BM interneti tehdit mi ediyor?
Wall Street Journal’de yayınlanan bir yazısında Federal İletişim Komisyonu (FCC) patronu Robert M. McDowell, internet özgürlüğüne yönelmiş en büyük tehdidin Birleşmiş Milletler olduğunu, Rusya ve Çin’in de dahil olduğu on küsur ülkenin yukardan gelen düzenlemelerle interneti kontrolleri altına alacak bir anlaşmanın peşinde olduklarını ileri sürdü (http://tinyurl.com/76hnf2m).
Geçtiğimiz yıl düzenlenen eG8 Zirvesi’nde Sarkozy’nin kontrolün BM aracılığıyla devletlere verilerek internetin “uygarlaştırılması” gerektiği, Vladimir Putin’in Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) yoluyla internetin uluslararası kontrolünü sağlayacakları söylemlerine bu bilgiyi ekleyince ortaya gerçekten de endişe verici bir durum çıkıyordu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da benzeri bir talebi yıllardır tekrarladığını da hatırladım.
McDowell yazısında Rusya, Çin ve ITU içindeki müttefiklerinin 1988 serbestleşme anlaşmasını değiştirmek istediklerini ve geçtiğimiz Aralık’ta Dubai Konferansı’nda dile getirilen önerileri hayata geçirmeyi amaçladıklarını iddia ediyor: Siber güvenlik ve veri mahremiyetini uluslararası kontrole devretmek; devletlere ait telefon şirketlerine ve hazinelere gelir sağlamak amacıyla “uluslararası” internet trafiğine ek komisyonlar getirmek; “eşleme” (peering) tabir edilen düzenlenmemiş trafik mübadelesini düzenlemek; çok paydaşlı ICANN’a bağlı küresel web yönetişim sistemini ITU’nun egemenliğine sokmak; internetin teknik standartlarını kuran kuruluşları hükümetler arası denetime sokmak…
İnternetin gayrimerkezi, dağıtık, sınır aşan, küresel ve herhangi bir devletin yönetimine tabi olmayan yapısına kasteden bir girişimin ciddi bir tehdit olarak algılanması gerekir. Ama öte yandan bu iddiaları dile getirenin FCC patronu olması da kuşku yaratmıyor değil. Nitekim, ABD’nin hali hazırda internet üzerindeki kontrolünü zayıflatacağı nedeniyle bu anlaşmaya sıcak bakmadığı, ITU’nun amacının interneti kontrol altına almak olmadığı, devletlerin tüm dünyaya ait küresel internet üzerindeki ABD kontrolüne ortak olmak gibi meşru bir taleplerinin olduğu yolunda eleştiriler geldi (http://tinyurl.com/7aacbzu ; http://tinyurl.com/83uc94x).
Haddini aşan SOPA, PIPA gibi telif düzenlemeleri ve çıkar gruplarının zorladığı ACTA gibi anlaşmalardan sonra insan ister istemez derin bir kuşku içinde oluyor. Dolayısıyla BM ve ITU’yu da takip etmekte fayda var.