Sosyal medya bankacılığı zamanı
DenizBank, mobil uygulamalarının yanında, Facebook'ta hayata geçirdiği ve birçok 'ilk'in adresi olan şubesiyle yeni bir satış kanalına hayat verdi.DenizBank, sektörde ve küresel bazda Facebook’ta önemli bir ‘ilk’e imza atarak, Facebook şubesini hayata geçirdi. Bu çalışmanın Facebook merkezden de takdir topladığını vurgulamadan geçmeyen DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, şu detayları paylaştı:
“Konuyla ilgili çalışmalara 2011 başında başlayıp, Facebook hesaplarımızı, sayfamızı açtık. O zaman amacımız; banka olarak yaptıklarımızı, etkinlikleri müşterilerimizle paylaşmaktı. Ticaret hayatının Facebook’a kaydığını görerek, insanların Facebook’tan çıkmadan bankacılık ihtiyacını gidermesi için yeni bir şube tasarladık. İnternet bankacılığında öne çıkan özelliklerin neler olduğunu bildiğimiz için basit ve günlük hayatta en çok kullanılan fonksiyonları Facebook şubemize ekledik.”
Kişilerin Facebook şubesini kullanabilmesi için DenizBank hesabının olması gerekiyor. Bundan sonra, internet şifresini alıp, hangi yetkilerde Facebook şubesini kullanmak istediğini belirten müşteri, şubeden işlemlerini yapabiliyor. Facebook sayfalarındaki üye sayılarının hızlı artışına dikkat çeken Ertürk, “Amacımız, Türkiye’de ‘Hayran’ sayısı en yüksek ilk 3 bankadan biri olmaya devam ederken, yeniliklerle yeni müşteri kazanmak ve bankacılık satış kanalı olarak bunu kullanmak” dedi. “’Hayran sayısında 150 bini hedeflemiştik, ama 185 bini gördük” diyen Ertürk, yıl sonuna kadar bu sayıyı 350 binlere götürmek istediklerini vurguladı.
Facebook’tan para transferi zamanı
DenizBank’ın Facebook şubesinde toplam varlıkları, kredi kartı ekstresini görmek mümkün. İnternet şubesinde olmayan bir özellik de Facebook şubesinde kendini gösteriyor ve özel kredi kartı ekstresinde işlemler petrol, giyim, gıda gibi harcama gruplarında görülüyor, hatta grafikli raporlar alınabiliyor. Para transferinin de Facebook şubesinde olduğunu söyleyen Ertürk, “Müşterilerimiz, Facebook üzerinden bizimle haberleşebiliyor, müşteri memnuniyeti bölümüne şikayet ve önerilerini gönderebiliyor. Bunlar da sürekli takip ediliyor ve müşteriye kısa zamanda dönüş yapılıyor” bilgisini verdi. Bu şubede yine bir ‘ilk’i hayata geçirdiklerini, Facebook şubesinden para transferi yapılabildiğini vurgulayan Ertürk, şöyle devam etti:
“Facebook’tan bu transfer yapısını mobil yapıyla bütünleştirerek bir ‘ilk’i yaptık. Maksimum işlem limiti 490 TL, günlük limit ise 2 bin TL. Yani transferler, MASAK kurallarına uygun. Facebook’tayken, arkadaşınıza para göndermek için Facebook’taki DenizBank şubesine giriyor, parayı arkadaşınızın DenizBank hesabına gönderiyorsunuz. Arkadaşınızın DenizBank’ta hesabı yoksa, cep telefonuna gönderim yapıyorsunuz. Kişiye SMS ile bir şifre ulaşıyor ve bununla en yakın DenizBank ATM’sinden gidip parayı çekebiliyor. Facebook üstünden bu uygulama, dünyada da bir ‘ilk’ oldu.”
Mobil uygulamalar büyüyor
Ertürk, Facebook gibi mobil dünyanın da çok geliştiğini belirterek, gönderilen paranın ATM’den çekilebilmesine ek olarak, bu paranın bir bölümünü şubeye veya ATM’ye gitmeden, başkasına gönderebilme yapısını hayata geçirdiklerini vurguladı. Burada, akıllı cep telefonundaki uygulama ile gönderim yapılabiliyor. Bunun da küresel bazda mobil cüzdan uygulamalarında bir ‘ilk’ olduğunun altını çizen Ertürk, yeniliklerinin devam edeceğini vurguladı. DenizBank Facebook şubesinde hedef kitlelerini, tüm Facebook kullanıcıları, ama özellikle de gençler olarak gösteren Ertürk, şöyle devam etti:
“Mobil bankacılıkta da birçok ‘ilk’e imza attık ve çok uygulamamız var. Bunlardan biri ‘Sıramatik’. Şubeye girip sıra numarası alıp beklemek yerine, uygulama ile en yakın DenizBank şubesinde sıra alırsanız ne kadar bekleyeceğinizi görüyor, cep telefonunuzdan şubeyi seçip sıra alabiliyorsunuz. Sistem sizi kaç dakikanız kaldığına dair uyarıyor. Sıra size geldiğinde, şubeye gidip işleminizi yapabiliyorsunuz. ‘ŞifreTek’ uygulaması ile, internet bankacılığında şubeyi kullanırken SMS ile gelen tek kullanımlık şifreyi siz üretebilirsiniz.”
Mobil uygulamalarının aylık 30-35 bin defa yüklendiğini söyleyen Ertürk, ekledi: “Mobil ortamda 7 uygulama ile en fazla uygulamaya sahip bankayız. Kurumsal bankacılıkta da benzer uygulamalarımız olacak.”
Facebook’ta oyun
zamanı
Sosyal medyada oluşturdukları şubede, internet bankacılığında sahip oldukları güvenlik yapısını kullandıklarını, Facebook için tasarlanmış şubeye ulaşıldığını söyleyen Ertürk, “İkinci aşamada, internet şubesinden yapılabilen ‘yatırım enstrümanı alım-satımı’ işlemleri gibi birçok yeniliği hayata geçireceğiz” dedi. Bir süre önce Facebook’tan kredi veren ilk banka olarak önemli adımlar attıklarını söyleyen Ertürk, “Kredi kadar, kredi kartı başvurusu da Facebook üstünden yapılabiliyor. Facebook bankanın satış kanalı olmaya başladı. Bu akımı, diğer bankalar da izliyor” dedi. Ertürk, yeni projeleri hakkında şu detayları paylaştı:
“2012 yılında Facebook şubemizde yeniliklerimiz olacak. Oyunlar da her yaştan kullanıcının ilgisini çekiyor. Biz de ‘Adanı Yarat’ isimli bir Facebook oyunu tasarladık ve Mart ayında bu hayata geçecek. Oyunda, reklam yüzlerimiz Beyazıt Öztürk ve Erdal Özyağcılar var ve ekip biçerek, ürün satarak para kazanıyor, bunu DenizBank şubesine yatırabiliyor veya şubeden kredi alabiliyorlar. Böylece Facebook oyununu banka ile bütünleştirerek, yine bir ‘ilk’i gerçekleştirecek, FarmVille’in bankacılık işlemleriyle zenginleştirilmiş halini sunacağız. Tarım bankacılığı alanında DenizBank önemli bilgi birikimine sahip olduğu için, bunları oyuna da yansıttık. Oyundaki her şey, gerçek hayatla paralel olacak.”
Uygulamalar dünya ile paylaşılıyor
DenizBank; sayfalarının içerik yönetimi gibi çalışmaları gerçekleştiren, kampanyaların birlikte tasarlandığı bir ana ajansla çalışıyor. Ama ‘Adanı Yarat’ oyunu gibi büyük ve kapsamlı projeler için ajanslardan teklif aldıklarını söyleyen Ertürk, “Sosyal medya iletişiminde de DBI ile çalışıyoruz. Sonuçta, başlıca iki büyük ajansla çalışıyor, ama projeye göre değişik ajansları da seçebiliyoruz” dedi. Ertürk şöyle devam etti:
“DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, aynı zamanda Dexia Yönetim Kurulu Üyesi ve sorumluluğu da ‘sayısal platformlar’. Dexia, Türkiye’de bu alandaki bilgi birikimimizden yararlanma hedefiyle bu görevlendirmeyi yaptı. Grup şirketimiz Intertech’te de ürün geliştiren arkadaşlarımız var ve diğer bankalara da uygulama geliştiriyorlar, buradaki birikim diğer bankalara da taşınıyor.”