Facebook’tan referans farkı
Utopic Farm, Facebook’un çalışmayı tercih ettiği ve önerdiği Türkiye’de 5, dünyada 90 PDC (Preferred Developer Consultants-Tercih Edilen Ajans) arasında yer alıyor. 2009 yılında kurulan Utopic Farm, Facebook’un çalışmayı tercih ettiği ve önerdiği Türkiye’de 5, dünyada 90 PDC (Preferred Developer Consultants-Tercih Edilen Ajans) arasında yer alıyor. Şirketin kurucularından Yiğit Kalafatoğlu, Tolga Arıcan ile birlikte şirketi kurduklarını, ama ilk dönemde asıl yaptıklarının markalara sosyal medyanın ne olduğunu anlatmak olduğunu vurguladı. Türkiye’de çokuluslu ajansların tedarikçisi gibi çalışmaya başladıkları ilk dönemin ardından, 2009 sonunda İDO, Nivea gibi müşterilerine yaptıkları projelerle isimlerini duyurduklarını belirten Kalafatoğlu, bugün farklı sektörlerden birçok yerli ve yabancı şirketle çalıştıklarını söyledi ve ekledi: “Stratejik danışmanlık, sosyal medyada itibar yönetimi gibi çalışmalar yapıyor, onların bir departmanı gibi çalışıyoruz. Bu işbirliği, sosyal medyanın şartı olan hız göz önüne alındığında çok önemli.”
Yeni projeler yolda
Facebook’un belli dönemlerde başvurular açtığını ve kriterleri olduğunu söyleyen Kalafatoğlu, “Kriterler ağırlıklı olarak yazılım odaklı ve Facebook’un da, ajansın işlerine referans olması ile işliyor. Örneğin bir marka Facebook’a Türkiye’de yapacağı bir proje için kiminle çalışması gerektiğini sorduğunda, ona 5 tane ajans öneriliyor ve bunlardan biri biziz” bilgisini paylaştı. Yurtdışından kendilerine dönüş yapan yabancı markaların varlığına dikkat çeken Kalafatoğlu, şöyle devam etti:
“Yazılım ekibimiz var ve Adobe Türkiye, Cinebonus, Mercedes-Benz gibi markalar için birçok uygulama yaptık. Markaların tüm çevrimiçi varlıklarını Facebook içine taşıyabilen bir vizyona sahibiz ve Facebook da, kullanıcı dışarı çıkmadan tüm ihtiyacını sitede karşılayabilsin istiyor. Biz bu bütünleştirmeyi hep yaptık. Örneğin Adobe’nin dağınık halde birçok eğitim videosunu ‘Adobe TV’ başlığında Facebook uygulamasında topladık. Bu gibi uygulamalarla insanlar Facebook’ta daha fazla zaman geçiriyor. Facebook’ta buna benzer yazılımsal uygulama olarak 80’den fazla proje yaptık. Halen şikayet yönetim sistemleri, insan kaynakları sistemleri, yeni kampanyalar gibi birçok Facebook projesi üzerinde çalışıyoruz.”
Nicelik değil nitelik önemli
Kalafatoğlu’na göre, markalar Facebook uygulamalarında bugüne kadar hayran sayılarını artırmaya uğraştılar, ama bundan sonra düşürmek için uğraşacaklar. “Yönetemeyeceğiniz bir kitleye sahip olmanın anlamı yok, hatta zararı var” diyen Kalafatoğlu’na göre, hayran sayısını artırmak işin en kolay tarafı. Asıl zor olan ise kişinin markayı sürekli takip etmesini sağlamak. “Hedef kitleyi tanıyarak, onun istediği içeriği sunarak bunu yapmak gerek” diyen Kalafatoğlu, bu nedenle markanın kimliğine uygun kitleye sahip olmak gerektiğine işaret etti. Markaların da giderek bu gerçeğin bilincine vardığını vurgulayan Kalafatoğlu, ekledi: “Diğer tüm pazarlama ve tanıtım aktiviteleri, sosyal medyadaki etkinlikleri destekleyen unsurlar halini almaya başladı. Özellikle gençlere yönelik ürün, hizmet sunan markalarda bu bir gereklilik.”
Nivea’nın geçtiğimiz yıl 100’üncü yaşını kutlaması şerefine Facebook’ta düzenledikleri bir yarışma ve bu uygulamanın Facebook’taki başarısı, bunun başarılı uygulamaların listelendiği Facebook Studios’ta yerini almasını sağladı. 2012 yılında hedeflerini Kalafatoğlu, holdinglere, hızlı tüketim ürünleri sektörüne daha da ağırlık vermek olarak özetlerken, “Çünkü bu alanda ihtiyaçları artıyor” açıklamasını yaptı. Aksigorta’ya ek olarak, bir holdingin tüm grup şirketlerine yönelik çalışmaları da 2012 yılında üstleneceklerini söyleyen Kalafatoğlu, işin mobil kanadını ise şöyle anlattı:
“Ajansımız bünyesinde mobil ve daha teknolojik işler yapan bir birim oluşturduk. 2012 hedefimiz mobile ve yazılıma daha fazla yatırım yapmak, hatta buradan başka bir ajans doğurmak. Mobil uygulamalar yaratan bu ekibin sadece bize değil, tüm sektöre, yani başka ajanslara ve şirketlere de hizmet vermesi yönünde düşüncemiz var. Bu birimi oluşturduk ve artık bunun ayrı bir şirket olarak konumlandırması noktasına geldik. Hem mobil hem yazılım alanında güçlü olan bir yapı bu yıl bizden çıkacak.”
Hedef dünyaya açılmak
Utopic Farm, 2010 yılında Üsküp’te bir ofis açarak, yurtdışına ilk adımını atmış. “Ama 2011 başında Türkiye operasyonlarının büyümesi ile Üsküp’teki çalışmaları askıya aldık” bilgisini paylaşan Kalafatoğlu, şöyle devam etti:
“2012 yılının son çeyreğine doğru ABD’de ve sonrasında Avrupa’da ofis açma planımız var. Bir müşterimizle şirket evliliği de yaptık. Tolga ile Bilgi Üniversitesi’nin farklı yerleşkelerinde okuduk, birbirimizi internetten tanıdık, bloglarımızı takip ederek tanıdık. Tolga ajans kurma fikrini bana söyleyene kadar da bu böyle devam etti. Türkiye’de ilk sosyal medya akademisi 1,5 yıl önce Kadir Has Üniversitesi’nde başladı ve ben de eğitmenlerinden biriyim. Akademinin birçok mezunu şirketimizde görev yapıyor. Farklı sosyal medya kavramları üzerinde de çalışıyoruz. Yeditepe Üniversitesi’nde MBA programında ders vermeye başladım. Orada da iş hayatındaki süreçleri kısaltma ve verimli hale getirmede sosyal medyanın nasıl kullanılabileceğini anlatıyorum.”