Çözümler farklı farklı alanlara yayılıyor
Sanallaştırma çözümlerinde artık daha uygun maliyetler konuşuluyor ve esnek çözümler sunuluyor. Sanallaştırmanın şirketlere sağladığı önemli bir faydanın, sunucu sayıları hızla artan şirketlerin ve veri merkezlerinin maliyetlerini düşürmesi olarak görüldüğünü söyleyen ABH Anadolu Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Çetin Uygun, “Bu teknoloji aynı zamanda profesyonellere tek bir konsol üzerinden tüm sanal sunucuları izleme ve denetleme olanağı sağlıyor. Sanal sunucular, aynı donanım yapısı üzerinde bulunsa dahi birbirlerinden yalıtılmış çalıştıkları için daha yüksek güvenlikli bir ortam sunuyor ve ayrıca farklı sunucular üzerindeki iş yüklerinin dağılımını dengelemek fiziksel sunuculara oranla çok daha kolay hale geliyor” dedi. Yakın gelecekte sadece sunucu sanallaştırmanın değil, masaüstü sanallaştırmanın da hayatımızın bir parçası olacağını vurgulayan Uygun, “İşyerinde çalıştığımız makinemizi yanımıza almadan işten çıkacağız, evde tablet bilgisayarlarımızla aynı ortamda çalışmaya devam edebileceğiz. Evdeki sanal masaüstümüze ise tatilde cep telefonumuzdan bağlanabileceğiz” şeklinde konuştu.
Netaş Kurumsal Altyapı Çözümleri Uzmanı Selim Selveroğlu da uygulamaların merkezi yönetiminin işletim ve operasyonel maliyetlerinden tasarruf sağlanması ve güvenli erişim gibi nedenlerle önümüzdeki dönem, gerek sunucu gerekse masaüstü sanallaştırma konularının önemini artırarak devam edeceğini vurguladı.
“Esneklik çözümleri müşteriye iyi anlatıldı”
Bulutun sağladığı esneklik, ölçeklenebilirlik ve maliyet avantajı hemen her kurumun dikkatinin buluta çekilmesini sağladı. “Dünyadaki veri paylaşımının giderek hızlandığı ve bununla birlikte arşivleme ihtiyacının da paralel olarak artacağı düşünülürse, bireysel alanda bulut bilişim kullanımında artış olacağını öngörmek yanlış olmaz” diyen Cloudturk Genel Müdürü Mustafa Yazıcı, sunucu altyapısını kiralamanın büyüyen şirketlere getirdiği avantajların, kullanıcılar tarafından her geçen gün daha da iyi anlaşılacağına dikkat çekti. Yazıcı ayrıca; esneklik, istediğiniz zaman sunucu konfigürasyonunu değiştirebilme; maliyetleri düşürme, kullandığınız kadar ödeme ve sunucunuzu bünyenizde fiziksel olarak barındırma zorunluluğunun olmamasının, sunucu altyapı hizmetinin getirdiği avantajlardan sadece birkaçı olarak nitelendirildiğini belirtti.
“Diğer adımlarda karşımıza çıkanlar olacak”
Bulut bilişimine doğru yönelen sanallaştırma sayesinde esinlenecek yeni özellik ve yararlar konusunda bilgi veren Dell EMEA Gelişen Pazarlar Bölgesi Kurumsal Ürünler Pazarlama Müdürü Tunç Erkan, sanal ortamda sınırsız sayıda işlem yapma ve depolama kapasitesinin, fiziksel kaynaklardan soyutlanmış ve havuzda toplanmış kaynakların, esnekliğin, isteğe bağlı yetkilendirmenin, yüksek düzeyde otomasyonun ve kullanım esaslı faturalamanın sanallaştırmanın diğer adımlarında karşımıza çıkacağını kaydetti. Erkan ayrıca, “Dikkat edilmesi ve anlaşılması gereken şeyin, sanallaştırmanın kurumda ne derinliğe kadar etkisinin hissedileceği olduğuna dikkat çekti ve önümüzdeki iki yıl boyunca hiçbir teknolojinin, kurumlarının BT altyapısını sanallaştırma kadar etkilemeyeceğini vurguladı.
Buluta giden yolun kurumların tüm kritik iş süreçlerini mümkün olduğunca sanallaştırması gerektiğini söyleyen Symantec Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Bölgesi Teknoloji Müdürü A. Burak Sadıç, araştırmaların da kurumların bu yolda ilerlemeye devam ettiğini gösterdiğini hatırlattı. “Bir IDC araştırması 2014 yılında devreye alınacak 25 milyon sunucunun yüzde 70’inin sanal sunucular olacağını tahmin ediyor. Bu sürecin en temel sebebi ise sanallaştırmanın bulut bilişim ortamlarının vazgeçilmezleri olan; kolay taşıma operasyonları, katmanlı altyapılar ve çeviklik. Yani anında sunucu ve depolama tahsisi yeteneğini edinme olanağı sağlaması” diyen Sadıç, bu hızlı büyüme devam ederken; güvenlik, yedekleme ve felaket kurtarma konularına, aynı fiziksel ortamlardaki kadar önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Önümüzdeki dönemde sanallaştırma konusunda verimlilik beklentilerinin artmaya devam edeceğini dile getiren EMC Kıdemli Teknik Danışmanı Cenk Ersoy, sunucu sanallaştırması yanında, istemci ve bilgi depolama sistemleri sanallaştırmasında da ciddi bir hareketlenme beklediklerine dikkat çekti. “Özellikle yeni kurulacak veri merkezi projelerine baktığımızda, bu yatırımların çok daha anlamlı olabilmesi için, sanallaştırma teknolojilerinin çok etkin kullanılabilmesi kritik bir konu olarak önümüze gelecek” diyen Ersoy, bu yıl bulut bilişim konusunda kritik projelerin hayata geçeceğini, özel bulut (Private Cloud) konusunda ise daha fazla sayıda kurumun bu dönüşümü yapmaya hazır hale geleceğini belirtti. Ersoy ayrıca ADLS’nin, üçüncü nesil mobil iletişim hizmetlerinin yaygınlığının ve kalitesinin artmasıyla sanal ticaret, bankacılık ve sosyal medya gibi uygulamaların; internet üzerinde veri ve kimlik koruma, kimlik doğrulama çözümlerine yönelik talebi artıracağını işaret etti ve güvenlik tarafında doğacak ihtiyaca dikkat çekti: “Artık sayısal ortamda meydana gelebilecek bir güvenlik sorunu, sonuçları itibarı ile şirketlerin itibarları ve finansal sonuçlarını sarsabilecek seviyelere ulaşmış durumda. Dolayısıyla bu çözümlere olan talep her zamankinden daha da fazla olacak.”