Twitter sansürleniyor (mu?)
Ünlü mikroblog sitesi, gittiği değişiklik ile ülkeden ülkeye mesajların sansürlenebileceğini duyurdu. Yani atılan Twitter mesajı dünyada görülse de, hükümet istemezse ülke içinde görülemeyecek.
Dünya çapında hızla yayılan mikroblog sitesi Twitter, bir dizi değişikliğe giderek ülkeler özelinde mesajların denetlenmesine olanak sağladığını duyurdu.
İfade özgürlüğü konusunda ülkeler çapında farklı görüşler bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, her ülkeye göre sansür uygulanabileceği ifadesi yer aldı. Tarihi ve kültürel sebeplerden dolayı bazı içeriklerin istenmeyebileceği aktarılırken, örnek olarak Almanya’nın Nazileri öven içerikleri istememesi gösterildi.
Yani artık Twitter, hükümetlerin istediği doğrultusunda sakıncalı bulunan içeriklerin, paylaşılanların ülke sınırları içerisinden görüntülenmesine engel olabilecek. Böylece hükümetlere doğrudan ‘sansür’ hakkı veriliyor.
Paylaşım sitesinin iş ortaklarından ChillingEffects’in tüm mesajları kaydederek raporlamasıyla, istenen mesajlar kullanıcıların IP adresine göre engellenebilecek.
İfade özgürlüğü doğrudan kısıtlanacak
Ortadoğu’da gerçekleşen devrimlerin en önemli tetikleyicilerinden biri olarak görülen sosyal medya, ifade özgürlüğünün de sembolü haline geldi. Twitter’da yazılanlar eğer hükümetlerin isteğine göre şekillenseydi ya da o ülkede istenilen kadar gösterilseydi, bugün belki de “Arap Baharı” diye bir kavram olmayacaktı.
Benzer bir durum ABD’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan “Occupy” (işgal et) protestolarında da görülebilirdi. Zira protestocular genellikle Facebook ve Twitter üzerinden organize olarak gösterilerde bulundu.
Twitter üzerinden atılacak mesajlara müdahale edilmesi insanların bir araya gelmesine engel olmasının yanında, doğrudan ifade özgürlüğüne de müdahale anlamına geliyor.
Twitter durumu nasıl savunuyor?
All Things D’nin medya konferansında konuşan Twitter CEO’su Dick Costolo, şirket olarak içeriğe bakış açılarının değişmediğini, aynı seviyede saygı duyduklarını aktardı. Aradaki farkı açıklayan Costolo, “Ülkelerin yasaları doğrultusunda mesajların o ülkede görüntülenmesinin önüne geçilecek. Bu sayede tüm kullanıcılar yerine sadece o ülkede mesajlar görüntülenemeyecek” dedi.
Kararın Twitter’ın tamamen kapalı olduğu Çin ya da İran için alınmadığının bilgisini veren Costolo, günümüz şartlarında iki ülkeye de girmelerinin zor olduğunu belirtti.
Twitter’ın resmi açıklamasında ise aslında sansür uygulamasının bir anlamda ifade özgürlüğüne yardımcı olacağı belirtildi. Twitter’ın bir şekilde mahkeme kararıyla kapatılması ya da atılan mesajların silinmesinin tamamen sansür olduğu aktarıldı. Yeni uygulamayla verilen hak sayesinde, hükümetlerin engellemek istediği mesajlar ülke içinde görülemezken en azından yurtdışında görüntülenebilecek. Bu uygulama Google’ın ülkeler özelinde arama motoru sonuçlarında gittiği değişikliklere de benziyor. Artık Twitter da Google gibi hükümetlerin isteklerine göre mesajları o ülkeden görünmez hale getirecek.