Etkileşimin tüm detayları, yol haritası ile birlikte
Teknolojik gelişim hız kesmezken, kullanıcılar kendilerine yakın buldukları ürünleri tercih ediyor. Bu da, ürün ve hizmetler bütününde ihtiyaç karşıladığı kadar, sevilen, vazgeçilmez olarak tanımlanan özellikleri kurgulamayı gereklilik haline getiriyor. Turkcell Global Bilgi Teknolojik Çözümler ve Servisler Müdürü Tunca Meriç, ‘Etkileşim Tasarımı Ofisi’ olarak bunu sağlamaya çalıştıklarını, teknolojiyi insana yaklaştırdıklarını vurguladı.
Turkcell Global Bilgi’de bu alandaki uygulamalara; müşteri temsilcilerinin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla kullandıkları ekranları yeniden tasarlayan ekiple başladıklarını söyleyen Meriç, “Ardından tüm Turkcell grup şirketlerine hizmet vermeye başladık” dedi. 2011 başında başarılı tasarımcıları ekibe katarak, hizmetlerini Turkcell Grubu dışındaki şirketlere sunmaya başladıklarını söyleyen Meriç, çalışma süreçlerini şöyle anlattı:
“Yeni teknolojilerin sunduğu fırsatlar çalışma alanlarımız. Mobil cihazlar ve tabletler için tasarım araştırması yapıyoruz. Ayrıca kullanıcıların bu alandaki bilişsel ve ergonomik sınırlarıyla ilgili bilgi birikimimizi artırmak için deneyler gerçekleştiriyoruz. Etkileşimli televizyonlara da kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik açısından odaklanacağız. Projelerde uygulama geliştirme ve Ar-Ge ekipleriyle yakın çalışıyoruz. Bilimsel tasarım araştırma yöntemleri temel araçlarımız. Kullanılabilirlik testi, derinlemesine görüşmeler, kullanım anında gözlem ve video etnografi gibi farklı yöntemleri bütünleşik olarak kullanabiliyoruz.”
Etkileşimi uçtan uca tasarlamak
“Ürünün bize nasıl davranacağını tasarlıyor, insanın ürüne nasıl davrandığı ve davranacağını araştırıyoruz” diyen Meriç’e göre bir önemli konu da, insanların ürün kullanımında farklılıkları. Meriç, “Bu nedenle öncelikle insana odaklanıyor, onu anlamak için araştırmalar yapıyoruz” dedi. Geniş bir ekiple çalışma yaptıklarını belirten Meriç, “Hemen her tasarım projemize, kullanıcı üzerine araştırma veya testler yaparak başlıyoruz. Kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlikle ilgili beklentileri ve sorunlarını ortaya koyarak, tasarıma veri sağlıyoruz” dedi. Meriç, etkileşim tasarımı alanının iki boyutu olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:
“Birincisi; etkileşimli arayüzlerin nasıl kullanılacağı, yani kullanılabilirlik ve yeni kullanıcı deneyimi üzerine. Self servis kanallara odaklanan sektörler için etkileşim tasarımı, kullanılabilirlik ve kullanıcı deneyimi önemli. İkinci boyutsa doğrudan etkileşimi tasarlamak üzerine. Türkiye’de etkileşim tasarımı konusunda kat edilecek yolumuz var. Özellikle telekomünikasyon ve elektronik ürün sektörlerinin bu çalışmaları hızla içselleştirmesi gerekiyor. Çünkü etkileşim tasarımı, aslında içine pazarlama ve reklamı alan ürün tasarımının kalbi.” Meriç, tasarımı bilimsel bir zemine oturtarak geliştirdiklerini söyledi. Kullanılabilirlik Testi, Kullanıcı Deneyimi Analizi, Etkileşim Tasarımı, Eğitim, Danışmanlık ve Tasarım Araştırması ile toplam 6 hizmet olduğunu vurgulayan Meriç, 2012 yılı önceliklerini de şöyle anlattı: “Bu yıl özellikle kullanıcı deneyimi analizi ve eğitim konularında farkındalık yaratmayı planlıyoruz. Eğitim çalışmalarımızı iki dala ayırıyoruz. Birincisi; insan ve bilgisayar etkileşimi ile kullanılabilirlik, diğer eğitimimiz ise kullanıcı deneyimi üzerine olacak.”
“Özel analizler, fırsatları gösterir”
Tunca Meriç, BThaber gazetesi için yaptıkları çalışmanın, kendileri için özel bir etkileşim tasarımı projesi olduğunu belirtti ve şu detayları paylaştı:
“Reklam alanlarının okuyucular üzerindeki etkinliğinin test edilmesi, reklam ve içerik etkileşiminin analizi ve bu bilimsel verilerden yola çıkarak yapılan tasarım çalışması için çalışmayı planladık. Okuyucudan en doğru ve sağlıklı verinin alınması için özel sayfalar tasarladık. Test çalışmasında göz takip cihazını kullandık. Tüm okuyucular için en çok bakılan yerlerin ortak kümesini bulmak için özel analiz yaklaşımları geliştirdik. Tüm projelerimizde, test ve araştırma yaparak müşterilerimize ürünleri ile ilgili problemlerini ileterek çalışmaya özen gösteriyor, müşterimizi tasarım çözümleri ile desteklemeyi istiyoruz. Türkiye’nin önemli bankaları için birkaç kullanılabilirlik testi gerçekleştirdik. Bu testlerle ATM’lerin gelişim alanları ve fırsatları ile ilgili çok açık ve değerli bulgular elde ettik. Bu çalışmaları derinleştireceğiz ve tasarım çözümlerine dönüştüreceğiz. Yakın zamanda kamuya da analizler sunduk. Turkcell için tasarım çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’deki kullanıcılar için üretim yapmak isteyen yabancı şirketler için ürünün nasıl özelleştirilebileceği üzerine çalışmalar yapabileceğimizi düşünüyoruz. Özellikle Türkiye çevresindeki ülkeler için kullanıcı deneyimi konusunda uzmanlığımızı artırıp, bu bilgiyi tasarım sonuçlarına dönüştürerek yurtdışındaki şirketlere sunmayı hedefliyoruz.”