Sanallaştırma tüm sektörlere yayılıyor
Bir zamanlar sadece donanıma kaynak ayıramayan dar bütçeli kurumların çıkış yolu olarak görülen sanallaştırma bugün dev kurumların BT birimlerinin en önemli uygulamalarından biri haline geldi. Donanım kaynaklarını daha verimli kullanmayı hedefleyen çözümler her ölçekteki şirketin ilgi alanında.
Türkiye’de ve tüm dünyada kurumlar, getirdiği düşük maliyet; yüksek erişilebilirlik
ve iş çevikliği avantajları nedeniyle sanallaştırma çözümlerine ilgi duyduğunu belirten Microsoft Sunucu ve Bulut Platformu Ürün Yöneticisi Kadir Şener, Microsoft’un yaptığı analizlerin bu anlamda çok önemli bir dönem içinde olunduğunu ortaya koyduğunu söyledi. “Araştırmalarımızdan görüyoruz ki, geçtiğimiz yıl itibariyle dünyada o sene kullanıma alınan sanal sunucuların sayısı ilk defa fiziksel sunucuların sayısını geçti. Beklentilerimiz bu sene içinde de dünyadaki tüm sanal sunucuların sayısının fiziksel sunucuları geçmesi. Bu rakamlar gerçekten çok çarpıcı. Türkiye’de bu oranlar dünya ortalamasının biraz gerisinde olsa da Türkiye’de de sanallaştırma alanında ciddi bir ivme görüyoruz” diyen Şener, sanallaştırma çözümlerinin eskiden sadece büyük ölçekteki kurumlar tarafından tercih edilmiş olmasına karşın, günümüzde, sunduğu ciddi maliyet avantajları ile beraber her ölçekteki kurum tarafından tercih edilir hale geldiğini vurguladı. Şener’e göre bu teknolojiyle her ölçekteki kurum BT maliyetlerini düşürürken, aynı zamanda daha modern bir altyapıya kavuştu ve çok daha rekabetçi hale geldi.
KOBİ’ler 2 kat
sanallaştı
Sanallaştırma ile gelen esneklik, iş sürekliliği, düşük maliyet ve kolay idame edilmesi avantajları sayesinde sanallaştırma çözümlerinin şirketlerin temel çözümü olarak kabul edildiğini dile getiren VMware Türkiye Satış Müdürü Yakup Börekcioğlu, “Bu süreç dahilinde konuşulan sunucu sanallaştırma çözümü artık bir standart haline gelirken, masaüstü uygulamamaların sanallaştırılması, yazılımların sanal uyumlu olarak yazılması haline gelmiştir. Son yıllarda büyük şirketlerde sanallaştırma oranı yüzde 60’ın üzerinde olurken, Türkiye’de sanallaştırma alanında küçük ve orta ölçekli şirketlerde yıllara göre büyüme iki kattan daha fazladır” dedi. Şener, bu alanda yapılacak çok iş olmasına rağmen, özellikle son iki yıldaki hızlanma ile Türkiye’de sanallaştırmanın her segmentte kullanılmasının sağlandığını işaret etti.
Dünyadaki eğilime paralel olarak Türkiyede’de de sanallaştırma çözümlerinin iş sürekliliği ve kaynakların verimli kullanılması açısından önemini arttırdığını dile getiren Dora Telekom Veri Merkezi Operasyon Direktörü Tonra Daylan, sanallaştırma çözümü üreticilerinin de talepler doğrultusunda yeni teknolojileri son kullanıcıların hizmetine sunmaya başladığını belirtti. Sanallaştırma çözümlerinin çoğunlukla; dağınık BT altyapılarını merkezileştirmek isteyen büyük ve orta ölçekli şirketler tarafından tercih edildiğini de sözlerine ekledi.
Masaüstü ve uygulama sanallaştırmaya ağırlık verilmedi
Türkiye’de ağırlıklı olarak sunucu sanallaştırmasının kullanılmakta olduğunu belirterek masaüstü ve uygulama sanallaştırma konularına henüz ağırlık verilmediğini söyleyen NetApp Sistem Mühendisi Erkin Korkmaz, sanallaştırma teknolojileri büyük ölçekli işletmeler tarafından hızlı bir şekilde benimsenirken, orta ve küçük boyutlu işletmelerin bu teknolojileri kullanım oranının daha düşük olduğunu söyledi. Korkmaz “Ancak küresel krizler ve yatırımların azaldığı günümüz şartlarında, sanallaştırmaya geçiş işletmeler açısından ciddi bir maliyet avantajı sağlıyor. Bu nedenle şirketler için sanallaştırmanın getirdiği avantajların gerisinde kalmak mümkün değil” diye sözlerini bitirdi.
Eskiden sanallaştırma teknolojilerinin veri merkezine ve donanıma kaynak yatırımı yapmayı tercih etmeyen küçük ve orta ölçekli işletmelerin ilgi alanına girdiğini hatırlatan Telehouse Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Duru Komaz, bugün bu durumun biraz değiştiğini söyledi. “Sanallaştırma çözümleri artık büyük çaplı şirketlerin proje bazlı esnek iş gücü ihtiyaçlarını da destekleyerek çevik bir hizmet platformu oluşturuyor. Bu nedenle gerek orta, gerek büyük ölçekli şirketler, veri merkezi kurmak veya mevcut veri merkezlerine ilave yatırımlar yapmak yerine profesyonel dışkaynaklardan yararlanmayı tercih ediyor” diyen Komaz, veri merkezi bileşenlerinin ve yönetiminin servis sağlayıcı şirketler tarafından artık daha profesyonel, esnek ve güvenlikli olarak sağlanabilmesinin de kurumları dışkaynak kullanımına yönlendiren etkenlerden olduğunu vurguladı ve ekledi: “Tabii ki veri merkezi denince akla sadece profesyonel ve güvenli işletilen bir altyapı gelmemeli. Aynı zamanda güçlü ve güvenilir bir veri merkezinin yüksek bant genişliğine, esnek kapasite ihtiyaçlarına cevap verebilme becerisine, uydu ve karasal yedek bağlantılı bir iletişim altyapısına da sahip olması da gerekir. Artık profesyonel veri merkezlerindeki sanallaştırma teknolojileri sayesinde kurumlar, hem kendi operasyonlarına odaklanabiliyor hem de büyük ölçüde maddi tasarruf sağlıyor.”
Türkiyede orta ve büyük ölçekli şirketlerin önemli bir bölümünün sunucu sanallaştırmasını tamamladığına dikkat çeken Avnet Kurumsal Çözümler Teknik Danışmanı Mehmet Çolakoğlu, “Geçmeyenlerin de dönüşümü 2012-2013 yılları içinde tamamlamasını bekliyoruz. KOBİ seviyesindeki firmalarda sanallaştırma biliniyor ve altyapılarını yenilediklerinde sanallaştırma da mutlaka projelere dahil ediliyor” dedi. VMware‘ın sunduğu olduğu çözümlerin artık olgunluk çağını yaşadığını dile getiren Çolakoğlu, 2012 yılındaki en önemli hedeflerinin, daha önce teknik kısıtlamalar nedeniyle sanallaştırılamayan kritik iş uygulamalarını (ERP ve veritabanı) sanallaştırılması ve masaüstü sanallaştırmanın yaygınlaştırılması olduğunu söyledi.