Trene güneş enerjisi
Paris-Amsterdam hızlı tren hattındaki bir tünelin çatısına toplam 50 bin metre kare güneş paneli takıldı. Bu tünel, doğal bir dağ tüneli değil. Hattın, Belçika’da Anvers (Antwerp) yakınlarında bir ormanın kenarından geçen tren yoluna ağaç devrilmesin diye yapılmış bir tünel. Bu sayede, tünelin “çatısı” var. Ve işte oraya, tünelin 3.6 kilometresi boyunca güneş panelleri takıldı. Böylece, trenin, tünelden geçiş enerjisi güneşten alındı.
Bu işlemin maliyeti 22.8 milyar dolar! Paneller saatte 3,300 megawat elektrik üretecek. Bir hesaplamışlar: 20 yıl içinde sadece bu kadarlık güneş paneliyle sağlanacak karbondioksit kazanımı 473 milyon kilo olacakmış.
Tünelde güneş enerjisi Haziran’dan itibaren kullanılmaya başlanacak. Hattın diğer kısımlarında yer yer güneş panelleri kurarak, oralarda da elektrik enerjisi elde edilecek.
Anvers ana tren istasyonu da güneş panelleriyle elektrik üretmeye başladı. Bütün aydınlatmasını bununla yapacak artık.
Benzer bir başka iş: Londra’nın 1886 doğumlu terminal istasyonlarından Blackfriars bir kaç yıldır süren renovasyonu ardından, “güneş panelli” olarak Mayıs’ta (Olimpiyatlara yetişecek!) yeniden hizmete girecek. Binanın damına yerleştirilen 4,400 panel, 1 megawat elektrik üretecek. İstasyonun elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacak.
Blackfriars’ın yepyeni bir başka özelliği de olacak: Londra’nın ortasından geçen Thames nehrinin üzerinde, bir kıyıdan ötekine yayılacak bir istasyon olarak yenilendi. Eskisi, nehrin kuzey kıyısı kenarındaydı. Yenisi, şişmanlayarak iki kıyıya uzadı.
İnovasyonda sınır yok. Yeter ki vizyon olsun.