Yeni gündemimiz ‘sürdürülebilirlik’
Bu zorlu şartlarda evden eve selamlar,
Koronavirüs hayatımızı değiştiriyor, kısa vadede 2020 yılımız gitti, ama sonrası için ezberlerimiz daha da bozulacak. Her başlıkta iyisiyle kötüsüyle değişimi biraz olsun anlayabilmek için uzmanların yorumlarını takip ediyoruz. Koronavirüs salgını, iş hayatında keskin değişime neden oluyor. Wizsight Araştırma ve Poltio.com’un, salgın sürecinde evden çalışanlar ve uzaktan çalışmaya yeni başlayanların ne düşündüğüne ve salgın sonrası iş hayatını ne tür değişikler beklediğine yönelik yaptığı araştırmayı paylaşayım seninle. Koronavirüs döneminde bireylerin ve şirketlerin çalışma düzenini ortaya koymak için 26 Mart-9 Nisan arasında Wizsight Araştırma, Poltio.com’un işbirliği ve Hadi’nin desteği ile Türkiye’de işgücüne katılan nüfusu temsilen yüzde 67’si erkek ve yüzde 33’ü kadın 800 görüşmeci ile gerçekleştirilen çalışmada 15-55 yaş arası katılımcılarla görüşülmüş. Her iki kişiden biri işinin evden çalışmaya uygun olduğu kanısında. Evden çalışma düzenine geçen her 10 katılımcıdan 7’si evden çalışmaktan memnun. Katılımcıların yarısından biraz fazlası evden çalışmanın kendilerini daha verimli hale getirdiği kanısında. Evden çalışma düzeninin avantajları yolda vakit geçirmemek, rahat kıyafetler ile çalışabilmek ve daha geç uyanabilmek. Sosyalleşememek, ekip arasında koordinasyonsuzluk ve iş akışında kopukluk olması ve dikkat dağıtacak çok fazla unsur olması ise evden çalışmanın başlıca dezavantajları. Salgın durumu sona erdiğinde katılımcılar ortalama olarak haftada üç buçuk gün evden çalışmak istediklerini belirtmiş. Araştırma sonuçlarına göre, evden çalışma imkanı olan kesimin oranı yüzde 40 ve özellikle özel sektörün evden çalışma sistemine kamuya göre daha hızlı ve daha yüksek oranda geçtiği görülüyor. Araştırmaya göre önümüze iki senaryo çıkıyor: Ya evden çalışmak, uzaktan koordine olma becerimizin artmasıyla iş yapma biçimimizin rutini haline gelecek ya da şirketler daha rahat kıyafet uygulaması, daha esnek saatlerle ev konforunda ofisler tasarlayacaklar. Bekleyelim görelim.
Koronavirüs sürecinde Kolaysoft Teknoloji’nin geliştirdiği “KolayPeyk” ürünü, iş dünyasına sunduğu çözüm ile Uluslararası Teknoparklar Birliği’nin (IASP) küresel platformundaki yerini almış. KolayPeyk ürününün, özellikle yoğun istihdamın olduğu turizm, inşaat, gıda, lojistik, perakende gibi sektörlerden yoğun ilgi görmesi bekleniyor. Böylece evden çalışmanın yaygınlaştığı bugünlerde, firmalar çalışanlarına iletecekleri bordro, ücret hesap pusulası, izin, KVKK, iş güvenliği gibi tüm evraklarını KolayPeyk üzerinden yasal olarak yapabilmekte.
Mektubuma ‘korona dünyayı değiştirecek” diyerek başladım ve sürdürülebilirlik burada her zamankinden kritik. Doğal kaynakların sınırlılığı, çevre sorunlarının ayyuka çıkması, insan hayatının zengin-fakir ayrımı olmadan bir virüse kurban olabilmesi gibi her zaman var olan riskler artık birilerinin gözüne girme pahasına ortada. Bu nedenle kurumsal sürdürülebilirliği sağlamak ‘odaklanmayı’ gerekli kılıyor.
Bir yarışma haberim var. Sonuçta yaratıcılık, kod yazmak, oyun geliştirmek için güzel bir dönemi yarattı korona… Ankara Kalkınma Ajansı koordinasyonunda, Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) ve ODTÜ Teknokent işbirliği ile ‘matematik öğretimi amacıyla oyun geliştirme’ yarışması düzenleniyor. Yarışma ile matematik öğretimini uzaktan eğitime uygun formatta ve daha kolay bir duruma getirecek çözümleri desteklemek için 3. 4. ve 5. sınıflarda öğretilen matematik derslerinin tamamı ya da bir bölümünü kapsayacak şekilde oyun yazılımlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Oyunlar; genel oynanış mekanikleri, hikaye, temaya uygunluk, öğreticilik ve özgünlük kriterlerine göre jüri tarafından değerlendirilecek. Başvurular 31 Mayıs’a kadar www.oyunla.biz.tr adresi üzerinden gerçekleştirilecek. Matematik eğitimini oyunla harmanlamak isteyenlere duyurulur.
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından 7’incisi gerçekleştirilen Hayal Edin Gerçekleştirelim Sosyal İnovasyon Proje Fikirleri Yarışması’nın kazananları açıklanmış. Korona yüzünden dijital platformlardan yapılan oylamaların ardından Türkiye genelinde 132 farklı üniversiteden, bin 134 projenin başvurduğu yarışmada Birincilik Ödülü’nün sahibi Yapay Zeka Tabanlı Akıllı Arı Kovanı Takip Sistemi projesiyle Kırklareli Üniversitesi öğrencisi Kemal Akkuş olmuş. Sabancı Üniversitesi, profesyonellere yönelik sunduğu Tezsiz Yüksek Lisans programlarına İş Analitiği disiplinini eklemiş.
Madem korona karantinasındayız, kitaplardan kitap beğenelim. VakıfBank Kültür Yayınları’ndan (VBKY) “Küreselciler: İmparatorluğun Sonu ve Neoliberalizmin Doğuşu” kitabı küreselciliğin entelektüel gelişimini inceleyen Kanadalı tarihçi Quinn Slobodian’ın eseri. Habsburg İmparatorluğu’nun çöküşünden Dünya Ticaret Örgütü’nün kuruluşuna dek yaşanan olayları, bir grup düşünürün çalışmaları ekseninde ele alan kitabın çevirisi Ahmet Fethi Yıldırım tarafından yapılmış. İkinci kitabım Storytel’de Levent Can’ın seslendirmesiyle, senarist ve yönetmen Burak Aksak’ın otuz altı öyküden oluşan kitabı “Ben Orada Değildim Üstelik Siz de Yoktunuz”. ‘Leyla ile Mecnun’ gibi unutulmaz bir TV dizisine imza atan Burak Aksak, bu sefer öyküleri ile karşımızda. Dinleyelim…
Sağlıklı günlere geri sayımdan sevgiler,