Proje pazarına da bahar geliyor
İstanbul Elektrik Elektronik Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği, TET Proje Pazarı’nı hayata geçiriyor. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, bünyesinde topladığı altı birliğin çalışma konularına giren ürünlerde ihracatın artırılması çalışmalarında bulunuyor. Bu çerçevede İMMİB bünyesindeki altı birlikten birisi olan Turkish Electro Tecnology (TET) Elektrik – Elektronik, Makine ve Bilişim sektörlerine yönelik olarak faaliyet gösteriyor. TET, 7 bin 500 üyesi ve 12,5 milyar doları aşan ihracat hacmi ile ülkemizin en büyük ihracatçı birlikleri arasında. Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezlerine sahip, ihracat ve patent şampiyonu şirketleri birliği üyeleri arasında yer aldıklarını anlatan İstanbul Elektrik Elektronik Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Eren, TET’in başlıca amaçlarını; üyelerinin mesleki ahlak ve dayanışmasını korumak, ihracatın artırılması, ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve ürünlere rekabet gücü kazandırılması için çalışmalarda bulunmak, ihracatçıların çalışmalarına yardımcı olmak, üyelerinin menfaatlerini korumak olarak özetledi. Bu anlamda TET, birçok farklı alanda üyelerine destek olmak ve sürdürülebilir ihracat artışını sağlayabilmek amacıyla faaliyetler yürütüyor, TET Proje Pazarı’nın da bunlardan biri.
Ticarette başarı sırrı
Ar-Ge’de
Proje Pazarı fikrinin ortaya çıkışı sürecinden bahseden Eren, dünyada ticaretin her geçen yıl biraz daha katma değeri yüksek ürünler yönünde kaymakta olduğunu, dış ticarette mücadelenin artık yalnızca uygun fiyat parametresi ile değil ürünün kalitesi, içerdiği yüksek Ar-Ge ve bilgi birikimi ile yapıldığını vurguladı. Eren, “Sektörümüz, kendi ihracat potansiyelinin yanı sıra yüksek teknoloji barındıran ve yüksek katma değer sağlayan tüm üretim ve ihracat kalemlerinin bel kemiği durumunda. Sektörde sağlanacak gelişmeler, üretim ve ihracat yapan tüm sektörlere katkı sağlayacak ve topyekûn ihracat ürün skalasının yüksek katma değerli ürünler yönünde kaydırılmasının önünü açacak. Bu anlamda sektörümüzde yüksek katma değerli üretim yaygınlaştırılması için ‘Üniversite-Sanayi’ işbirliği kültürünün geliştirilmesi, sanayi kuruluşlarının temsilcileri, üniversiteler, Ar-Ge kuruluşları ve teknoparklar ile araştırmacıları bir araya getirerek aralarındaki iletişimi artırmak stratejik bir önem kazanıyor. TET Proje Pazarı, bu birliktelikleri destekleyecek bir platform yaratmak amacıyla organize ediliyor. Hedefimiz uluslararası pazarda daha rekabetçi ürünlerin üretilip ihraç edilebilmesini sağlayabilmek” diye sözlerini bitirdi.
Birincilik ödülü kazanan projeye 50 bin TL ödül
TET Ar-Ge Proje Pazarı ile projelerini hayata geçirerek ekonomiye kazandırmak isteyenler için uygun ortaklar ve yatırımcılar bulunması hedefleniyor. Etkinlikte proje sunanlar ve proje arayanlar devletin ve ilgili kuruluşların sağladığı geniş destekler hakkında da anında bilgi edinip projelerini hayata geçirmek için destek başvurularını yapabilecekler. TET Proje Pazarı katılımcıları, istedikleri takdirde projelerini ödül kategorisinde de değerlendirmeye sokarak yarıştırabilecekler. Yarışma sonucunda birincilik ödülünü kazanan projeye 50 bin TL, ikincilik ödülü kazanan projeye 30 bin TL, üçüncülük ödülünü kazanan projeye ise 20 bin TL verilecek.