Soğukta virüslerle güvenli dans
Kaspersky Lab, internet güvenliği, kişisel bilgilerin korunması, sayısal hak yönetimi, sosyal medya başlıklarına dikkat çekti. İnternet güvenliği, kişisel bilgilerin korunması, sayısal hak yönetimi, sosyal medya gibi alanlardan gelen tehditler ve bunlara karşı korunma yöntemlerinin ön plana çıktığı etkinlikte Kaspersky Lab’in yeni çözüm ve danışmanlık hizmetleri de tanıtıldı. Etkinlik sırasında görüştüğümüz Kaspersky Lab CEO’su Eugene Kaspersky, verdiği örneklerle de konunun vahametinin altını çizdi.
Güvenlik konusunda kurumların artık yeterli bilinç seviyesine ulaştıklarının altını çizen Eugene Kaspersky, “Geçen yıllarda yaşanan olumsuzluklar ve bugün geldiğimiz noktaya bakıldığında kurumsallaşma sürecisini tamamlamış şirketler güvenlik alanında ihtiyaçları olan tüm yatırımları yapıyor. Biz önümüzdeki dönemde son kullanıcıların bu bilinç seviyesine ulaşmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Sonuçta kurumlarda da bireyler faaliyet gösteriyor ve tam bir güvenlikten bahsedeceksek tüm açıkların kapalı olduğuna emin olmalıyız” dedi.
Büyüme rakamlarından memnunum
Asıl amaçlarının çift haneli büyüme rakamlarına ulaşmak olduğuna değinen Eugene Kaspersky, “Çift haneli büyüme rakamlarına ulaştık ama yine de daha alacağımız çok yol olduğunu düşünüyoruz. Ürün yelpazemizin genişliği ve ulaştığımız kullanıcı sayılarıyla küresel ekonomik kriz sonrası büyüme rakamlarımızın daha da hızlı bir ivmeyle artacağını düşünüyorum. ABD’de ikinci sıraya yükseldik. Almanya ve Fransa gibi önemli ülkelerde de yükselmeye devam ediyoruz. Pazarda faaliyet gösteren şirketler arasında ciddi bir rekabet var ve bu da bizlerin daha hızlı büyümesinin önüne açan en önemli faktör” şeklinde görüş belirtti.
Güvenlikle ilgili sorunların yoğunlukla Uzakdoğu’dan kaynaklandığını belirten Eugene Kaspersky, “En tehlikeli ülke olarak Çin’i gösterebilirim. Çin’i ise yüksek nüfuslarıyla Portekizce ve İspanyolca konuşan Latin Amerika ülkeleri takip ediyor. Biz, Ar-Ge laboratuvarlarımızda bu ve benzer ülkelerde yaratılan tehditleri anında savuşturmak için 7 gün 24 saat durmadan çalışıyoruz. Ancak artık robotlaşan virüs üretimi ve ataklar karşısında kullanıcıların da mutlaka eğitilmesi ve güvenlik konusunda bilinçlenmesi çok önemli” şeklinde görüş belirtti.
“Ücretsiz yazılım kullanmak tehlikeli”
Ücretsiz anti virüs yazılımlarının güvenli olmadığının altını çizen Eugene Kaspersky, bu konuda şunları söyledi:
“Ücretsiz yazılımlar sizi her zaman koruyamaz, çünkü bu yazılımları sürekli koruma özellikleri yok. Bu konuda çok iyi bir örnek var. Cinsel hastalıktan korunmak için kullandığınız prezervatifler sizi sadece bir ilişkide korur. Başka bir ilişki için aynı prezervatifi kullanmazsınız. İşte ücretsiz yazılımları da buna benzetiyorum. Kullanıcılar ucuza kaçıp ücretsiz yazılım aldıkların sistemlerini çok büyük riskin içine atıyorlar ve bu da sonrasında geri dönülmez olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.”
Etkinlikte Kaspersky Lab CTO’su Nikolay Grebennikov ile de sohbet etme olanağı bulduk. Teknolojinin olduğu her ortamda tehditlerin de yerini alacağını belirten Nikolay Grebennikov, “Özellikle mobil tarafta birçok ürün var ve BlackBerry, iPhone gibi ürünler çok popüler oldukları için atakların da odağında yer alıyor. Bizim mobil cihazları güvende tutacak ürünlerimiz mevcut. Kullanıcılara önerimiz mutlaka koruma yazılımı kullanmaları ve güvenmedikleri hiçbir içeriği kullanmamaları. Öte yandan oyun dünyasında da tehditler hızla yayılıyor. Özellikle oyuncuları istedikleri dosya adlarını değiştirerek Truva atı saldırılarının olumsuz yankılarını duymuşsunuzdur. wow.exe gibi bir dosya arayana kullanıcıya w0w.exe gibi bir dosyayla virüs bulaştırmak hem çok kolay hem de çok kullanılan bir yöntem” dedi.