Üretilen ilk optik mikroçip
Haftasonu televizyonda Robin Williams’ın oynadığı “Robot Adam” filmini izlerken, e-postama geçen hafta düşen bir haber bu yazının konusu. Robot Adam filminde, Asimov’un robotlar ile ilgili romanlarında sıkça kullandığı “Pozitronik Beyin” tanımı birçok kere kullanılıyor. Pennsylvania Universitesi araştırmasına göre, yakın zamanda eskilerin “Elektronik Beyin” dedikleri, robotların öğrenen ve duyguları olan makinelere dönüşmesinde önemli işlevleri olan “pozitronik çip”, gerçek olabilir.
Penn’den Profesör Nader Engheta ve ekibi, 2005 yılında teorik olarak ispatladıkları optik elektronik devreleri, üniversitenin web sitesindeki habere göre, kısa zaman önce üretmeyi de başarmışlar. Engheta’nın üretimini gerçekleştirdiği, nanometre seviyesinde uzunluğa sahip, silikon nitrit ile üretilen optik elektronik devreler, nanorod tüplerin biraraya getirilmesi ile oluşturulmuş bir tasarıma sahip. Devre elemanlarının bu “birleştirilmiş” tasarımı ise, ilginç bir bilim alt dalı olan “metatronik” te bir devrim niteliğinde. Bu birleştirilmiş nanorod tüp devresi, bir nevi karakutu gibi çalışıyor. Yani içinde ne olduğunu bilmememize rağmen, nanorod karakutusu, verilen bir etkiye önceden tahmin edilebilen bir şekilde bir tepki üretiyor.
Yapılan deneyde, nanorod tüplere kızılötesi dalgaboyunda bir ışık sinyali gönderip, spektroskopi ile nanorodlardan geçen dalgayı ölçmüşler. Çeşitli en ve boydaki farklı sayıda nanorod tüpler ile tekrarlanan bu deney sonrasında, karakutunun içindeki nanorod tüplerin “iletken”, “yalıtkan” ve aralarında boşluğun da “kapasitör” olarak davrandığını gözlemlenmiş. Hatta, verilen ışığın yönü değiştirildiğinde, karakutunun standart elektronikte olması imkansız bir şekilde, davranış değiştirdiğini gözlemlemişler. Yani sadece ışığın yönünün değişmesi ile, iletken olan devre yalıtkan hale gelmiş. Bu ilginç duruma “stereo-devre” adı verilmiş. Engheta’ya göre, bu durumda sadece “seri” ya da “parallel” değil, duruma göre her iki şekilde bağlı olabilen devre elemanları bile üretilecek.
Elektronik biliminde bir devrim niteliğinde olan bu yeni buluş ve üretilen ilk metatronik devrenin, “Robot Adam” ya da “Wall-E” filmlerindeki gibi iyi kalpli robotlar üretmemize katkısı olması dileği ile.