Yazılım sektörüne talep arttı!
Korona virüs salgını sonrasında önemi bir kez daha anlaşılan ve yazılım sektörünün en önemli iş alanlarından biri olduğuna ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı açıklamalarının ardından yazılımcılık mesleğine olan ilgi her geçen gün artıyor.
Bilgi güvenliği uzmanı, iş analisti, network uzmanı, proje yöneticisi, raporlama uzmanı, sızma testi uzmanı, siber güvenlik uzmanı, sistem analisti, sistem uzmanı, test uzmanı, veri analisti, veritabanı yöneticisi, web tasarım uzmanı, yardım masası uzmanı ve yazılım geliştirme uzmanı olmak günümüzün en önemli iş kolları arasında yer alıyor. Türkiye’de hali hazırda 140 bin yazılımcı bulunurken, yakın gelecekte 1 milyon yazılımcı yetiştirmek ve bu alandaki iş kollarında yeni istihdam alanları yaratmak hedefleniyor.
2014 yılında ulusal ve uluslararası alanda faaliyet göstermek üzere kurulan OTÜSEM, mesleki teknik eğitimler, profesyonel gelişim eğitimleri, kurumsal gelişim eğitimleri, eğitim danışmanlığı, proje geliştirme, istihdam ve dijital pazarlama alanlarında faaliyet gösteriyor. Bunun yanısıra özellikle değişen dünyanın ihtiyaçları doğrultusunda yazılım eğitimleri konusunda da ciddi faaliyetleri bulunmakta. Yazılımcı olmak ve ilgili sektörlerde aranan bir yazılımcı olmak nasıl mümkün olabilir sorularının cevabını ise Ostim Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Hakan Ünsal yanıtlıyor.
Nasıl yazılımcı olunur?
Hakan Ünsal, “Bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği gibi alanlarda eğitim almış olmak uzmanlık için önem taşımakla birlikte yazılımcı olmak için mutlaka üniversite eğitimi almak şart değildir” diye ifade ediyor. Ünsal , “Bu konuda özel kurumların sağlamış olduğu eğitim ve sertifika programlarını düzenli olarak takip eden, kendini doğru yöntem ve sistematik ile yetiştirerek bu alanda çalışmak isteyen meraklı bireylerin de uzmanlaşması ve kendini geliştirerek iyi bir yazılımcı olması mümkün olabiliyor” diyor.
Yeni dünya düzeninde geleceği değiştirmek yazılımcıların elinde diye ifade eden Hakan Ünsal, “Sorumluluk sahibi olmak ve çözüm odaklı çalışmalar yürütebilmekle birlikte yazılımcı olmanın en önemli nitelikleri arasında bu alana gönül vermiş olmak ve yazılım konusunda kendini geliştirmiş olmak geliyor” diye belirtiyor. Bunun da karşılaştığı ya da toplumun herhangi bir yerinde çözülmesi gereken bir problem gördüğünde kayıtsız kalmayarak o problemin üstesinden gelebilmek için ayağa kalkan bireyler olmanın önemini vurgulayan Ünsal ’a göre “Sorumluluk sahibi olmak, çözüm odaklı çalışmalar yürütebilmek, alanıyla ilgili programlara donanımlı şekilde hakim olmak ve uygulayabilmek de önem arz ediyor. Bir yazılımcının olmazsa olmaz kriterlerinden biri de uygulama geliştirmek ve bu uygulamalarla ilgili dökümantasyon oluşturabilmek gerekiyor” şeklinde yazılımcıların özelliklerini sıralıyor.
Günümüzün en popüler ve iş garantili yazılım programları nelerdir?
Yazılım sektörü hem günümüzün hem de geleceğin en önemli iş kollarının başında geldiğini belirten OTÜSEM Müdürü Hakan Ünsal, artık hem okullarda hem de özel kurumlarda çocukluktan itibaren verilen Robotik Kodlama gibi eğitimlerin geleceğin yazılımcılarını şimdiden yetiştirerek ileride bir adım önde olabileceklerini belirtiyor. Hakan Ünsal en popüler ve iş garantili yazılım programlarını da şu şekilde sıralıyor!
- Yapay Zeka:
Gelişen teknolojik gelişmeler çerçevesinde Yapay zeka teknolojisi hakkında dünyada ve Türkiye’de tartışılan, son yıllarda önemi artan ve merak duyulan bir konu haline gelmiştir. Peki, yapay zeka nedir?
Yapay zeka; bir bilgisayarın ya da bilgisayar denetimli bir makinenin, genellikle insana özgün nitelikler olduğu varsayılan Akıl Yürütme, Anlam Çıkartma, Genelleme, Geçmiş Deneyimlerden Öğrenmesi gibi yüksek zihinsel süreçlere ilişkin görevleri yerine getirme yeteneği olarak tanımlanmaktadır.
Yapay Zeka ve Uygulama Geliştirme kursu; 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; Zekâ ve Yapay Zekâ, Sezgisel Problem Çözümleme, Bilgilerin Modellenmesi, Yüklem Mantığı, Mantıksal Programlama, Doğal Dil İşleme, Bulanık Mantık, Uzman Sistemler, Yapay Sinir Ağları, Genetik Algoritma gibi konular. İkinci bölümde ise; Karakter ve Örüntü Tanıma, Ses İşleme, Görüntü İşleme, Biyometrik Sistemler ve Robot Teknolojisi ve Arduino gibi konular görsel ve kolay anlaşılabilir bir şekilde verilmektedir.
- Kod Yazmadan Mobil Uygulama Geliştirme
Günümüzde milyonlarca kişinin sahibi olduğu, kullandığı bir akıllı telefon ve bu akıllı telefonların her biri için kişilerin ihtiyaçlarına göre indirdikleri çeşitli mobil uygulamalar bulunmaktadır. Mobil uygulamalar, yazılımcılar tarafından geliştirilerek sektörün her alanında tüketicilerin hizmetine sunulmaktadır. Bu bakış açısıyla bakıldığında, Kod Yazmadan Mobil Uygulama Geliştirme Kursu; 15 bölüm ve 99 konu başlıklarından oluşan alanında tek ve geniş anlatımlı videoları kapsamaktadır. Kurs, sürekli yeni örneklerle güncellenecek ve örnekler eklenecektir. Mobil uygulama ve mobil yazılım konusunda uzmanlaşma, kendini sürekli yenileme ve yenilikçi bakış açısı sağlar.
- Siber Suçlar ve Güvenliği Eğitimi
Bilişim Suçları ve Güvenlik, Güvenlik Önlemleri, Sosyal Ağlar Güvenliği, Bilişim Suçlarının Hukuki Boyutu, Şifre Kullanımı, Internet ve IP Tespit Etme, Log Yönetimi, İnternet Üzerinden Dolandırıcılık, Kayıt Defterinin İncelenmesi, Saldırılar (Arp, SQL Enjeksiyon) ve Sızma (Penetrasyon) Testleri içeriklerinden oluşuyor.
- Adli Animasyon İnceleme
Temel Animasyon kavramlarının anlatıldığı bu eğitimde temel ve ileri düzey Animasyon teknikleri detaylı olarak işlenmektedir. Animasyon Oluşturma yazılımları (AutoDesk 3ds Max, MaxonCinema 4D v.b.) kullanılacaktır.
- Temel Adli Bilişim
Adli Bilişim, bilgisayar sistemleri ve dijital tüm materyaller üzerinden bilgi toplanıp incelenmesi, derlenmesi, değerlendirilmesi, raporlanması ve saklanmasını sağlayan, özveri ve kararlılık gerektiren diğer bilim dalları gibi belli ilkeler ve disiplinlere bağlı olan bir bilim dalıdır.
Adli Bilişim terimini ifade etmek gerekirse elektro optik ve elektromanyetik ortamlarda veya sanal platformlarda bulunan ses, görüntü, video, data, veri veya herhangi bir mesajı, paylaşım ile ilgili yapılan analizler ve bu yapılan analizlerin davalarda tanık ve sanıklarca savcılık ve mahkemeye sunulması işleminin tümüne verilen genel adıdır. Soruşturma veya kovuşturma evresinde delil niteliği taşıyan CD, USB bellek, Hafıza kartı, Hard disk, cep telefonları güvenlik kamera görüntüleri vb. birçok araç-gereç Adli Bilişim alanına girmektedir. Adli Bilişim incelemeleri her ne kadar uzun sürse de hayati öneme sahip bilgileri savcılık veya mahkeme makamına sunulması konusunda oldukça büyük önem arz etmektedir.
Adli Bilişim Eğitimleri ile öncelikle öğrenciler Adli Bilişim dünyasını ve aşamalarını detaylı olarak tanımış olurlar. Günümüzün yaşam parçası haline gelen siber dünyaya bağımlılık, suç odaklı kişilerinde dikkatini çekmiş ve bilişim sistemleri suç aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Suçların araştırılmasında en önemli hususlardan birisi sayısal kanıtlardır.
Planlamaya alınan diğer yazılım uzmanlığı eğitimleri çok yakında otusem.ostimteknik.edu.tr sitesinde kullanıcıların hizmetinde olacak.
Bu kapsamda aşağıdaki gibi modüler bir yapıda sistematik olarak alınacak yazılım eğitimleri ile yazılım sektöründe uzmanlaşmak isteyen herkesin mesleğinde aranan bireyler olacağına dikkat çekiyor;
Web uygulama ve geliştirme eğitimi, Mobil uygulama geliştirme eğitimi, C# Eğitimi, Veri yapıları ve veri yönetimi eğitimi, Uygulama ve Sistemler test eğitimi, Python Eğitimi, Yapay zeka eğitim, Bulut bilişim ve Big data eğitimi, Temel bilgi güvenliği ve güvenli sistem tasarım eğitimi, Scratch ve Algoritma eğitimi, Bilgi güvenliği eğitimi IOT (nesnelerin interneti) eğitimi, Dijital dönüşüm kavramları eğitimi, Dijital dönüşüm proje eğitimi ve Otomasyon eğitimi.