Zirvede bırak
Dijital çağın ilk gurularından, Wired dergisinin kurucusu Kevin Kelly’nin 1999 yılında yayınlanan kitabı Yeni Ekonominin Yeni Kuralları (New Rules for the New Economy), bilişim teknolojilerinin dolu dizgin ilerleyişi ile ortaya çıkan yeni iş düzenlerini 10 temel kural ile derler. Altıncı Kural: “Zirvede Bırak.”
Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu, sektörel tabanların gayet kaygan bir zeminde durduğu bu yeni ortamda sadece çevik firmalar ayakta kalabiliyor. Başarılı bir yenilik ile çığır açanlar, bunun getirisi ile bir an dahi rehavete kapılmamalı. Hatta alanında zirvede olduğu anda herşeyi göze alıp bir diğer yeni düzleme sıçrayabilmeli; belki de en alttan tekrar tırmanmaya başlamalı. Aksi halde varlığını devam ettiremez hale düşebilir.
MIT Media Lab’de geliştirilen bir teknolojiye dayalı olarak 1997’de kurulan E-Ink firması halen e-okuyucu pazarının yüzde 90’ı için ekranları üretir. Bu elektroforetik ekranlarda her pixel, bir yağ damlası içinde yüzen zıt elektriksel yüke sahip siyah ve beyaz pigmentlerden oluşur. e-Kitap sayfasındaki yazılara karşılık gelen pixellere positif elektrik alanı uygulanınca siyah pigmentler yüzeye çıkar ve mat zemin üzerinde yazılar belirir. Aydınlatma olmadığı için çok az enerji gerektiren bu ekranları 10 yıl mükemmeleştiren e-Ink’in kısmeti 2007’de Amazon Kindle ile açılır ve takip eden furyada şirket devleşir. Patentli teknolojisi yüzde 70’e varan kar marjı getirmektedir…ta ki Nisan 2010’da iPad çıkana kadar.
Yeni e-okuyucularda renkli ekran gerekeceğini bilerek Ar-Ge çalışmaları yapan e-Ink, “Triton” adını verdiği yine elektroforetik ama renkli bir ekran geliştirmişti. Ancak LCD’li tabletlere olan hücum e-okuyucu satışları düşürdü. Kendini birden yokoluşa giden sarmalın içinde bulan e-Ink, LCD geliştirmeye girişti.
2011’in ilk yarısında yarı yarıya düşen karını açıklarken e-Ink sevinçliydi. Zira kar marjı çok daha düşük olsa da kendi LCD teknolojisinin satışını yapmayı başarmıştı. Pazarının yegane hakimi iken 1 yıl içinde yok oluşun eşiğine gelen e-Ink çaresiz bir diğer LCD sağlayıcı olarak kurtuldu. Oysa 2009’da zirvede iken bu geçişi yapması gerekiyordu.