Depolamada darboğaz sanallaştırmayla aşılacak
Yeni nesil depolama çözümleriyle tüm dünyada depolama verimliliği ve yönetim konularına eğilen Hitachi Data Systems (HDS), Türkiye’deki operasyonlarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında müşterilerle ilişkileri güçlendirmek ve görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye gelen HDS CTO’su Hubert Yoshida, HDS’nin stratejisini ve depolamadaki çözümlerini aktardı. Türkiye ekonomisinin, özellikle Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça iyi durumda olduğunu belirten Yoshida, kararlı ve istikrarlı bir ekonomiye sahip olduğu için odak noktalarında olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıl Tayland’da gerçekleşen sel felaketinde zarar gören üretim tesislerinin, depolama ürünleri ihtiyacını karşılayamadığını ve bu yüzden fiyatların arttığını dile getiren Yoshida, “Felaketin ardından sağlanamayan bileşenler nedeniyle üretim yüzde 40 oranında düştü. Felaketten önce 79 dolardan satılan 1 Terabayt kapasiteli sabit diskin fiyatı birkaç katına yükseldi” dedi.
Çözüm kapasiteyi iyi kullanmak
Bu olayın sektörde çok büyük bir değişim yarattığını hatırlatarak “Sabit diskin geçmişine baktığımızda fiyatların sürekli düştüğünü görüyoruz. İlk defa fiyat yükseldi ve eski haline geleceğini düşünmüyorum” diyen Yoshida, bu doğrultuda çözümlerin de mevcut fiziksel kapasiteyi en iyi şekilde kullanmak üzerine kurulu olduğunu vurguladı ve depolamada sanallaştırmanın önemine değindi.
“Örneklerden yola çıkarsak kurumsal kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun 10 GB’lik bir fiziksel kapasitenin sadece 2 GB’sini kullanıyor. Bu noktada thin provisioning sisteminin sunduğu sanallaştırma avantajları çok fazla. Kendi ürünlerimizle bu teknolojiye dayanan çözümleri sunuyoruz” diyen Yoshida, bu sistemle kurum içerisinde atıl vaziyette duran disk kapasitelerinin tek bir sanal diski oluşturacak biçimde birleştirilmesinin mümkün olduğunu, bu sayede kurumun depolama yatırımlarının verimli bir şekilde kullanılabildiğini vurguladı.
Merkezi yönetim şart
Depolama konusunda müşterilerin en büyük sıkıntısının depolama kapasitelerinin hızla yükselmesi ve yönetim şeklinden dolayı verimin azalması olduğunu hatırlatan Yoshida, depolama ihtiyacı artan şirketlerin disklerini dağınık bir şekilde yönetmek zorunda kalmasının depolama konusunda hakimiyetlerini azalttığı görüşünde. Yoshida bunu şöyle açıkladı: “Bizim çözümlerimiz tüm diskleri bir araya toplayarak tek bir sanal sürücü altında birleştiriyor ve yönetimi kolaylaştırıyor. Üstelik bunların bizim disklerimiz olması da gerekmiyor. Herhangi marka model tüm diskler aynı çatı altına alınabiliyor.”
Yoshida ayrıca, HDS çözümlerinin tipik olarak yüksek performansa ve ölçeklenebilir bir yapıya ihtiyaç duyan finans ve sigorta kuruluşları ile telekom sektörünü hedef aldığını sözlerine ekledi.