Bisiklete otoyol
Kopenhag zaten bisiklet cennetiyken, şimdi “bisiklet cenneti +” oluyor. Kenti çevreleyen bölgelerden kente bisiklet “otoyolları”ndan gidilecek. Dümdüzlüğü, nüfusunun azlığı ve yüksek uygarlık düzeyiyle Kopenhag, bisikletle uzaktan ulaşım (commuting) işinde öncü olabilir.
2 milyon nüfuslu Kopenhag’ın 1 milyon kadarı her gün kent içinde bisikletli. İşe/okula gitmek-dönmek için kullanan sayısı 500 bin. Gerisi, kentte ulaşım için.
Kopenhag’ın toplu taşım konusunda maşallah sorunu yok. Buna rağmen, “Bisiklet ahalisi toplu taşıma muhtaç olmadan, dur-kalk yaşamadan gitsin gelsin” demişler. Ve işte bisiklet otoyolları fikri doğmuş. “Onlara kendi yollarını yapalım.”
Yol dediysek, en fazla 15 kilometre kadar kent dışına doğru. Deniz kenarındaki kentimize sadece üç yönden ulaşılıyor zaten.
Çalışma günlerinde başkente 100 bin kişi, “uzaktan” çalışmaya gelip dönüyor. Bunlardan sadece 15 bini bisikletli. Geri kalan 85 bin kişi otobüs, tren, özel arabasıyla. İşte hedef, bunları da bisikletle yolcu etmek.
Yeni bisiklet yolları şöyle olacak:
. Asfaltı daha düz ve pürüzsüz.
. Patlak lastik, sönmüş lamba, yok bilmemne için yollarda “servis noktaları” kurulacak.
. Sürücülerin birbirini geçmesine fırsat verecek genişlikte yapılacak.
. Trafikli yolları kesen yerlerde öncelik bisiklete verilecek.
. Bisiklet yolunda da trafik ışığı olacak. Ama eğer saatte 20 km hızla giderlerse “hep” yeşil yanacak onlara.
Bu işlerin faturası? 50 milyon dolar gibi. Kopenhag bu işi kıvırtırsa, ikinci kent Aarhus sırada.