‘Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi’nin geliştirilmesi hedefleniyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü İsmail Tüzgen, “’11. Kalkınma Planı’, ‘e-Dönüşüm Türkiye Projesi’, ‘Bilgi Toplumu Stratejisi’ ve ‘1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ndeki görevlerimiz çerçevesinde ‘Dijital Dönüşüm’ faaliyetlerini yürütmekteyiz” açıklamasını yaptı.
‘Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Genel Müdürlüğü’nün kuruluş amacı ve görevlerini anlatarak konuşmasına başlayan İsmail Tüzgen, “‘Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi’nin kurulması, kullanılması ve geliştirilmesi başlıca görevlerimiz arasında bulunuyor. Mahalli idarelerin planlama, harita, altyapı ve üstyapıya ilişkin faaliyetleriyle ilgili kent bilgi sistemlerinin kurulmasını, kullanılmasını ve ‘Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi’ ile entegre olmasını destekliyoruz. Coğrafi veri ve bilginin ulusal düzeyde üretimine, kalitesine ve paylaşımına yönelik standartlar ile bunlara ilişkin temel politika ve stratejilerin belirlenmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Gerekli mevzuatı hazırlamak ve bunların yanında Bakanlığın bilgi işlem hizmetlerini yürütmek gibi görevlerimiz bulunuyor” açıklamasını yaptı. 7 Kasım 2019 tarihli ve 30941 sayılı Resmi Gazetede 49 Nolu Coğrafi Bilgi Sistemleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yayımlanmasıyla bir takım yeni görevleri de almış durumdayız” ifadesini kullanan Tüzgen, “Bu kararname ile; ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri’ ve ‘Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi’ ve altyapısına ilişkin; kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonun sağlanması amaçlanıyor. Hedef ve stratejilerin oluşturulması, coğrafi veri temaları içinde yer alan coğrafi veri ve bilginin üretilmesi ve güncelliğinin sağlanması, yönetilmesi, kullanılması, erişimi, güvenliğinin sağlanması, paylaşımı ve dağıtımına yönelik usul, esas ve standartlar ile bu kararname kapsamında oluşturulan kurulların, kamu kurum ve kuruluşlarının, gerçek ve tüzel kişilerin görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi de diğer amaçlar arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.
Veriye erişim kolaylaştırılıp bürokrasi azaltılacak
“Bu kararname kapsamında; ‘Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi’ çalışmaları ile; dünyada 500 Milyar TL’lik hacme ulaşmış ‘Büyük Veri’ ekonomisi ve endüstrisinin ülkemiz açısından da gelişmesi ve takip edilmesi sağlanacaktır” bilgisini veren Tüzgen, “Kararname ile; yüksek maliyetlere sebep olan mükerrer veri üretiminin önüne geçilecek. Tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile yerel yönetimlerin yapacakları yatırımların zaman ve maliyet planlaması yapılacak. Veriye erişim kolaylaştırılacak ve bürokrasi azaltılacak. Vatandaşın ve özel sektörün kamu kurumlarında üretilen verilere erişimi ve talep ettiği veriler var ise bunların üretimi sağlanarak veriye erişim tek noktadan ve 7 gün 24 saat hizmet verilerek ‘iş yapma kolaylığı’ ve ‘veriye kolay erişme’ sağlanacaktır. Bu sayede vatandaşlarımız edinecekleri mülk ve çevresi ile ilgili önceden bilgi sahibi olabilecek ve yatırımını buna göre yönlendirecekler” açıklamasını yaptı.
‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzmanlığı’ ile verilerimiz daha güvenilir hale getirilecek
Tüzgen, “Şehirlerimizin yeşil alan ve donatı ihtiyaçları anlık olarak takip edilebilecek ve gerekli yatırımların yönlendirilmesi sağlanacaktır” ifadesini kullanarak şunları kaydetti: “Üniversitelerimizin araştırmalarını yönlendirecek doğru, güvenilir ve güncel verilere ulaşması sağlanacak. Bu sayede toplum yararına daha fazla proje üretilecek. Türkiye’nin BT alanında gücünü arttırmak amacıyla, bu alanda faaliyet gösteren firmalara ‘Açık Veri Merkezi’ sunulacak ve sektörün yeni ürünler ve yazılımlar geliştirmesinde kolaylık sağlanacak. Kamu ve özel sektör yatırımları daha etkin yönlendirilecek, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ‘Yapay Zekâ’ sistemlerinin geliştirilmesi sağlanacak. Hem merkezi kurumların ve yerel yönetimlerin birbirleriyle ilgili coğrafi veri paylaşımı hem de merkezi kurumların yerel yönetimlerle coğrafi veri paylaşımı için standardizasyon, uyumlaştırma ve entegrasyon çalışmaları yürütülecek. Ekonomik ve doğal kaynakların etkin ve verimli kullanılması sağlanacak.” Bilgi çağının hızına ve kalitesine, toplumun tüm kesimlerinin ulaştırılmasının sağlanacağının altını çizen Tüzgen, “Bu çalışmalar aynı zamanda akıllı şehirlerin de kurulması için gerekli olacak coğrafi veri altyapısının da kurulmasını sağlayacak. ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzmanlığı’ ile yeni bir uzmanlık kolu oluşturulacak ve genç nüfusa istihdam sağlanacak. Ulusal ve uluslararası firmaların sokaklarda gelişigüzel veri toplamasının önüne geçilerek, verilerimiz ve yaşam alanlarımız daha güvenilir hale getirilecek” dedi.
Amaç: Tüm sektörlere kaliteli, güncel ve dinamik coğrafi bilgi akışını sağlamak
İsmail Tüzgen, ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’ bünyesinde, 2019 yılına kadar ‘Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri’ kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin projeleri ve sonuçlarını şu şekilde aktardı: “Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı; 2018 yılında hayata geçirildi. 2019 yılında da çalışmalar devam etti. Veri üreticisi kurum ve kuruluşların CBS alanındaki gelişmeleri takip edebilmeleri için ‘Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu’ (https://cbstr.csb.gov.tr/) oluşturuldu. Stratejinin; coğrafi veri altyapısından faydalanmak isteyen tüm sektörlere kaliteli, güncel ve dinamik coğrafi bilgi akışını sağlama misyonu bulunuyor. Bunun yanı sıra entegre coğrafi bilgi üretim ve paylaşım altyapısının oluşturulması ile ‘Ulusal Ekonomi’ye fayda sağlanması da amaçlar arasında yer alıyor. 2023 yılında coğrafi bilgi endüstrisini kurmuş ve yaygınlaştırmış, teknoloji ihraç eden ve küresel rekabette öncü konumuna gelmiş bir Türkiye vizyonu doğrultusunda paydaş kamu kurum kuruluşlarıyla çalışmalar devam etmekte. Katılımcı ve etkili kurumsal koordinasyon birimleri oluşturulması, etkin yasal düzenlemeler ve politikalar uygulamaya konulmasıyla sürdürülebilir mali yapı kurulması faaliyetleri kapsamında başlatılan çalışmalarla ilgili olarak birincil mevzuat düzenlemesi gerçekleştirildi.”
‘Coğrafi Veri Teması Çalışma Grupları’ çalışmalarını tamamladı
Projeler ile ilgili bilgi vermeye devam eden Tüzgen, şu bilgileri aktardı: “‘Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapısının Kurulumu Projesi’ ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda coğrafi verilerin tüm kamu kurum kuruluşları, yerel yönetimler ve üniversiteler arasında birlikte çalışabilirlik esaslarına uygun olarak paylaşımı ve kullanımı amacıyla coğrafi veri temalarına ilişkin standartların belirlenmesi çalışmaları yürütülmekte. Proje ile ulusal düzeyde, teknolojik gelişmelere uygun coğrafi bilgi sistemi altyapısı kurularak; kamu kurumlarının sorumlu oldukları coğrafi bilgileri, kurum ve sektörlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde ve belirlenen içerik ve değişim standartlarına göre kullanıcılarla paylaşılması için çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda 20 adet coğrafi veri temasına ilişkin standartların belirlenmesi amacıyla oluşturulan ‘Coğrafi Veri Teması Çalışma Grupları’ çalışmalarını tamamladı ve 20 tema için ‘Coğrafi Veri Tanımlama Dokümanları’ hazırlandı. ‘Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) Entegrasyon Projesi’ ile Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri kapsamında belirlenen temel politika ve stratejiler doğrultusunda, coğrafi verilerin, coğrafi veri servislerinin ve metaverilerinin varlığının tespit edilmesi, paylaşımı ve kullanımı doğrultusunda sürekliliğinin sağlanması hedeflendi. Diğer yandan bu konuda yapılacak eğitim ve çalıştay organizasyonlarıyla tüm paydaşlarda farkındalığın oluşturulması ile ilgili olarak 31 kamu kurum kuruluşu ve 30 büyükşehir belediyesi ile çalışmalar başlatıldı. Coğrafi veri üreten diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla çalışmalar devam ediyor. Diğer yandan ‘TUCBS Entegrasyon Projesi’ kapsamında yapılan çalışmaların önümüzdeki 4 yıl içerisinde coğrafi veri üreten diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla da yaygınlaştırılması planlanmakta.”
‘Atlas Uygulaması’ milli bir yazılım olarak açık kaynak ile geliştirildi
Tüzgen, ‘Atlas Uygulaması’nın (https://atlas.gov.tr ); coğrafi veri servislerinin görüntülenmesi amacıyla milli bir yazılım olarak açık kaynak ile geliştirilen, internet tabanlı, merkezi yapıda servis yönetimini sağladığını kaydederek 2015 yılında coğrafi veri kullanıcılarının kullanımına sunulduğunun altını çizdi. 06/10/2016 tarihli 9260 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında Atlas yazılımı ile kamu kurum ve kuruluşlarının elektronik ortamda veri servisleriyle yapacakları coğrafi veri paylaşımının ücretsiz hale getirildiğini vurgulayan Tüzgen, şunları belirtti: “2019 yılında gerçekleştirilen ‘Atlas Uygulaması’nın güncellenmesiyle mevcut teknolojik gelişmelerle birlikte performansı yüksek, mobil cihazlarla uyumlu, 2 ve 3 boyutlu olarak OGC standartlarındaki web servislerinin sunumuna olanak sağlamakta. Coğrafi veri üreticisi kamu kurum/kuruluşları, yerel yönetimler ve özel sektör tarafından iletilen coğrafi veri servisleri ‘Atlas Uygulaması’na eklenerek, ilgili kurum tarafından belirlenen izinler doğrultusunda yetki bazlı paylaşılmakta. Bakanlığımız bünyesinde yürütülmekte olan şehircilik faaliyetlerinin takibi ve çevresel gözlem faaliyetlerinde kullanılabilecek ülke genelini yüzde 97 oranında kapsayan 2018 yılına ait 3 bantlı 80 cm çözünürlüklü ‘Triplesat Uydu Görüntü Servisi’ temin edildi. Bunun yanı sıra kentsel alanlarda 0.25 ha detayında (mmu : en küçük haritalama ölçeği) kırsal alanlarda ise 1 ha (mmu) detayında 42 bin km² alanda bulunan il ve ilçe merkezlerindeki yerleşim ve gelişme bölgelerinin 37 ayrı sınıfta mevcut arazi kullanım durumu haritalandırılarak ‘Şehir Atlasları’ üretildi. TUCBS altyapısı üzerinden kamu kurum ve kuruluşlarının kullanımına sunulmasıyla ilgili çalışmalar devam etmekte.”
Üretilen veriler kurumlara bedelsiz olarak açıldı
“‘Ulusal Coğrafi Veri Portalı’ ile ilgili olarak coğrafi verilere ait metaverilerin (veri bilgisi) yayınlanması amacıyla veri künyesi oluşturuldu ve bu künyenin yer aldığı 2015 yılı itibarıyla kamu kurum kuruluşları, yerel yönetimler ve üniversitelerin kullanımına sunuldu” açıklamasını yapan Tüzgen, kamu kurum kuruluşları, yerel yönetimler ve üniversiteler tarafından görevlendirilen 425 kullanıcının, metaveri yönetim işlemleri için yetkilendirildiğini söyledi. Tüzgen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kamu kurum kuruluşları ve büyükşehir belediyeleri tarafından üretilen coğrafi verilerine ait veri servisleri ve metaverilerinden 55 bin adedi ‘Ulusal Coğrafi Veri Portalı’na aktarıldı. Kamu kurum kuruluş ve büyükşehir belediyelerin metaverilerinin ‘Ulusal Coğrafi Veri Portalı’na aktarılması konusunda farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarına devam edilmekte. ‘Geoportal’ uygulaması da; ‘Metaveri Yönetim Editörü’ aracılığıyla sisteme eklenen metaverilerin Sistem Yöneticisi tarafından onaylanarak yayına alınan metaveri bilgilerinin görüntülenmesini sağlayan arayüz ekranıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çeşitli projelerde uzaktan algılama verileri ve tarama yöntemi ile elde edilen coğrafi veriler özel sektörün ve vatandaşlarımızın kullanabilmesi için dijital satış sistemi ‘Coğrafi Veri Satış Portalı’ (https://rasticaret.csb.gov.tr) işletilmekte. Tüzgen, “Bakanlık bünyesinde 2014-2017 yıllarında kentsel yerleşim ve gelişim bölgelerinde 42 bin km², kırsal yerleşim ve gelişme bölgelerinde 300 km², korunan alanlarda 3350 km², göl ve baraj kıyı bölgelerinde 700 km² yüksek çözünürlüklü gerçek (true) ortofoto üretimi gerçekleştirildi. Üretilen veriler; Bakanlığımız Merkez ve Taşra teşkilatı, üniversiteler, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşlarının kullanımına bedelsiz olarak açıldı” şeklinde konuştu ve şunları ekledi: “Üretilen verileri özel sektörün ve vatandaşlarımızın kullanabilmesi için gerekli çalışmalar tamamlanarak, Ağustos 2016 tarihinde de, bu verilerin internet üzerinden satışını yapmak üzere, dijital satış sistemi ‘Coğrafi Veri Satış Portalı’ (https://rasticaret.csb.gov.tr/) oluşturuldu. Portalın e-Devlet entegrasyonu da yapılarak, e-Devlet kapısı üzerinden erişim sağlandı.”
Akıllı şehirler coğrafi bilgi teknolojileri üzerine inşa edilecek
Tüzgen, Bakanlık olarak gerçekleştirilen ‘2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nın ana çıktılarını şöyle sıraladı: “‘Mevcut Durum Analizi ve İhtiyaçların Tespiti’, ‘Strateji ve Eylem Planı’nın hazırlanması, ‘Olgunluk Değerlendirme Modeli’nin geliştirilmesi, ‘İzleme ve Değerlendirme Sistemi’nin geliştirilmesi, ‘Akıllı Şehir Bilgi Paylaşım Portalı’nın geliştirilmesi.” Planın; ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımlarıyla ve katkılarıyla hazırlandığının altını çizen Tüzgen, ‘Strateji ve Eylem Planı’nın 4 adet stratejik hedef ve 26 adet temel eylem içerdiğini söyledi. Tüzgen, sözlerine şöyle devam etti: “Strateji ve Eylem Planı kapsamında 16 bileşen belirlendi. Strateji ve Eylem Planı kapsamında hazırlanan ‘Akıllı Şehir Olgunluk Değerlendirme Modeli’nin uygulanmasıyla şehirlerin ‘Akıllı Şehir’ olgunluğunun ölçülmesi faaliyeti çerçevesinde tüm paydaşlarla yapılacak görüşmeler neticesinde şehirlerin ‘Akıllı Şehir Uygulamaları’na dair yetkinliklerinin belirlenmesi hedeflenmekte. Çalışmaların tüm şehirlerimizde gerçekleştirilmesiyle ‘Akıllı Şehir Olgunluk Endeksi’ oluşturularak şehirlerin olgunluk seviyelerinin karşılaştırılması yapılabilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’; ülkenin milli kaynakları ile gerçekleştirdi. Böylece ülke içinde kendi milli firmalarımızı harekete geçirerek bir ekosistemin oluşturulması ve harekete geçirilmesi için ilk adım atıldı. Akıllı şehirler coğrafi bilgi teknolojileri üzerine inşa edilecek, şehirlerimiz hayata değer katan, yaşanabilir ve sürdürülebilir, bilgi toplumunun yaşam alanı olan akıllı şehirlere dönüştürülecek. ‘2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’ bu amaçla hazırlandı.”
‘e-Belediye Projesi’ kapsamında İçişleri Bakanlığı ile çalışmalarımız devam ediyor
İsmail Tüzgen, “Genel Müdürlüğümüzce yürütülen ‘Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Akıllı Şehir’ çalışmaları kapsamında diğer konularımız ise; yerel ölçekteki coğrafi verinin yönetilmesine yöneliktir” açıklamasını yaparak şu detayları aktardı: “Bu kapsamda sayabileceğimiz bileşenler içerisinde ‘Kent Bilgi Sistemi Uygulamaları’nı, ‘e-Plan Otomasyon Sistemi’ dediğimiz imar planlarıyla üretilen coğrafi verinin ve süreçlerinin yönetilmesini içeren sistemimizi, bununla birlikte ürettiğimiz CBS ortamında imar planları hazırlama yazılımı olan ‘Plan CBS’ yazılımını örnek gösterebiliriz. Bu projelerimiz, ‘Yatırım Ortamının İyileştirilmesi’ çalışmalarıyla ‘Cumhurbaşkanlığı 180 Günlük İcraat Programı’ kapsamında da yer almakta. En temel akıllı şehir uygulamaları olarak sayabileceğimiz bu projeler; ‘e-Belediye Projesi’ kapsamında yer alıyor. ‘e-Belediye Projesi’ kapsamında; ‘Yönetim Bilgi Sistemi’ ile alakalı olan modüller İçişleri Bakanlığında, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile alakalı olan modüller ise Bakanlığımız sorumluluğunda olmak üzere gerekli entegrasyon çalışmalarıyla birlikte yazılım geliştirme faaliyetleri devam etmekte. ‘e-Belediye Bilgi Sistemi Pojesi’ kapsamında geliştirmeyi taahhüt ettiğimiz modüllerden biri de ‘İmar İşleri Modülü’dür. İlgili modül Bakanlığımızca geliştirilen ve ülkemizdeki tüm mekânsal planlama uygulamalarının, plan müelliflerince onama yetkisine sahip idarelere teklifinden, kesinleşinceye kadar süregelen tüm süreci takip etme, sorgulama, arşivleme ve ilgili planlar üzerinde çeşitli analizler yapabilme imkânı sunan ‘e-Plan Otomasyon Sistemi’ uygulamasının ‘e-Belediye Bilgi Portalı’na entegre edilmiş halidir. ‘e-Belediye Bilgi Sistemi’ne entegre edeceğimiz diğer bir uygulama ülkemizde üretilen yapı ruhsatlarının belediyelerimizce sorgulamalarının yapılabileceği ‘Yapı Ruhsatı Modülü’dür. İlgili modül ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülen ‘Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Projesi’ kapsamında üretilen yapı ruhsatı verilerinin belediyelerimizce sorgulanması ve izlenmesi amaçlanıyor.” “‘3B Bina Geometrisi ve Şehir Topoğrafyası Verilerinin Üretimi Projesi’ kapsamında, Genel Müdürlüğümüz tarafından 2014-2016 yılları arasında hava fotoğrafı çekimi gerçekleştirilmiş olan yaklaşık 42 bin km² kentsel alanda (78 ilde, 800’den fazla yerleşim biriminde) 3 boyutlu bina geometrileri ve şehir topografyası veri seti üretildi” şeklinde konuşan Tüzgen, İstanbul, Bursa ve Konya Büyükşehir Belediyelerinden temin edilen ortofoto ve halihazır veri setleriyle gerçekleştirilen ilave üretimin Kasım 2019’da tamamlandığını vurguladı. Tüzgen, “Proje ile toplam 11,5 milyon binanın 3-B vektörel bina modeli üretildi. Ayrıca üretim gerçekleştirilen alanların sayısal arazi modeli, dijital şehir yüzeyi modeli, eğim, güneş enerjisi potansiyeli gibi katma değerli raster veri setleri elde edildi.
Burdur il merkezi özelinde hazırlanan 3B dijital ikiz demo uygulamasına web sitesinden erişilebilmekte: https://bit.ly/2RxWM7r” dedi.
Vatandaştan talep edilen 904 belgeden vazgeçildi
“11. Kalkınma Planı, e-Dönüşüm Türkiye Projesi, Bilgi Toplumu Stratejisi ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesindeki görevlerimiz çerçevesinde ‘Dijital Dönüşüm’ faaliyetlerini yürütmekteyiz” açıklamasını yapan Tüzgen, “Faaliyetlerimize öncelikli olarak, kağıt üzerinden yürüyen yazışma ortamını dijital platforma aktarmakla başladık. Bu kapsamda 2013 yılında ‘Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne (EBYS) geçtik, 2017 yılından itibaren de ‘Kayıtlı Elektronik Posta (KEP)’ üzerinden diğer kurum ve kuruluşlarla evrak alıp gönderme işlemlerini yapmaktayız. Bu sayede toplamda 10.562.998 yazışma dijital ortamda yapılarak 2.695 ağaç kurtarıldı. Üst ölçekli plan ve programlarda kamu yönetiminde etkin, şeffaf ve nitelikli hizmet sunumunun gerçekleştirilmesi, bürokrasinin azaltılması, iş süreçleri ve mevzuatın sadeleştirilmesi, paydaşlarımızın hizmetlerimize erişimlerinin kolaylaştırılması ve e-Devlet altyapısına katkı sağlanması amacıyla Bakanlığımızda ‘Hizmetlerin İyileştirilmesi ve Süreçlerin Sadeleştirilmesi’ çalışmalarına başlandı” dedi. Tüzgen, konuşmasında şu detaylara yer verdi: “Öncelikli olarak 200 kişilik bir ekip tarafından Bakanlığımız birimleriyle bağlı ve ilgili kuruluşlarımızdaki tüm hizmetler ve süreçlerde kapsamlı bir iyileştirme çalışması yapıldı ve hizmetlerin gerçekleştirilme sürecinde vatandaştan talep edilen 904 belgeden vazgeçildi. Çalışmalarımızın bilişim ayağının hayata geçirilmesi amacıyla vatandaşlarımızın tek noktadan oturum açarak hizmetlerimize elektronik başvuru yapabilmelerini sağlayan ‘e-Başvuru’ uygulaması geliştirildi ve e-Devlet kapısına entegre edildi. Bütün bu çalışmalarımızın neticesinde hizmetlerimizin tamamlanma süresi yüzde 38 azaldı. Üst ölçekli plan ve programların diğer hedeflerinden biri de, veriye dayalı yönetim şeklinin benimsenmesidir. Aslında Bakanlık olarak verilerimizi dijital platformlar üzerinde toplamaktayız. Bu verilerin izlenmesi, denetimi, kontrolü ve raporlanması için ‘Karar Destek Sistemi Projesi’ne başlandı. Bu sayede üst yöneticilerin veriye daha hızlı erişimi sağlanarak, doğru ve zamanında karar alınabilmeleri mümkün olacak. Proje ile Bakanlığımız uhdesindeki 79 adet uygulamanın analizi tamamlandı, veri ambarı oluşturuldu, bu uygulamalardan 201 adet rapor geliştirildi.”
‘Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi’nin tamamlanması hedefler arasında
Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün hedefleri hakkında da bilgi veren İsmail Tüzgen, şunları aktardı: “’2023 Ulusal Coğrafi Bilgi Strateji’nin hedeflerine ulaşmak, coğrafi bilginin paylaşılması ve mükerrer üretimlerin engellenmesi için birincil mevzuat düzenlemesi gerçekleştirildi. 07/11/2019 tarihli ve 30941 sayılı Resmi Gazetede yayımlananan 49 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ kapsamında ‘Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi’ hazırlanması çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor.” Tüzgen, Türkiye’de yaklaşık 150 adet coğrafi veri üreten kurum bulunduğunun altını çizerek “Veri üreticisi kurumların sorumluluğundaki coğrafi verileri standartlara uygun olarak üretmesi, bu verilerin coğrafi veri servislerini ve metaverilerini standartlara uygun olarak oluşturması ve bunları ‘Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu’na aktarması ile coğrafi veri paylaşımlarının ‘Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu’ üzerinden yapılması diğer hedeflerimiz arasında bulunmakta. Bakanlığımızın ‘2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan sorumlu olduğumuz politika ve tedbirler kapsamında çalışmalarımızı ve projelerimizi geliştirmekteyiz” dedi.
Akıllı şehir ekosistemi analiz edilerek tüm paydaşlar dijital platformda buluşturulacak
İsmail Tüzgen, hedeflerle ilgili bilgi verdiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “e-Devletin coğrafi veri altyapısı için standartlar hazırlanacak ve mevzuat çalışmaları yapılacak; coğrafi veri servislerine ait merkezi bir sistem oluşturularak kurumlar arasında coğrafi veri paylaşımı ve eşgüdüm sağlanacak. Bakanlık bilişim altyapısı, yazılım ve donanımı güncel teknoloji ile uyumlu hale getirilerek, Bakanlık dijital olgunluk seviyesi artırılması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Yazılımların tek merkezde geliştirilmesi, ‘Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’nde izlenen uygulama sayısı ve e-Devlet Kapısına Taşınan Uygulama/Hizmet Sayısı ile çalışmalarımızın takibini yapmaktayız. 2019 yılında Bakanlığımız ile kamu kurum ve kuruluşları arasında coğrafi veri entegrasyonu çalışmaları sürüyor. Kamu kurum ve kuruluşlarından gelen coğrafi veri servisleriyle Atlas üzerinden entegrasyon sağlandı. Söz konusu kamu kurum ve kuruluşları, ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğümüz’ coğrafi veri servislerine erişim sağlamakta. Ayrıca ‘TUCBS Entegrasyonu Projesi’ kapsamında 31 kamu kurumu ve 30 Büyükşehir Belediyesi ile entegrasyon çalışmaları devam etmekte. Akıllı şehirlere ilişkin katılımcı ve etkileşimli bir yönetim mekanizması yerel yönetimlerle birlikte oluşturulacak. Yerel yönetimlerin akıllı şehir stratejilerini ve izleyecekleri yol haritalarını hazırlamaları teşvik edilecek, akıllı şehir projelerinin ulusal katmanda önceliklendirilen alanlar ve kabiliyetler dikkate alınarak seçilmesi ve hayata geçirilmesi sağlanacak, akıllı şehir uygulamalarına yönelik yerli üretimin geliştirilmesi desteklenecek.” Tüzgen, konuşmasını şöyle tamamladı: “Akıllı şehir ekosistemi analiz edilerek girişimciler, sistem geliştiriciler, teknoloji sağlayıcılar gibi sektörün tüm paydaşları, oluşturulacak dijital platformda buluşturulacak. ‘Akıllı Şehir Bilgi Paylaşım Platformu’ geliştirilecek ve tüm akıllı şehir ekosistemini kapsaması sağlanacak.”