Mobil iş uygulamaları çeşitleniyor, verimlilik ve hız artıyor
Mobil donanımlar ve bütünleşik mobil çözümler sayesinde pek çok sektör yeni iş yapış modelleri ile tanışıyor. Şirketler, geliştirilen yeni mobil yazılımlar ve çeşitlenen donanımlar ve genişbant ile iş süreçlerini sahada da uygulayabilirken, uzak mesafeden haberleşme çözümleri ile de pek çok sektörde anlık kontrol sağlanabiliyor. Verilerin akıllı PDA’lerle saha ekiplerince toplanması işlemlerin doğruluğunu artırırken mobil çözümler saha personelinin de müşteri noktasında daha iyi servis vermesini sağlıyor. KoçSistem Satış Yöneticisi Engin Güney’e göre de iş yapma şekil ve modelleri erişimsizliği ortadan kaldırarak verimliliği artırıyor. Enerjiden üretime kadar farklı sektörlerde de yeni uygulamaların şirketlerin isteklerine göre sunulduğunu belirten Güney, gelinen noktada her yazılımın mobil çözümünün de oluşturulduğuna dikkat çekiyor.
Microsoft Türkiye Bilgi Çalışanı Ürün Grubu Pazarlama Müdürü Onur Görür’e göre gelinen noktada mobil cihazlar, operatörlerin de desteğiyle kurumlar açısından en ekonomik iletişim biçimi olan mobil platformlar oluşturmuş durumda. Bu platformların kurumsal uygulamaların şirket sınırlarının ötesine yaygınlaşmasına hizmet ettiğini belirten Görür, takip sistemlerinden, stok ve depo yönetimine kadar uzanan iş süreçlerinin tamamlayıcı haline gelen mobil teknolojiler ve uygulamalarının da hızla çeşitlendiğini belirtti. Görür’e göre bu alanda öne çıkan teknolojiler arasında ise GPS ile konum belirleme, G-sensor ile kullanıcı hareketlerini algılama, yüksek çözünürlüklü kamera, dokunmatik ekran ve kalem ile pratik kullanıcı arayüzü, kablosuz ağ desteği, barkod okuma, yüksek kapasiteli mobil veri depolama, saha şartlarına elverişli tozdan ve nemden etkilenmeyen tasarımlar bulunuyor. Mobil uygulamalar söz konusu olduğunda önemli bir diğer noktanın da birleşik iletişim çözümleri olduğunu belirten Görür, telefon, e-posta, telesekreter, faks, mobil cihazlar, anlık ileti (IM), video konferans ve benzeri tüm iletişim araçlarını tek bir arayüz üzerinden kullanmayı sağlayan sistemle, Microsoft’un bizzat kendisinin yılda en az 212 milyon dolar tasarruf ettiğinin ortaya çıktığına da dikkat çekti.
Son yıllarda GPRS-EDGE, 3G, GPS, Bluetooth gibi telekomünükasyon sektöründeki gelişmeler ve mobil bilgisayar piyasasındaki hızlı yükselişin, mobilde hızlı gelişim sağladığını belirten Univera Ürün Yöneticisi Emre Çelik, bu değişimle hızın yeni iş düzeninin parçası haline geldiğini belirtti. Çalışanların ofiste daha az zaman geçirdiğini işlerini sahada yapabildiklerini belirten Çelik, artık sadece ofis uygulamalarının değil en karmaşık iş uygulamalarının mobil kullanımının söz konusu olduğuna dikkat çekti. Mobil iş uygulamalarında yeni eğilimin bu yönde olduğunu belirten Çelik, “Biz de Univera olarak bu eğilim içinde yer alarak yazılımlarımızı Mobilisgucu.com isimli bir portal ile web üzerinden her yerde kullanılabilir hale getirdik. Bu şekilde sahadan veri toplama, mobil satış dağıtım sistemleri gibi iş çözümlerimiz mobil bilgisayar ile anlık olarak bilgiler toplanıp mobilisgucu.com ile ofis bağımsız olarak yönetilebiliyor” diye konuştu.
Lenovo Türkiye Tüketici Müdürü Talip Yılmaz’a göre de mobil uygulamalar her sektör için hız, verimlilik ve erişilebilirlik konusunda çok büyük bir açılım sağlıyor. Kablosuz iletişim teknolojileri ve altyapılarının geldiği noktada teknik olanaksızlıkların yok olduğunu belirten Yılmaz, “3G ve benzeri teknolojiler ile gelen yenilikler iş hayatını ayağa kaldırıyor. Karasal erişim hızındaki mobil erişim hızı bizlere, görüntü, ses ve bilgi aktarımında yüksek hız ve yeterli bant genişliği olanağı veriyor. Özellikle ofiste daha az zaman geçirmesi gereken saha çalışanları için yüksek hızda veri aktarımıyla, şirketlerin dahili ve harici bilgilerine mekana ve zamana bağlı kalmadan ve en önemlisi ofis ortamındaki teknik altyapının sağladığı hızda bilgilere ulaşabiliyorlar. Yöneticiler, ekiplerini sürekli takip ederek yönlendirebiliyor ve özellikle çok sık seyahat eden yöneticiler içinse seyahat süresince gecen zamanda bile analizler yapmak, görüntülü görüşmeler yapmak ve görüntülü eğitimlere mobil iken katılmak mümkün oluyor” şeklinde konuştu.