İspanya’nın son dansı!
Sanat ve bilimi bir arada sunan sayısal çağın yeni tasarımları her yıl Art Futura’da sergileniyor. Uluslararası bir katılımcı kitlesine sahip olan etkinlikte ödül kazanan video oyunu “The Last Dance”in genç yaratıcıları ile oyunları ve İspanya’da video oyununa olan ilgi üzerine bir röportaj yaptık. Unutmadan belirtelim The Last Dance, 30’lu yılların Chicago’sunda eşi esrarengiz bir şekilde öldürülen eski bir polis şefinin intikam arayışını konu alan bir oyun.
Bu oyunu geliştirmeye nasıl karar verdiniz? Kar amaçlı mı yoksa eğitim mi? Ne kadar sürenizi aldı?
Öğrenmenin en iyi yolu, tecrübe etmektir derler. İspanya’daki IDEC UPF üniversitesi Video Oyun Tasarımı yüksek lisansında beraber eğitim gördük. En başında beri, birlikte bir oyun geliştirme düşüncemiz vardı. “The Last Dance” bizim ilk çocuğumuz. Fikir, oyundaki karakterler, mekân, içerik ve oynama şekli ilk aylarda oluştu. Daha sonra programlama ve sanat tasarımı üzerinde çalışmaya başladık. Yüksek lisansta aldığımız her ders, oyunu geliştirmede bize yardımcı oldu. Tasarım 3 ay sürdü. Dokuz aylık zorlu bir süreçten sonra 2009 Eylül ayında oyunu internet üzerinden sunduk. Ancak oyunu henüz piyasaya sunmadık. Bizimle çalışmak isteyecek yatırımcılar arıyoruz.
Oyunun oluşum sürecinde sizi en çok zorlayan şey neydi?
Video oyunu tasarımı üç temel basamaktan oluşuyor. Tasarım, sanat ve programlama. Tasarımda, oyunun içeriği, karakterleri, ne gibi seviyelerde oynanacağı, oyuncuların seçebileceği farklı oyun tarzları belirleniyor. Bizim bu süreci tamamlamamız yaklaşık üç ay aldı. Böylece, “tasarım belgesi” dediğimiz bilgi taslağı oluşturuldu. Daha sonraki adımda, senaryodan, oyun karakterlerinden, atmosferin oluşumu ve animasyonlardan sorumlu olan artistler ve artistlerin tasarımına hayat veren programcılar devreye girdi. Bizim oyunumuzda, programcıların amacı, oyuna mümkün olduğunca gerçek dünyadakine yakın bir şekil vermek, oyundaki düşman tarafa da kıvrak bir zekâ kazandırmaktı.
“The Last Dance” size ne gibi ödüller kazandırdı?
Art Futura 2009’da “En iyi Konsept Sanat Ödülü”nü kazandık. Bu bizim için çok büyük bir onur. Kısa bir süre önce ise The Last Dance; San Fransisko’da gerçekleşen Bağımsız Oyunlar Festivali’nde (IGF) Onursal Ödül’e (Honorable Mention) layık görüldü. Ödüller bizi tabii ki çok sevindirdi. Ancak bizi en çok mutlu eden şey; insanların The Last Dance’e olan pozitif reaksiyonlarını görmekti. İnsanların mafya ile savaşını, başkarakterin kişiliğine bürünüp düşmandan intikam almaya çalışmasını seyretmeyi seviyoruz. İkinci bölüm ne zaman geliyor diye soran insanlar var.
ArtFutura’ya katılım sürecinden bahseder misiniz? İsteyen herkes katılabiliyor mu?
ArtFutura; İspanya’nın en önemli video oyun yarışması. Hatta Avrupa genelinde en iyisi denilebilir. Öğrenciler, profesyoneller, İspanyol, Türk, Jamaikalı hatta uzaylılar bile isterse bu festivale katılabilir. Sunacağınız video oyunu bazı teknik gereksinimleri karşılıyor olmalı. Eğer teknik herhangi bir sorun olursa, oyun ilk turda eleniyor. İyi oyunlar evrenseldir, herhangi bir ülkeye ait olması gerekmiyor.
Daniel Castellanos Ruiz (Programcı), Rafa Gonzalez (Programcı), Carlos Rueda (Programcı), Axel Garcia (Programcı), Daniel Candil (Sanat Tasarım),
Pau Magrané (Sanat Tasarım),
Oyunu indirmek için: www.thelastdancegame.com