İhracatta ‘dijital’, fark yaratır
Sayısal medya pazarlama grubu Reklamz, Linkz ve SEM, Ballroom International Network’e satıldı. Hedef sayısal içerik ihracatını artırmak.Türkiye’nin en büyük bağımsız sayısal medya pazarlama grubu Reklamz, Linkz ve SEM, Alman Ballroom International Network’e satıldı. Ballroom International Holding’in yüzde 10 oranındaki hisseleri de, nakit bedele ek olarak, 3 şirketin Türk hissedarlarına devredilecek. Türkiye’deki grup şirketlerinin kurucu başkanlığını Orkun Tekin sürdürecek. Tekin, aynı zamanda Ballroom International Holding Yönetim Kurulu Üyesi olarak, tüm sayısal reklam ortamlarında genişleme ve yeni iş geliştirme sorumluluğunu üstlenecek.
Reklamz’nin Ballroom International Network’e satış süreci ve görüşmelerin 18 aydan fazla sürdüğünü belirten Orkun Tekin, daha önce çeşitli süreçlerde risk sermayesi şirketleri ile görüştüklerini, ama maddi kazanım dışında getiri görmedikleri için bunlara sıcak bakmadıklarını söyledi. Tam da böyle bir dönemde Ballroom International’ın aktif olarak ilgi göstermesi ile görüşmelerin başladığını ifade eden Tekin, şöyle devam etti:
“Ballroom International, Orta ve Doğu Avrupa bölgesinde kuvvetli bir oyuncu ve genel makro ekonomiye paralel şekilde yatırımlarını Doğu Avrupa’ya yönlendiriyor. Türkiye pazarının kendileri için en büyük ve en önemli pazar olduğunu gizlemiyorlardı. Bunun, karşılıklı kazan-kazan ilişkisini yürütebileceğimiz ortaklık ortamı olduğunu hissettiğimizde de anlaşmak zor olmadı. Bu dönemde biri İsviçreli biri de Türk iki stratejik yatırımcı daha bizimle ilgilendi. Ancak Ballroom’un ortaya koyduğu vizyon bizim için öndeydi.”
Polonya borsası için geri sayım
Bu satış, Tekin’e göre Türkiye’nin hizmet ve teknoloji ihracatında örnek olacak. “Ballroom Grup Şirketleri özelinde, en yetkin teknolojiler ve birikim aslında bizdeydi” diyen Tekin, stratejilerini de, “Yerli markalarımızı ve teknolojilerimizi Polonya, Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti gibi grup içi ülkelerde konumlandırma çalışmalarına başladık. Şubat ayında SEM Polonya kuruldu. Takip eden 3 ay içinde SEM ve Vidyoda şirketlerimizin diğer ülkelerin tümünde şubeleri açılmış olacak. Dolayısıyla sayısal reklamcılık sektöründe ilk kez hizmet ve teknoloji ihracatına şahit olacağız” sözleri ile özetledi. Tekin’e göre, Ballroom International Network’ün bu alımla hedefleri çok net: Kâr maksimizasyonu ve 2012-2013 dönemi içinde yapılması hedeflenen halka arz. Kendilerinin de 2012 yılında Polonya borsasında halka açılma kararı aldıklarını söyleyen Tekin, şu detayları paylaştı:
“Öncelikle Ballroom International Holding’in yüzde 35’i Polonya’nın en büyük fonlarından biri olan Enterprise Investors’a ait. Dolayısıyla, ana yatırımcının en kuvvetli olduğu sahada halka arz işlemlerini başlatmak hem daha kolay hem de daha kârlı görünüyor. Çalışmalar bu yönde başladı ve 2012’nin dördüncü çeyreğinde ciddi sonuçlar almayı hedefliyoruz.”
Türkiye’nin potansiyeli iştah kabartıyor
Sayısal medya sektörü, Tekin’e göre, küresel bazda alternatiflerine oranla daha hızlı büyüme sergiliyor ve gelecek 10 yıl boyunca bu eğilim devam edecek. Sayısal medyayı ‘performansın ölçülebildiği ve yatırım geri dönüş hesaplarının çok daha kolay yapıldığı bir medya’ olarak tanımlayan Tekin, böylece sayısal medyanın tüm enstrümanlarıyla reklamverenler için önemli bir fırsat, kolaylık ve esneklik sunduğunu vurguladı. Tekin, sayısal medyanın Türkiye’deki seyrini şöyle anlattı:
“Sayısal medya ülkemizde 2005 yılında sinemayı, 2009’da radyo mecrasını, 2011’de de açıkhavayı geride bırakmış durumda. Önünde alternatif medya kanalları olarak basılı mecralar ve TV endüstrisi var. Ama mobilizasyon evrimi ile sayısal, hızına hız kattı ve 2015 yılı sonrasında lider medya olarak reklamverenin karşısında olacak. Türk insanı sorgulayan, öğrenmeye aç ve hızlı tüketen, kullanım alışkanlıklarını hızlı değiştirebilen dinamik bir yapıya sahip. Sayısal medya endüstrisinin oyuncularına mükemmel bir zemin oluşmuş oluyor. Bu yüzden etkileşimli ülkeler sıralamasında hep en üstlerdeyiz. Bu hem ekonomiye hem de yaratıcı işlere zemin oluşturması ile ödüllerimize ödül katıyor.”
Devleşen potansiyel
Orkun Tekin, Türkiye’de sayısal medya sektörünün gelişimini ve sunduğu potansiyeli şöyle anlattı:
“2002 yılında 2 milyon civarında kullanıcı ve yaklaşık 2-3 milyon TL civarında sayısal medya ekonomisi varken, geldiğimiz noktada 35 milyonun üzerinde internet kullanıcısı, 750 milyon TL sayısal reklam ekonomisine sahip bir ülkeyiz. Bu 10 yılda, gelişmiş ülkelere nazaran büyüme hızımız hala geriden geliyor. Ancak makro ekonomik şartların da etkisiyle arayı kapatacağımızı ve GSMH üzerinden bakıldığında, kişi başı reklam harcamalarının Batılı normlara yaklaşması ile, şu anki görüntüyü bile ilerde küçümseyerek izleyeceğimizi düşünüyorum.”