İşini teknolojiye taşıyanlar; Her an kapınız çalınabilir
Türkiye’de BT sektöründe satın alma ve birleşmelerde internet sektörü ve yabancı şirketlerin ilgisi öne çıkıyor. Bir tarafta da, sistem bütünleştirme, bulut bilişim gibi başlıklarda birleşme ve satın almalar kendini gösteriyor.Şirket satın alma ve birleşmelerde 2012 yılında da hareketliliğin ön planda olması bekleniyor. BT sektörünün yaratıcılığı ile ortaya çıkan girişimlerin, belli bir hacme ulaştıktan sonra fon ihtiyacı artıyor. Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü Birleşme ve Satın Alma Direktörü Senem Başyurt, bu anlamda şirketin gelişimine maddi kaynak ve küresel erişim ile katkı sağlayacak fonların bu şirketlerin hissedarı olmasının, büyüme ve yeni ürünleri pazara sunabilme anlamında olumlu etkisi olacağı kanısında.
Süreçler; satın alma ve birleşmeleri etkileyecek
Forrester Türkiye Sr. CIO Advisor Şenol Ünen, BT ürün ve servislerinde 2012-2013 yılları boyunca iki geçiş süreci öngördü. “Birincisi; BT harcama ve yatırımlarında Avrupa ve ABD’de makroekonomik zayıflıklar nedeniyle yavaşlama” diyen Ünen, ikinci süreci de eski teknolojilerden yenilerine doğru yatırımlarda hızlanma olarak tanımladı. Ünen, gelecek iki yılda pazarı belirleyeceğini öngördükleri 8 etkeni de şöyle sıraladı:
“2012’de teknoloji pazarındaki büyüme yüzde 5, 2013’te ise yüzde 8 olacak. Asya, Amerika ve gelişen pazarlar, daralan Avrupa pazarını kısmen dengeleyecek. Satıcı şirketler için döviz kurları daha da önemli bir faktör olacak. Teknoloji şirketleri BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) dışına çıkacaklar. Büyük teknoloji şirketleri teknoloji geçiş sürecinde geride kalmamak için satın almalar yapacak. Apple fırtınası kurumsal donanım pazarını etkileyecek. Bulut bilişim ve akıllı bilişim, teknoloji pazarının da büyümesini sağlayacak. Teknoloji geçişleri, BT danışmanlık servislerine talebi artıracak.”
Türkiye BT sektörü daha da hareketlenecek
Senem Başyurt, 2011 yılı ‘Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Raporu’na göre, BT sektörünün geçen yılın en çok işlem yapılan sektörü olduğunu belirtti. “Ulaşabildiğimiz kaynaklara göre 34 işlemin gerçekleştiği sektörde, değeri açıklanan işlemlerin toplamı 328 milyon dolar. Ancak bu rakamın, değeri açıklanmayan işlemlere ilişkin tahminlerimizi de ekleyerek 500 milyon dolar seviyesinde olduğunu öngörüyoruz” diyen Başyurt’a göre, şirketlere ağırlıklı yabancı yatırımcılardan gelen bu ilginin 2012’de devam edeceğini söylemek mümkün.
Egon Zehnder International’dan danışman Burcu Bıçakçı Ersoy, BT sektörünün satın alma ve birleşmelerde iki kolda hareketli olduğunu belirtti. Birincisi internet sektörü. Markafoni’ye yatırım yapan Naspers, gittigidiyor.com’a yatırım yapan eBay, ciceksepeti.com’a yatırım yapan Amazon, Nokta ve Grupanya’ya yatırım yapan Intel Capital bunlardan birkaçı. 2012’de bu eğilim devam edeceğini öngördüklerini belirten Ersoy, “Türkiye’de internet girişimciliği adına pozitif adımlar atılıyor, risk sermayesi kavramı konuşulur oldu” derken, eklemeden geçmedi: “Bu alanda konsolidasyon da bekliyoruz. E-ticaret veya grup satın alma sitelerinde 2011’de patlama yaşandı. 2012’de pazarın satın almalar, kapanmalar ve birleşmelerle konsolide olacağını öngörüyoruz.”
Gelişen stratejiler, birleşme getirecek
Ersoy, BT sektöründe satın alma ve birleşmeler açısından hareketli olan ikinci alanı ise sistem bütünleştirme, bulut bilişim ve lokasyon odaklı hizmet konularının iç içe girmesi ile, telekom şirketlerinin kurumsal müşterilerine toplam çözüm sunma hedefiyle bu alanlarda oynama stratejileri ile oluşan birleşmeler olarak gösterdi. Vodafone’un Koc.net’i, Turkcell’in Global İletişim’i satın almasını hatırlatan Ersoy, devam etti: “Sistem bütünleştiricileri de birleşmeler yaşıyor. 2011’de Probil-Netaş birleşmesi bunun örneği. 2012’de bu birleşmelerde artış bekliyoruz. Telekom şirketleri alternatif operatörleri, sistem bütünleştiricileri ya da servislerini çeşitlendirecek şirketleri satın alabilirler. Mobil ödeme sistemleri de popüler olacak ve bu alanda da şirket evlilikleri, ortaklıklar bekliyoruz.”
Senem Başyurt, “Gerek e-ticaret, gerekse oyun platformları gibi hızlı büyüme beklenen BT alanlarında fonların ilgisinin sürmesini bekliyoruz” derken, 2012 yılı birleşme ve satın alma eğilimlerinin itici gücü olabilecek faktörleri ise şöyle sıraladı: “Yatırımcı profiline, kendisi de bu tür yatırım çeken şirketlerin eklenmesini ve belli bir fon elde eden bu şirketlerin benzer şirketleri, zaman zaman rakiplerini satın alarak yatırımcılar arasına katılmalarını bekliyoruz. Bu tür satın almalar, sektörde konsolidasyon ve belli bir hacme erişmek açısından belirleyici olacak. Ayrıca, belirli konularda beceri ve deneyim sahibi yazılım şirketlerinin, daha büyük şirketlerce alınabileceklerini düşünüyoruz.”
Fırsatlar bitmiyor, gerekçeler çeşitleniyor
– Dünyanın önde gelen şirketleri 2012’nin ilk yarısında ülkelerindeki ekonomik ve siyasi gündemleri yüzünden satın alma ve birleşme hamlelerinde durağan eğilim izleyebilecek. İlk kez hedeflediği rakamlarla ulaşamadığını açıklayan Oracle da, borsada hisseleri işlem gören teknoloji şirketlerini olumsuz etkiledi. Bu, satın alma ve birleşme hamlelerini olumsuz etkilerken, bir taraftan da, borsada hisse fiyatı düşen şirketleri böylece daha ucuza satın alma fırsatından yararlanmak isteyenler olacak.
– BT’de satın alma ve birleşmelerini etkileyebilecek gündem maddeleri; patent savaşları, bulut bilişim ve mobil uygulamalar olarak gösteriliyor. Öte yandan, HP’nin aldığı yazılım şirketi Autonomy, IBM’in aldığı bir düzine civarında yazılım şirketi, Oracle’ın aldığı RightNow Technologies ve SAP’nin aldığı SuccessFactors, yeni ve hızlı büyüyen ürün kategorilerine yönelimin hızlanacağı, yazılım şirketi satın almalarının devam edeceği anlamını taşıyor.
– Sosyal paylaşım, oyun ve e-ticaret sitelerinin satın alma ve birleşmelerde en çok ilgiyi görmeye devam edeceği üzerinde duruluyor. Ayrıca, sosyal medyanın oluşturduğu verileri yorumlayan ve bunları şirketlerin pazarlama faaliyetleri için karar destek sistemlerine faydalı bilgiye dönüştüren yazılımları üreten şirketler de satın almalarda öne çıkabilecek.
– Türkiye’de internet sektöründe ikinci, üçüncü tur yatırım alması öngörülen başarılı girişimler var. Trendyol, Peakgames, ciceksepeti.com gibi yapıların şimdiden ikinci ya da üçüncü tur yatırım aldığı üzerinde durulurken, bunların 2012’de daha fazla yatırımcıyı çekebileceği belirtiliyor. Mikro Ödeme gibi niş alanda hizmet veren girişimlerin, KoçSistem, Servus gibi sistem bütünleştiricilerin, Millenicom, Turk.net gibi alternatif telekom hizmet sağlayıcılarının da yatırım teklifleriyle buluşabileceği üzerinde duruluyor.
Rekabet Kurulu ve BTK koordinasyonu
BTK Sektörel Rekabet Dairesi Başkanı Bilal Ünver, şu bilgileri paylaştı: “Elektronik haberleşme sektöründe faaliyette bulunmak isteyenler 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 9’uncu maddesinin ikinci fıkrası hükmü gereği BTK’dan yetkilendirme almak zorunda. Kamu hizmeti niteliğinde olan elektronik haberleşme hizmetinin sunulmasına ilişkin usul ve esaslar 28.05.2009 tarih ve 27241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde (EHSİYY) düzenlenmekte. Elektronik haberleşme sektörüne ilişkin birleşme ve devralmalara, hisse değişimine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikte düzenleniyor. Elektronik haberleşme sektöründeki tüm birleşme ve devralma işlemleri de BTK’nın kamu hizmeti gereklerine göre iznine tabi tutulmakta.
Bununla birlikte, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 7’nci maddesi gereği belli şartları taşıyan birleşme ve devralmalar Rekabet Kurulu iznine tabi. Rekabet Kurulu, söz konusu birleşme ve devralmalarda karar vermeden önce 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 7’nci maddesinin ikinci fıkrası gereği BTK’nın görüşünü ve BTK’nın yaptığı düzenleyici işlemleri dikkate almak zorunda. Rekabet Kurumu ile BTK arasındaki işbirliği 2 Kasım 2011 tarihinde imzalanan bir protokol ile daha da güçlendirildi.”