2012’nin teknoloji eğilimleri
2011’i geride bırakalı nerede ise 3 ay oldu, ancak, Gartner’ın Ocak ayında yayınladığı bir makale bu yazımızın konusu:
“Fiyatların sürekli düşmesi, uzun pil ömrü, kurumsal şirket çalışanlarının kendi mobil cihazlarını iş için kullanma isteklerinin daha da artması gibi faktörler nedeni ile, 2012’de kurumsal pazarda daha çok tablet bilgisayar göreceğiz. BT yöneticilerinin bu cihazlarını güvenliğini nasıl yöneteceklerine ait dertleri artarak devam edecek gibi duruyor.
– Apple’ın “Siri” gibi konuşma yeteneklerine sahip olan bir TV cihazı üzerinde çalıştığı haberleri yanında, Microsoft’un XBOX, Sony’nin PS3 ürünlerinin de sesle kumanda özelliklerinin geleceği konuşuluyor.
– Nerede ise kullandığımız her cihazın internete bağlanması ile birlikte, günümüzde artık internet bağlantılarının yüzde 50’sini cihazlar oluşturuyor.
– Internet of Things” kavramını bu sene daha çok duyacağız.
– Mobil cihazlar, mobil uygulamalar, bulut bilişim, sosyal ağlar, video siteleri ve benzerleri sayesinde, her geçen dün daha büyük veri saklama ihtiyacı doğuyor. “Big Data – Büyük Veri” kavramı ve depolama çözümleri de 2012’de çok popüler olacak.
– iPhone ve Android telefonlarından sonra, Mac OS X ve Windows 8’de de uygulama dükkanı olması sonrası, kurumsal şirketler de şirket içi bilgisayar ağları için bu yönde çalışmalarını hızlandırdılar. 2012’de kurum çalışanlarının kendi bilgisayarlarına istedikleri şirket içi uygulamayı otomatik ve sorunsuz olarak kurabilecekleri Kurumsal Uygulama Dükkan’larını görmeye başlayacağız.
– Son derece düşük enerji tüketen “Yeşil Sunucular” tüm kurumların radarlarında olacak. Daha önceki köşe yazılarımdan birinde incelediğimiz HP’nin “Project Moonshot” gibi çözümler artacak. Project Moonshot ürünü, bildiğimiz bir adet 4u şasi içerisinde, yüzde 94 daha az alan kullanan, yüzde 89 daha az enerji tüketen 288 adet yonga-üzerinde-sunucu barındıyor.
– Bulut bilişim çok daha fazla konuşularak, yaygınlaşmaya başlayacak. Kavramların çok daha fazla tartışılır olması sonucu, gerçek bulut bilişim çözümleri ile, pazarlama amacı ile kullanılan “Bulut Bilişim” teriminin farkının daha çok anlaşılmaya başlandığı bir yıl olacak.