EBA mobil uygulaması 10 milyonun üzerinde indirildi
‘EBA Akademik Destek Sistemi’ / ADES’te her öğrenci yapay zekâ destekli sistem tarafından kendisi için önerilen çalışma stratejisiyle üniversite hedeflerine doğru ilerliyor. Diğer yandan lise kademesindeki öğrencilerin yapay zekâdan, dijital güvenliğe, bilişim teknolojileri alanında pek çok uluslararası sertifika alabilmeleri için yürütülen çalışma tamamlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları, EBA Kontrol Merkezi’nde sistem performansının takibiyle daha fazla öğrenci ve öğretmene hizmet sunabilmek için kapasite artırma çalışmalarını sürekli devam ettiriyor. 13 Nisan tarihinden itibaren Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi sınava katılacak 8’inci sınıf öğrencileri ve Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) hazırlanan 12’nci sınıf öğrencilerinin kendi öğretmenleri ve sınıf arkadaşlarıyla çevrimiçi ders işledikleri ‘EBA Canlı Sınıf’ uygulaması yoğun ilgi gördü. İlk haftada yaklaşık 150 bin canlı ders işlendi. ‘EBA Canlı Sınıf’ uygulamasında, öğretmenler kendi hazırladıkları materyalleri paylaşabiliyor, öğrenci ve öğretmenler arasında anlık etkileşim sağlanabiliyor. Öğrencileri, kendi sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle buluşturan ‘EBA Canlı Sınıf’ uygulamasında dersler okul yöneticileri tarafından atanıyor ve belirlenen saatte öğrenciler sanki sınıf ortamındaymış gibi çevrimiçi ders işliyor. ‘EBA Canlı Sınıf’ uygulamasının eba.gov.tr ve TRT EBA TV yayınları ile birlikte uzaktan eğitimin bütünleyici bir unsuru olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kendisinin de geçtiğimiz günlerde 8 ve 12’nci sınıf öğrencileriyle birlikte iki derse katıldığını hatırlatarak, öğrenci ve öğretmenlerin sistemi pratik ve faydalı bulduğunu ilettiklerini ifade etti. ‘EBA Canlı Sınıf’ uygulamasıyla birlikte EBA’nın mobil uygulamasına da büyük ilgi gösterildi. Bakan Selçuk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları ifade etti: “Eğitimde öngörülü olabilmek hedefindeydik. Çocuklar diledikleri her yerde eğitim alabilsin istemiş ve EBA’nın mobil uygulamasını yapmıştık. Sonra öngörülemeyen bir şey oldu ve uzaktan eğitime geçtik. Bu süreçte EBA mobil uygulaması 10 milyonun üzerinde indirildi.”
ADES’te öğrenciler yapay zekâ destekli stratejilerle çalışıyor
Diğer yandan 11 ve 12. sınıf öğrencilerine bu yıl ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı’nın Dijital Eğitim Platformu EBA’dan sunulan ‘EBA Akademik Destek Sistemi’ (ADES), YKS’ye hazırlanan gençlerin beğenisini kazandı. Sınava en verimli şekilde hazırlanmak için ADES’e son bir ay içinde kayıt olup sistemi kullanan 11 ve 12. sınıf öğrenci sayısı 828 bin oldu. ‘EBA Akademik Destek Sistemi’nde her öğrenci yapay zekâ destekli sistem tarafından kendisi için önerilen çalışma stratejisiyle üniversite hedeflerine doğru ilerliyor. Sistem, öğrencilerin ‘Sıfırdan Çalış’, ‘Eksiklerini Kapat’ ve ‘Sorulara Yüklen’ gibi farklı stratejiler seçmesine olanak sağlıyor. Öğrenci tarafından hedeflenen bölümün puanı, puan türü, konuyla ilişkili ÖSYM’nin sorduğu soruların toplam sorulara oranı, öğrencinin bu ders ile ilişkili sınav bölümlerindeki net hedefleri gibi verilerle kişiye özel yol haritasını ADES oluşturuyor. Öğrenciler tüm konulara eşit zaman harcamak yerine, hedefe ulaşmak için önem vermeleri gereken konulara yönelebiliyorlar. Akıllı öneri sistemi de bulunan ADES’te 240 bin’den fazla soru bulunuyor. ‘Akademik Destek Sistemi’ne ilişkin değerlendirme yapan Bakan Selçuk, şöyle konuştu: “Yılın başında gençlerimize “Size ne lazım” diye sorduk ve ne lazım dedilerse ‘EBA Akademik Destek Sistemi’ne öyle yön çizdik. Öğrencilerimiz üniversite sınavına hazırlanırken tam ihtiyaçları olanı ortaya koymak için büyük gayret sarf ettik. Elbette o zaman böyle bir salgın dönemiyle karşılaşabileceğimizi düşünmemiştik. Şu an içinde bulunduğumuz uzaktan eğitim koşullarında Akademik Destek Sistemi’ne olan ihtiyaç daha da arttı. Bir milyona yakın gencimizin gösterdiği ilgiden ve her gün sisteme kayıt yaptıran onlarca yeni öğrencimizin olmasından mutluluk duyuyoruz.”
Çocuklar için çevrimiçi uluslararası sertifikasyonlu eğitimler
2023 Eğitim Vizyonunun, ‘öğretmen ve öğrencilerin akademik ve bireysel gelişimlerinin ulusal ve uluslararası sertifikalı eğitim programlarıyla desteklenmesi’ ve ‘teknolojiyi tüketen değil, üreten bir nesil yetiştirme’ hedefleri doğrultusunda önemli bir adım hayata geçiyor. Lise kademesindeki öğrencilerin yapay zekâdan, dijital güvenliğe, bilişim teknolojileri alanında pek çok uluslararası sertifika alabilmeleri için yürütülen çalışma tamamlandı. Bakan Selçuk, “‘2023 Eğitim Vizyonu’ hedefleri doğrultusunda öğretmenlerimizin ve çocuklarımızın akademik ve bireysel gelişimlerinin ulusal ve uluslararası sertifikalı eğitim programlarıyla desteklenmesi amacıyla dünyanın önde gelen yazılım firmalarıyla bir dizi iş birliği anlaşması yaptık. Çocuklarımıza bilişim teknolojilerindeki gelişmeler ve yeni uygulamalar konusunda dijital beceriler kazandırmak ve teknoloji üreten nesiller yetiştirmek için bu alanda uluslararası geçerliliği olan sertifikasyonlu eğitimlerin verilmesiyle bilişim teknolojileri alanında yetişmiş bireylerin bilimsel birikimlerinin paylaşılarak yeni fikirlerin üretilmesini hedefledik” açıklamasını yaptı. Bakan Selçuk, öğrencilerin açılacak uluslararası sertifikalı programlarına, Bakanlık tarafından paylaşılacak linkler üzerinden çevrimiçi olarak başvurabileceklerini aktardı. Öğrencilerin alabileceği uluslararası sertifikalı programlar şöyle:1- Python Eğitimi: Milli Eğitim Bakanlığı ile Cisco iş birliğinde gerçekleştirilen öğretmen eğitimleri sonucunda eğitici sertifikası alan öğretmenler tarafından verilecek eğitim ile öğrencilerin yapay zeka, gömülü sistemler, robotik, big data gibi birçok dalda uygulama geliştirme becerilerinin artırılması hedefleniyor. 2- Google Dijital Atölye: Google iş birliğiyle yürütülen programla lise öğrencilerinin Google Dijital Atölye’de yer alan uluslararası sertifikalı dijital pazarlama/girişimcilik eğitimi başta olmak üzere dijital güvenlik, kodlama ve makine öğrenimine yönelik eğitim programları ile dijital becerilerinin artırılması amaçlanıyor. 3- Herkes Kod Yazabilir Swift Playgrounds: Apple iş birliğiyle yürütülen programla 8 yaş üstü çocukların bilgi ve becerilerinin artırılması planlanıyor. Bu eğitim ile çocukların kod yazma, algoritma üretebilme ve farklı problemleri çözebilme becerilerinin geliştirilmesi planlanıyor. 4- Herkes Yenilikçi İşler Yapabilir: Apple iş birliğiyle yürütülen programla öğrencilerin çizim, müzik, video ve fotoğraf aracılığıyla kendilerini ifade etme becerilerinin artırılması amaçlanıyor. Öğreten ve öğrencinin hızına göre ayarlanan aktivitelerin yer aldığı proje kılavuzlarını içeren ‘Herkes Yenilikçi İşler Yapabilir’ eğitim programında matematik, okuryazarlık ve edebiyat, tarih ve sosyal bilimler, bilim ve kodlamadan oluşan beş öğretim programı alanındaki projelerin nasıl uygulanabileceğine dair etkinliklere yer verildi.