Markaların sayısal dünyadaki ayak izleri
Günümüzde her sektörden her şirket, sosyal medya varlığı için gerek kendi içinde yapılanmalara hayat veriyor gerekse bu alanda yetkin ajansların desteğini alıyor. Çünkü tüm şirketler için, doğrudan müşteri ile iletişim kurulabilen, müşteri yorum, eleştiri ve beklentilerinin elde edilebildiği bu kadar etkili bir mecra yok. Nokia Türkiye Genel Müdürü Çiçek Uyansoy İcan, sosyal medyayı toplam iletişim kanallarının kolu olarak gördüklerini belirtti. İcan, sosyal medyadaki varlıklarını da şöyle anlattı:
“Facebook ve Twitter sayfamızın yönetimini 41?29! aracılığıyla yapıyoruz. Nokia’nın sosyal medya yönetimi için halkla ilişkiler ajansımız Marjinal Porter Novelli bünyesinde özel bir ekip kuruldu. Aralık 2010’dan beri Nokia Türkiye sayfasıyla Facebook’tayız. Nokia’nın küresel düzeyde Nokia Conversations blog’u ise Facebook, Twitter gibi belli başlı sosyal ağlarda temsil ediliyor. Blogger iletişimi de önemli. İlk defa, teknoloji blog yazarı Burak Bayburtlu’yu 2007’de Nokia World etkinliğimize davet ederek, önemli bir adım attık. O günden bu yana, etkinliklerimize ilgili blog yazarlarını davet ediyor, stratejimizi oluştururken, blog’larda yazılanları dikkate alıyoruz.”
Sosyal medya, ciddi bir kaynak
Sosyal medyayı müşteriler, çalışanlar ve yatırımcılarla çift yönlü iletişim kurmanın en etkin yollarından biri olarak gördüklerini söyleyen Turkcell Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Filiz Karagül Tüzün, Turkcell ve gnctrkcll Facebook sayfalarında sürekli paylaşıma dikkat çekerek, “Twitter hesaplarımızdan olduğu gibi Facebook üzerinden de müşterilerimizin soru ve sorunları ile ilgileniyoruz” dedi. Tüzün, şöyle devam etti:
“Şirket bünyesinde, hem Kurumsal İletişim hem de Dijital Kanallar bölümlerimizde internet ve sosyal medyayı yakından takip eden bir ekibimiz var. Turkcell Müşteri Hizmetleri içinde yer alan sosyal medya birimimizle de sayısal dünyada aktif rol oynuyoruz. Operasyon süreçleri ve ekip yönetimi, diğer tüm müşteri hizmeti kanalları gibi gelen bütün talepleri karşılayacak esneklikte. Facebook, Twitter ve müşteri hizmetleri hesaplarımızı temelde kendi ekiplerimiz yönetiyor. Sosyal medyayı Turkcell bünyesinde tamamen kendi geliştirdiğimiz bir yazılımla takip ediyoruz. Ayrıca çok yakında, yenilikçi bir ‘yapay zekâ’ uygulaması ile müşterimizin duygu analizini daha etkin bir biçimde yapabileceğiz.”
Pazarlama iletişiminde güçlü kanal
Nivea Dijital İletişim Sorumlusu Yücel Kurt, Facebook, Twitter ve web sayfaları üzerinden yürüttükleri çevrimiçi iletişimi; blog’lar ve sanal yayın organlarını takip ederek güçlendirdiklerini vurguladı. Kurt, sosyal medya için özel uygulama geliştirdiklerini, teknolojik yenilikleri takip etmeye çalıştıklarını söyledi. Kurt, şöyle devam etti:
“Sosyal medyadaki gelişmeleri yakından takip eden marka ekiplerimizle birlikte, hızlı ve ayrıntılı takibi yapabilmek için profesyonel bir sosyal medya ajansıyla çalışıyoruz. Facebook sayfalarımızın içerik yönetimi ve sosyal medya takibi için çeşitli yazılım servislerinden faydalanıyoruz. Her gün yenilenen içeriklerle, marka ve pazarlama iletişimimizi destekliyor, özel geliştirdiğimiz uygulamalarla mesajlarımızın kullanıcılar arasında yayılmasını sağlayıp, daha geniş kitlelere ulaşıyoruz. Uygulamalar, CRM veritabanımızı genişletmekte de yararlı oluyor. Hedefleme seçenekleriyle, Facebook’tan reklam mecrası olarak faydalanıyoruz.”
United Colors of Benetton, küresel anlamda sosyal medyayı aktif kullanan bir marka. Benetton’un, dünyadaki tüm takipçileriyle, aynı sayfada yer alan farklı dillerden içeriklerle iletişim kurmayı tercih ettiğine dikkat çeken Benetton Türkiye Pazarlama İletişimi Müdürü S. Özenç Doğan, “”United Blogs Of Benetton”, “Global Facebook Page”, “It’s My Time” gibi kanallar, küresel stratejinin temellerini oluşturuyor. Biz de, bu stratejinin parçası olarak hareket ediyoruz. Bunun tek istisnası, Twitter üzerinde @BenettonTurkiye hesabından takipçilerimizle kurduğumuz yerel iletişim” dedi. Doğan, halkla ilişkiler ve sosyal medya iletişimi süreçlerinde A&B İletişim ile çalıştıklarını, uygulama ve kampanyalarda blog yazarlarıyla sürekli iletişim halinde olduklarını söyledi. Doğan şöyle devam etti:
“United Blogs of Benetton sayfasında, birçok ülkeden blog yazarları kendi dillerinde paylaşımda bulunuyor. Türkiye adına Naz Veziroğlu bizi temsil ediyor. Facebook sayfasında Türkçe iletilerle hitap ederken, Twitter ve Foursquare gibi ağlarla, takipçilerimizle iletişim içinde olmayı tercih ediyoruz.”
Monster Gelişen Pazarlar Başkan Yardımcısı Ebru Çapa, Facebook ve Twitter sayfalarında her gün onlarca yeni iş ilanı yayınladıklarını, kurumlara işveren markası iletişimleri ve işe alım ihtiyaçları için farklı sosyal ağlardaki iletişimleri konusunda danışmanlık verdiklerini söyledi. “Bir süre önce, Facebook üzerinde çalışan BeKnown uygulamasını kullanıcıların hizmetine sunduk” diyen Çapa, “Türkiye’deki ilk ve tek tam fonksiyonlu mobil kariyer uygulaması ve şirketlerin Monster’daki iş ilanlarını otomatik olarak kendi sosyal medya sayfalarında yayınlamalarını sağlayan Social Broadcasting uygulamasına sahibiz” hatırlatmasını da yaptı. Çapa, ekledi: “2012 HR 2.0’ın gereksinimlerine göre şekillendirdiğimiz bu vizyonu geliştireceğiz.” Monster bünyesindeki bir sosyal medya ekibine ek olarak, ajanslardan da destek aldıklarını belirten Çapa, “Hizmet verdiğimiz kurumların hepsinin ulaşmak istediği yetenekler sayısal mecralarda. İşverenlerin ilanlarını, mesajlarını hedefledikleri özelliklere sahip adaylara ulaştırıyoruz. Takipçilerimizi tanıyoruz” dedi.
Teknolojik açıdan ‘güncel’ olma farkı
2010 Mayıs’ında çevrimiçi sipariş sistemi ile elde ettikleri başarıyı sosyal medyada da elde etmek istediklerini söyleyen Domino’s Pizza Pazarlama Direktörü Mustafa Hazer, bunun için sosyal medyadaki takipçileriyle özel kampanya ve kurgular oluşturduklarını belirtti. Facebook’taki Domino’s Türkiye sayfasının, Türkiye Facebook gıda kategorisinde en çok takipçisi olan markalardan olduğunu ifade eden Hazer, “Facebook sayfamızda farklı oyunlarla iletişimi sıcak tutuyoruz. Ocak ayında Twitter ve YouTube kanallarından da DominosTR olarak iletişime başladık” dedi. Hazer, etkileşimli pazarlama departmanının, genel pazarlama stratejileri doğrultusunda içerik yönetimini sosyal medya ajansı ile birlikte yaptığını belirterek, “2011 Nisan’ında Türkiye’de bir ilke imza atarak, takipçilerin doğrudan Facebook üzerinden sipariş verebilmelerini sağlayan sistemimizi hayata geçirmiştik. Müşterilerimizin sorularını yanıtlama konusunda sosyal medya ajansımız ve bünyemizde Müşteri İlişkileri Departmanı yine birlikte çalışıyorlar. Teknolojik açıdan da güncel olmak için yine sosyal medya ajansımız ve projeler ürettiğimiz diğer sayısal ajanslarımızın desteğini alıyoruz” dedi.
Netaş Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Selcan Taşkıran, sosyal medya iletişimini iki adımlı bir yapı üzerine kurduklarını söyledi. “Önce iç iletişim kanallarını kurgulayarak kendi içimizde bir sosyal ağ oluşturduk. Ardından Netaş, sosyal medya kanalları üzerinden içerik yayınına başladı” diyen Taşkıran, ekledi: “Sosyal ağlar üzerindeki iletişim stratejimizi, Netaş takipçilerini bir araya getirmek, faaliyetlerimizi onlarla paylaşmak üzerine kurguluyoruz. Tek yönlü haberler vermekten kaçınıyoruz. Bu anlamda blog sayfamıza çok önem veriyoruz ve blog.netas.com.tr adresi üzerinde çalışanlarımızın görüşlerine yer veriyor, kurum içindeki paylaşım kültürünü dışarıya taşıyoruz.” Netaş, sosyal medya iletişiminde A&B İletişim ile çalışıyor. Sosyal medya kullanımında önceliklerini ise blog sayfasında üzerinde yoğunlaştırdıklarını belirten Taşkıran, “Blog sayfamız, Twitter hesabımızla bütünleşik çalışıyor. Facebook ve LinkedIn sayfamız da, iletişim kurduğumuz diğer alanlar” dedi.
Sosyal medyayı tüketicilerle birebir iletişim halinde oldukları bir platform olarak tanımlayan Panasonic Türkiye İletişim Müdürü Özge Özcan, şu detayları paylaştı:
“Facebook sayfamızdan gelen soru, yorum, öneri ve eleştirileri dikkate alıyor, yarışmalar düzenliyoruz. Twitter hesabımızı da bir süre önce faaliyete geçirdik. Sosyal medya operasyonumuzu çeşitli ajansların desteğiyle yürütüyoruz. Sosyal medya takibinde kendi yerel içeriklerimize göre aksiyon alıyoruz. İletişim ajansımız Marjinal Porter Novelli’nin tasarladığı ve kullanıma sunduğu sosyal medya takip aracını kullanıyoruz. Elde ettiğimiz tüm sonuçları analiz ediyor, kullanıcı tercihlerini belirleyen eğilim ve gelişmeleri değerlendiriyoruz. Düzenlediğimiz yarışmalarımız ürünlerimize dair bilgilendirici bir rol de üstleniyor.”
“SOSYAL MEDYADAN NET BİLGİ ROTA ÇİZMEYİ SAĞLIYOR”
Mavi Jeans’in sayısal dünyada aktif rol aldığını belirten Mavi Jeans Pazarlama Müdürü Serpil Berkan, “Gençler, sosyal medyada Mavi’yle sohbet etmeyi seviyor. Bazen yeni ürünleri ilk kez sayısal medya kullanıcılarının beğenisine sunduğumuz oluyor” dedi ve şöyle devam etti:
“Sosyal medya hesaplarının tümünü bünyemizdeki sayısal iletişim bölümü yönetiyor. Çalıştığımız çok sayıda sayısal ajans da var. Tüm sayısal eğilim ve teknolojileri takip ediyor, projelerimizin niteliğine göre etkin olarak kullanıyoruz. Moda blogumuz ‘uçuk Mavi’ye ek olarak, yeni ve gelişmekte olan tüm kanalları yakından takip ediyoruz. Mavi’yle ilgili tüm görüşleri süzerek, anlamlı olabilecek öngörüleri değerlendiriyor ve ilgili birimlerle paylaşıyoruz. Sosyal medyadan elde edilen veriler çok şey söylüyor.”
Facebook ve Twitter’daki varlıklarına işaret eden Avea Dijital ve Doğrudan Pazarlama Departman Müdürü Ömer Lütfi Diri, “Avea, Socialbakers.com’un verilerine göre, 1 milyon 690 bin takipçisiyle Facebook’ta Türkiye’nin bir numarası” derken, markaların bu mecrada gerçek kişilikleri ve iletişim tarzları ile varlığını sürdürmesi gerektiğini vurguladı. Takipçileri ile kurdukları ilişkiyi daha iyi analiz edebilmek için ileri analitik araçları kullandıklarını belirten Diri, “Sosyal medya kanalları yeni kampanya ve ürünlerimizin tanıtımını sağlarken, özel içerikleri de paylaşabiliyoruz. Sosyal medya kanalları üzerinden, iletişim kampanyalarımız ile ilgili çok sayıda ve hızlı geri dönüşler alıyoruz” bilgisini verdi.