Mobil ofis, bütünleşik iletişim servisleri ile gelişecek
Masaüstü bilgisayarından yapılan tüm işlemleri akıllı PDA’ler ve cep telefonları üzerinden de yapmaya olanak tanıyan teknolojiler ve her yerden erişimi mümkün kılan genişbant mobil ofislerde gelecekte daha farklı uygulamaların da geliştirilebileceğini gösteriyor. KoçSistem Satış Yöneticisi Engin Güney’e göre de “Field Ofis” ve “Home Ofis” kavramları maliyet avantajlarını daha da artıracak açılımlar arasında yer alıyor. Son dönemde ise uzaktan erişimde mobil ofislere önemli açılım sağlayan birleşik iletişim servisleri (Unify Office) önem kazanıyor. Bu sayede bütünleşik iletişim yapı sağlanırken, kullandıkça ödeme olanağı sunan yapılar da geleceğin en önemli mobil ofis bileşenleri arasında görülüyor.
Ericsson Stratejik İş Geliştirme Yöneticisi Erdem Aksakal’a göre mobil ofis uygulamalarını elverişli kılan ana etken olan genişbant teknolojileri ile mobil ofis uygulamaları ile daha da yaygınlaşacak. Mobil genişbantın bir sonraki adımı olan LTE ile HD kalitesinde görüntü alıp gönderilebilecek. Daha hızlı veri alışverişi ve daha kaliteli görüntü ve ses teknolojilerinin, daha mobilize bir dönemi de beraberinde getireceğini belirten Aksakal, Ericsson’un geleceği kurguladığı 2020 projesinde üç boyutlu sanal gerçeklik gibi yeni eğilimlerin de genişbant üzerinden taşınacağını vurguluyor.Genişbant sayesinde artık telekonferans sistemlerinin de 3. boyuta taşınacağını ifade eden Aksakal, “Ya da ‘siber çalışma istasyonları’ ile aynı ofiste olmak yerine, dünyanın herhangi bir yerindeki çalışma arkadaşımız ile yanyana olma hissi ile çalışabileceğiz” diyerek mobil ofislerin gelecek tablosunu çizdi. Genişbant teknolojisi ile seyahat sürelerinin de değerlendirildiğini ifade eden Aksakal, “Elektronik postalara genişbant teknolojisi sayesinde ister mobil bilgisayarlardan istersek cep telefonlarından çok hızlı ve elverişli biçimde bağlanıp
cevaplamak; toplantıları genişbant videokonferans çözümleri ile dileğimiz yerden yapabilmek mümkün. Genişbant bağlantısı üzerinden ofis dışında büyük boyutlu dosyaları alıp gönderebilmek mümkün, dolayısıyla artık sabit şebekelere olan bağımlılık yerini hareket kabiliyetine bırakıyor” diye konuştu.
Tesaş Telekomünikasyon İş Geliştirme Müdürü Nilüfer Özümit de mobil ofis uygulamalarında son dönemde “Unify’N Office” hizmetlerinin çok önemli yer tuttuğu görüşünde.”Unify’N Office”in şirketlerin kendi sunucularını kurmak için zaman ve para harcamaksızın Microsoft Birleşik İletişim teknolojisinin gücünü ve özelliklerini masaüstüne ve cep telefonuna getirdiğini belirten Özümit, “Windows Mobile, iPhone, Symbian telefonları için ActiveSync ve BlackBerry’ler için barındırılmış BES servisi ile tüm Microsoft birleşik iletişim mobil ofis uygulamalarına sahip olunabiliyor. Şirketlerin verimliliğini artıracak e-posta (ortak takvim, yapılacaklar listesi, adres defteri), antivirüs/antispam, arşivleme, anlık mesajlaşma, canlı toplantı, sesli ve görüntülü konferans, ses (VoIP), e-posta olarak gelen sesli posta, masaüstü paylaşımı, portal, ortak çalışma alanları, ücretsiz yazılımlar, masaüstü yedekleme ve daha fazlasını ilk yatırım, bakım, yedekleme, güvenlik, güncelleme gibi tüm maliyet kalemleri olmadan almak sözkonusu olabiliyor. “Unify’N Office”, kullanıcı başına kiralama yöntemi “kullandıkça öde” modeli ile tüm e-posta ve ofis iletişim hizmetlerinin kullanmasını sağlıyor. Böylelikle mobil ofis uygulamalarında satın almadan kullandıkça ödeme olanağına sahip olunabiliyor. KOBİ’ler, dağınık bayi yapısına sahip kurumlar, dağınık ofis organizasyonu olan kurumlar, sezonda çalışan sayısı değişen şirketler, BT ihtiyacını dışkaynak kullanımı ile karşılamak isteyen şirketler özellikle sunulan bu hizmet modelini tercih ediyor” dedi.
HTC Güney Doğu Avrupa Teknik Ürün Müdürü İbrahim Tuncay’a göre Unify Office (Birleşik İletişim Servisleri) son dönemdeki mobil uygulama çözümlerine en güzel örneklerden biri. “Unify Office” gibi uygulamalar ile mobil ofisin, masaüstü bilgisayar niteliği taşıdığını belirten Tuncay, şöyle konuştu: “Kendi içinizde mobil, masaüstü ayrımı yapmadan her noktada buluşmanızı sağlayan bu sistem, aynı zamanda Windows Live Meeting gibi uygulamalarla toplantılara mobil el terminallerinden katılınmasını sağlıyor. Bu da kişilerin video konferanslara sadece ofis ortamında değil uzak noktalardan da mobil olarak katılabileceklerini gösteriyor. Mobil ofisin ufku gerçekten çok geniş. Özellikle açık kaynak işletim sistemleri ile uygulama geliştirmenin ucu bucağı yok diyebiliriz. Kurumsal şirketlerin performans artırıcı uygulamalar üzerinde çalıştığını biliyoruz. Mobilite kolaylığın dışında zaman kazancı ve performansı da beraberinde getiriyor. Uzaktan erişim ve cihaz yönetimi ile tek bir merkezden kontrol ile herşey güvenli bir şekilde gerçekleşebilecek. Gelecekte dokunmatik ekranın daha da gelişmesi ve uzak ofis 3. parti uygulamaların kendini iyiden iyiye göstermesi ile mobil ofis dünyası beklenenden çok daha fazla ihtiyaç karşılar hale gelecek.Mobil iş uygulamaları daha çok zaman kazanımına yönelik, performansı üst seviyede tutmayı hedefleyen, saha ekiplerinin tek bir ünite üzerinden birçok ofis uygulamasını kullanabildikleri modelleri de beraberinde getiriyor” dedi.
Avea Katma Değerli Servisler Direktörü Ayşegül Ceyda Yıldırım’a göre sektörlerin ihtiyaç ve ilgi alanlarına yönelik yaklaşım ve eğilimleri farklılık gösterse de mobil ofis uygulamalarına olan ilgi artıyor. Son dönemde yeni iş modellerinin geliştirilmesinden çok mevcut iş modellerinin yeni uygulamalarının ağırlık kazanmaya başladığını belirten Yıldırım, “Web ve diğer çevrimiçi kanallardan sunulan birçok uygulamanın mobil teknolojiye de uyumlu olmasına dikkat edildiğini ve uygulamaların mobilde de çalışmasının sağlandığına dikkat çekti. 3G ve sonrasında gelecek teknolojilerle öncelikle hız artışının mobil ofis uygulamalarını standart internet erişim mertebelerine ulaştıracağını ifade eden Yıldırım, “Bu sayede şirket verilerine ve ortamına uzaktan mobil erişim basit ve zahmetsiz bir işlem olacaktır. Son dönemde cep telefonları, akıllı telefonlar ve notebook/netbooklarda görülen hızlı gelişim de bu alanda katkı sağlayacak. Sektörel olarak incelenirse de özellikle “Perakende ve Lojistik” sektörlerinde “Araç Takip” ve “Saha Satış Otomasyonu” servislerine eğilimin daha yüksek olduğunu görüyoruz. Sektörün saha aktivitelerinin önemi, bu konuda daha kaliteli ve hızlı olma, teknolojinin getirdiği son gelişmelerden faydalanma eğilimini doğuruyor. Bu sektörde mobil ofis uygulamalarına yönelik bir eğilim de gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.