Sektörde yeni nesil uzmanlık alanlarına talep artıyor
Bilişim sektörü son yıllarda en hızlı büyüyen ve en çok istihdam sağlayan sektörler arasında. Sektörde belirli oranda bir uzman açığı oluşuyor. Çünkü bilişim ve teknoloji alanlarının gelişme hızı, yeni iş gücünün eğitilip iş dünyasına katılma hızından daha yüksek olabiliyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azöz ile sektörde İK açısından son eğilimleri konuştuk. Azöz, sektörde en çok aranan pozisyonlar olarak yazılım geliştirme uzmanı, satış temsilcisi, yazılım mühendisi ve web yazılım uzmanı pozisyonlarını gösterdi. Azöz, “Bilişim pozisyonlarının yanı sıra satış personeline yoğun bir talep olması, sektörün büyüme içinde olduğuna işaret ediyor. ASP.Net yazılım uzmanı pozisyonu ise 2011’de büyük bir taleple en çok aranan pozisyonlar arasında yer aldı” dedi.
Eğitim ihtiyacı da artacak
Azöz, 2012’de yeni nesil iş alanlarında yoğun istihdam yaratılmasını bekliyor. Sayısal medya, çevre ve sağlık sektörlerinin yaşanan yeni teknolojik gelişmeler doğrultusunda çekiciliğini artırmaya devam ettiğini kaydeden Azöz, yayınlanan iş ilanlarında sosyal medya uzmanı, organ nakil koordinatörü, çevresel etki değerlendirmesi uzmanı gibi yeni nesil uzmanlık alanlarına talebin her geçen gün arttığını gözlemlediklerini anlattı. Azöz, “İş ilanı artış oranlarında 2011 yılında yüzde 200’lere ulaşan ve kısa sürede önemli bir istihdam potansiyeli yaratan yeni nesil meslek guruplarına olan talebin, 2012 yılında da artarak devam etmesini bekliyoruz. Dolayısıyla bu alanlarda nitelikli personel yetiştirmek için eğitim ihtiyacı da artacak. Sayısal medya alanında sosyal medya uzmanı, mobil yazılım uzmanı, sayısal pazarlama uzmanı, e- ticaret uzmanı, Google Adwords uzmanı, e-pazarlama uzmanı, SEO uzmanı gibi pozisyonlara talep artıyor. Bilişim alanında ise ASP.Net yazılım uzmanı, PHP geliştirici, veri ambarı tasarımcısı gibi pozisyonlara olan talepte önemli bir artış var.”
Yeni teknolojiler yeni platformlar yaratıyor
Azöz’e göre, sosyal ağlarda kişiler hakkında büyük bilgi havuzları oluştu ve doğal olarak işverenler yeteneklere ulaşabilmek için bu bilgileri kullanmakta gecikmedi. Bugün bir İK profesyonelinin ilgilendiği adayın ismini arama motorlarında aratması, sosyal ağlardaki profilini incelemesi sıradan bir durum. Sosyal medyanın kişinin kariyeri üzerindeki en önemli etkilerinden biri bu. Eğitim konusunda ise tüm bu yeni teknolojiler yeni platformlar oluşturuyor. İnternet üzerinden gerçekleştirilen, genel olarak e-eğitim olarak adlandırılan eğitim tekniği,
bu teknolojiler sayesinde daha kolay ulaşılabilir, daha az maliyetli, daha etkileşimli ve daha verimli hale gelebiliyor.