“2011’de sektör 9.3 milyar dolar büyüklüğe erişti”
HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar geçtiğimiz yılı özetlerken, yeni yıldan beklentilerini açıkladı. Geçtiğimiz yılın kendileri için oldukça çalkantılı geçtiğini aktaran Urçar, Leo Apotheker’ın yerine Meg Whitman’ın gelişini hatırlattı.
Meg Whitman’ın gelişiyle yüzde 30’lara varan oranda hisselerinde artış görülen HP, küresel anlamda çok da iyi bir ekonomik yıl geçirmedi. WebOS işletim sistemini açık kaynaklı hale getirmeyi planlayan HP, böylece mobil cihazlarda kendi işletim sistemini -en azından kısa vadede- kullanmayacağını açıkladı. Windows 8 bulunan HP markalı tabletlerin bu yılın sonunda piyasaya çıkması beklenirken, ultrabook pazarına da Folio ile hareket getirilmesi hedefleniyor.
Veri patlaması yaşanıyor
2012’de sayısal evrenin büyüklüğünün 2.7 milyar terabaytı bulması bekleniyor. Gartner’a göre Kasım 2011’de Facebook’a 30 milyar içerik girildi ve son verilere göre YouTube’a günde 4 milyar video yükleniyor.
Bilgi patlaması yaşanmasını beklediklerini belirten HP Türkiye Genel Müdürü, Autonomy’nin satın alınmasıyla bu bilgi kirliliğinin önüne geçerek şirketlere sadece kendi ellerinde bulunan özel bir hizmet sunacaklarını belirtti. 2011’de yaklaşık 10 milyar dolara HP bünyesine katılan Autonomy şirketi, sayısal ortamdaki yapılandırılmamış, ölçümlenemeyen veriyi yapılandırarak anlamlı hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
HP Türkiye neler yaptı?
Türkiye’deki BT pazarının IDC rakamlarına göre 9.3 milyar dolara ulaştığını açıklayan Urçar, yurtdışındaki BT pazarları ile ülkemizi karşılaştırdı. Ülkemizdeki BT pazarının yüzde 80’inin donanım, geri kalanınsa hizmet ve yazılımdan oluştuğunu belirten Urçar, yazılım ve hizmet konusunda oldukça geride kaldığımızı, pazarın gelişmesi için yazılım ve hizmet alanında büyümemiz gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de bilgi teknolojilerine bakıldığında donanım GSYH’nin yüzde 0,9’unu, yazılım ve hizmetler ise GSYH’nin sadece yüzde 0,1’ini oluşturuyor. Avrupa’da bu oranlar çok daha yüksek seviyede.
2011 yılında HP Türkiye olarak yüzde 10’un üzerinde büyüdüklerini kaydeden Urçar, 2012’yle ilgili tüm kaygılara rağmen bu yıl da büyümeyi hedeflediklerini açıkladı. HP Türkiye, içinde bulunduğu Ortadoğu, Akdeniz ve Afrika Bölgesi’nin en hızlı büyüyen en başarılı ülkesi olduğunu açıklayan Urçar, Kurumsal Çözümler Grubu’nda bölgenin 4 katı ve Kişisel Sistemler Grubu’nda ise bölgenin 2 katı oranında büyüme elde ettiklerini vurguladı.
2012’de neler olacak?
2012’nin zor bir yıl olacağını bildiklerini ifade eden Urçar, bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 2,5-3, BT sektörünün de yüzde 5-6’lık bir büyüme oranıyla sınırlı kalabileceği bilgisini verdi ve ekledi: “Ancak, bilgi teknolojileri sektörü ekonomik güçlükleri aşmakta büyük bir ekosistemdir.”
FATİH Projesi’nin tablet ihalesiyle değil ama altyapısı ve ekosistemiyle ilgilendiklerini dile getiren Urçar, bu projenin pilot uygulamalarında eksiklerin ortaya çıkarak ilerleyen dönemde giderileceğine inandıklarını vurguladı.