Ar-Ge çalışmalarıyla meslek liselerinde ürün çeşitliliği artmaya başladı
Koronavirüs ile mücadelede ilk günden itibaren meslek liselerinin üretim kapasitesi aktif hale getirildi. Şu ana kadar meslek liselerinde 9 milyon cerrahi maske, 5 milyon litre hipoklorit dezenfektan, 120 bin litre el dezenfektanı ve 3 bin litre kolonya, 750 bin yüz koruyucu siper ve 1 milyon tek kullanımlık önlük-tulum üretilerek ihtiyaç duyulan noktalara ulaştırıldı.
Meslek lisesi öğretmenleri, koronavirüs mücadelesinde; biyomedikal ürünleri de hayata geçirdi; kapalı ortamların dezenfeksiyonunu sağlayan ‘Ozon hava dezenfekte cihazı’ ile bireyin vücut sıcaklığını temas etmeden ölçen ‘Kızılötesi termometre cihazı’ da üretti. İstanbul Maltepe Küçükyalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojileri alanı öğretmenleri bilgi birikimlerini, üretim tecrübelerini ortaya koyarak Covid-19 mücadelesinde eksikliği hissedilen ve yazılımı, donanım kendilerine ait olan bu iki cihazı üretmeyi başardılar. Ozon hava dezenfekte cihazı, içinde bulunan yüksek frekans trafosu sayesinde ozon hücresinden ozon gazı üretirken, bu ozon havaya püskürtülmek suretiyle dezenfeksiyon sağlanıyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, “Bu süreçte 81 ilde mesleki eğitimde arkadaşlarımızın, yöneticilerimizin ve öğretmenlerimizin fedakârca çalışmaları her türlü takdirin ötesinde. Bu süreçte İstanbul Milli Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı başta olmak üzere, mesleki ve teknik eğitimden sorumlu Müdür Yardımcısı Serkan Gür’e, Küçükyalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Fatma Yetik’e, Elektrik-Elektronik Teknolojisi alan öğretmenleri Ahmet Karakaya, Sinem Şaşmaz, Gürkan Erdem, Şenol Tüfenk, Nihat Neroğlu ve Yahya Torun’a ve tüm paydaşlarımıza katkıları için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu süreci başarıyla koordine eden Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz Kemal Varın Numanoğlu ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
‘Video Laringoskop’ cihazı yerli kaynaklarla geliştirilerek üretildi
Meslek liseleri, koronavirüs ile mücadele sürecinde sağlıkçıların sağlığı için önemli bir ürünü üretmeyi başardı. Sancaktepe Eyüp Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde video sisteminin yazılımı da meslek öğretmenleri tarafından geliştirilen ‘Video Laringoskop’ cihazı üretildi. Sağlık Bakanlığı’ndan alınacak izinlerin ardından klinik testleri başarıyla tamamlanan cihazın seri üretimine geçilebilecek. MEB’in Ar-Ge çalışmaları sonucu sağlıkçıları hastaya müdahale sırasında koruyan kritik ürünlerden biri olan video laringoskop cihazı yerli kaynaklarla geliştirilerek seri üretime hazır hale getirildi. Cihazın klinik testleri de başarılı bir şekilde tamamlandı. Alanın profesyonellerinden cihaza ilişkin olumlu geri bildirimler alındı. Sağlık Bakanlığı’ndan alınacak izinlerin tamamlanmasından sonra bir ay içinde cihazın seri üretimine başlanabilecek. Laringoskop genel olarak entübasyon esnasında larenksin daha kolay görülmesi ve entübasyon tüpünün trakeaya doğru yerleştirilmesi amacıyla kullanılan bir cihaz. Klasik laringoskoplarda uygulayıcı doğrudan ağızdan bakarak ses tellerini görmeye çalışıyor. Video laringoskop cihazında görüntü mikro kameraya aktarılır. Dolayısıyla ekranda ses tellerinin büyütülmüş net bir görüntüsü elde edilir ki bu endotrakeal entübasyon işlemini kolaylaştırıyor, başarı şansını artırıp işlem süresini kısaltıyor. Hastanın boynunun katlanarak geriye hareket ettirilmesi gerekmiyor.
Elektronik Teknolojisi öğretmenlerinden UVC Hava Sterilizasyon Cihazı
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, İstanbul Arnavutköy İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde üretilen UVC Hava Sterilizasyon Cihazı ile artık Ar-Ge merkezlerinde üretim çeşitliliğinin artırıldığını duyurdu. Cerrahi ve N95 standardında maske makinesi, solunum cihazından kısa bir süre sonra bir müjdeli haber de İstanbul Arnavutköy İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden geldi. Elektrik – Elektronik Teknolojisi alanı öğretmenleri tarafından UVC Hava Sterilizasyon Cihazı üretildi. Geliştirilen cihaz, okul, hastane, banka, kamu kurumları, fabrika gibi toplu halde insanların bulunduğu kapalı ortamlarda kullanılmakta. Cihaz, içerisinde bulunan 2 adet fan, karbon filtre ve UVC ampuller aracılığıyla sürekli hava sirkülasyonu yaparak havayı steril ediyor. Üretilen prototip 2×30 Watt UVC ampul kullanarak saatte 300 metreküp havayı steril hale getirebiliyor. Daha farklı güçlerde ampuller kullanılarak, daha büyük mekânlarda hava sterilizasyonu yapılabilmesi de mümkün. Bu süreçte, Covid-19’un hava yolu ile bulaştığının bilim insanları tarafından teyit edilmesinden sonra, hava sterilizasyon cihazlarına ilgi artmıştı. Ultraviyole – C (UVC), ya da literatürdeki adı ile steril UV, 254 nanometre dalga boyunda ışıma yapan elektromanyetik bir ışık türüdür. Bu dalga boyunda ortamda bulunan virüs ve bakteri gibi mikroorganizmaların RNA’ları parçalandığı ve bu sayede kendini kopyalama özelliği kaybolduğu bilimsel olarak kanıtlandı.
BİLSEM’lerde üretilen yüz koruyucu siperlikler, emniyet güçlerine teslim ediliyor
150 Bilim ve Sanat Merkezinde (BİLSEM) üretilen yüz koruyucu siperlikler, emniyet güçlerine teslim edilmeye başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı, ihtiyaç duyulan ürünler konusunda Sağlık Bakanlığı personeline destek veriyordu. Bu desteğe Polis Haftasında fedakârca polislerimize teşekkür için emniyet personeli de eklendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu kapsamda 250 bin yüz koruyucu siperin emniyet güçleri için üretileceğini açıklamıştı. Yeni tip koronavirüs önlemleri kapsamında BİLSEM’ler tarafından 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilen yüz koruyucu siperliklerin, 20 bini İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde toplam 40 bini, 81ilde ücretsiz teslim edildi. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ülkenin yeni tip koronavirüse karşı verdiği mücadelenin ve bu mücadele kapsamında alınan tedbirlerin titizlikle sürdürüldüğünü kaydetti. Bu süreçte emniyet mensuplarının; gece gündüz demeden, hastanelerde canlarını hiçe sayarak çalışan sağlık personeline, pandemi ile mücadelede ilgili makamların aldığı koruyucu tedbirlerin uygulanması için ülkenin her köşesinde fedakârca çalışanlara ve evinde kalması gereken vatandaşlara tüm hizmetlerin ulaştırılmasında aktif rol oynadığına dikkat çeken Gül, “Emniyet güçlerimizi, bilim ve sanat merkezlerimiz tarafından yapılan koruyucu ürünlerle tam güçle destekliyoruz” dedi