıyla gerçekten muhteşem bir taşınabilirlik sunma vaadine sahip bir cihazdı. Biz de birer mobil profesyonel olarak havaalanında, metroda, takside, otobüste hayatımızı kolaylaştıracağını düşündüğümüz bu cihaza karşı büyük umutlar besliyorduk.
Fakat sonuç bizim açımızdan pek de beklediğimiz gibi olmadı. Aslında cihazı performans ve ergonomi olarak ikiye ayırırsak, performans konusundaki beklentilerimizin karşılanmasıyla ilgili hiçbir sorunla karşılaşmadık. Sistem belleği biraz sınırlı olsa da, bunun katı hal diskiyle desteklenmesi cihazın ağır yüklerin altından bile kolayca kalkabilmesine yardımcı oluyor.
Fakat, konfigürasyonu ve işletim sistemi itibariyle herhangi bir akıllı telefondan öte gerçek bir bilgisayarla kıyaslama eğiliminde olduğumuz cihazın kullanışlılığından pek memnun kalamadık. Neden? Öncelikle ilginçtir ama, ilk kez Vodafone tarafından Türkiye’de piyasaya sürüldüğü söylenen Spiga’da Türkçe klavye yok. 56 tuştur, sığdırılamamıştır, bilahare düzelir dedik.
Ekranı okumak için büyüteç lazım
Tam klavyeyi kabullenmeye hazırlanırken, bu kez ikinci ve en ciddi ergonomi sorunu bizi karşıladı: Ekran! 1024×768 çözünürlüğündeki ekranın ortaya koyduğu çözünürlük performansının şaşırtıcı oluşunun hakkını vermek lazım, ama bunu 4,8 inçlik ekrana sıkıştırdığınızda hiçbir şeyi okuyamıyorsunuz. Cihazın beraberinde gelen kalemle simgeleri tutturup iş yapmak da, dokunmatik ekran tepkisi harika olmasına rağmen sırf bu nedenle çok zor. Web sayfası açayım deseniz, en ufak bir harekette okuduğunuz satırı kaybediyorsunuz. Yani niyetiniz film seyretmenin ötesine geçmekse, taksi otobüs uçak gibi hafiften tıngırdayan hiçbir ortamda bu ekranı düzgün bir şekilde okumanıza imkan yok.
Sonuç? Spiga, gerçekten harika bir teknoloji şovu. Boyutlarına rağmen sahip olduğu teknoloji inanılmaz, değer algısı ve vaatleri çok yüksek. Fakat ergonomiye dair sıkıntıları profesyonel kullanımda birçok şeyi gölgeliyor. Eğer rehavet içinde bir hayat yaşıyorsanız, örneğin tatildeyseniz ve ağırlık yapmadan böyle bir şey taşımak istiyorsanız Spiga size uygun olabilir. Dizüstü bilgisayarınızın yerine geçecek bir çözüme ihtiyacınız varsa, bunu söyleyeceğimizi pek sanmazdık ama akıllı telefonlar hala daha uygun bir alternatif olarak görünüyor.
. Nedir:
Akıllı telefonlarla kıyaslanacak boyutta bir cep bilgisayarı.
. Artılar:
Boyutuna rağmen becerileri olağanüstü, 3G dahil her türlü kablosuz erişime sahip, kamerası bile var.
. Eksiler:
Ergonomi problemleri kullanımını kısıtlıyor, var olan tek USB girişi miniUSB standardında, kulaklık ve mikrofon girişleri standart değil, kullandıkça alttan hayli ısınıyor.
. Fiyatı:
18 ay 99 TL’lik 5 GB kotalı 3G bağlantı taahhüdü karşılığında hediye ediliyor.