Arşiv oluşturmada fil hafızası farkı
İçeriğin arşivlenmesi ve istendiğinde bulunabilmesi temeline dayanan Evernote, Türkiye pazarında yerini aldı. Sağa sola yazılan küçük not kağıtları kaybolmaya, unutulmaya mahkumdur genelde. Bu acı gerçeği, sistemli ve görsel bir uygulama ile başarılı operasyona dönüştüren Evernote ise, kullanıcılarına sunduğu platform ile notlardan daha fazlasını saklama, istenilen zamanda bunlara ulaşma imkanı sunuyor. Evernote’u ‘yeni nesil not mantığı’ olarak tanımlayan Evernote Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dmitry Stavisky’e göre, insanların davranışlarını ve kullanım alışkanlıklarını değiştiren internet ışığında, kişilere bir şeyleri hatırlamalarını sağlayacak, etrafa yapıştırılmış notlardan fazlasını sunmak gereklilik halini almıştı. Yazıp kaybetmek yerine, notun fotoğrafını çekip saklamak, notu da sistemde hatırlanır kılıyor. Evernote, farklı dillerde not indekslemek için farklı teknolojilerden yararlanıyor. Bunun, Türkçe uygulamada henüz olmadığını, ama er ya da geç hayata geçeceğini vurgulayan Stavisky, 2012 yılı hedeflerini şöyle anlattı:
“Uzun vadeli hedefimiz küresel yaygınlığı sağlamak. Herkes Evernote’tan kendine göre fayda elde edebilir. Dünyada internet erişimine sahip 3 milyar insan var. Biz de tüm bu insanların Evernote’u kullanmak için kendine göre gerekçesi olduğuna inanarak yol alıyoruz. Halen 25 milyon kullanıcımız var. Her ay 1,5 milyon kullanıcı bu sisteme katılıyor. Bu da bize sağlıklı büyüme olarak yansıyor.”
Çin operasyonuna geri sayım
Evernote, Türkçe sayfasını kısa bir süre önce kullanıma sundu. Kullanıcı eğitim kampanyası süreci de başladı. Böylece insanları Evernote sistemi ile ilgili bilgilendirdiklerini belirten Stavisky, “Halihazırda kullanıcı olanları da daha etkili kullanım yöntemleri ile ilgili bilgilendiriyoruz” dedi. Evernote’un insanlar arasında kulaktan kulağa yayılarak büyüdüğüne dikkat çeken Stavisky, “Çin’de gelecek aylarda yerimizi alacağız ve bu büyük bir operasyon olacak. Orada zaten sayfa çevirisi yapmamış olmamıza rağmen, 1 milyonu aşkın kullanıcımız var” dedi. Çin’de geri sayımda olan Evernote yapısında çevirilerin büyük bölümü gönüllülerin eseri. Türkiye’de ise daha çok profesyonel çevirmenlerle çalıştıklarını belirten Stavisky, gönüllülerle bağlantıya geçme yöntemlerini şöyle anlattı:
“İnsanların çeviri yapabilmesine imkan sağlayacak her platformda olmaya özen gösteriyoruz. Sisteme kayıt yapıp çeviriye başlıyorsunuz. Bu konuda gönüllü bulmak hem bize bütçe olarak destek sağlıyor hem insanlar bu sistemi kendi dillerinde kullanmak istedikleri için istekli oluyor. Profesyonel çevirmenler var, ama onlar ürünü bir kullanıcı kadar iyi bilemeyebiliyor.”
Yenilikler blog’larda yerini alıyor
Geçen yıl Brezilya sayfasını hayata geçiren, bu yıl Güney Amerika’da yaygınlık için çalışmalarını da hızlandıracak olan Evernote için Çin yatırımı önem taşıyor. Güneydoğu Asya’da da Endonezya ve Malezya dillerine çeviriler yapılmış. Bu ülkelerde kullanıcı eğitim kampanyalarına bu yıl başlayacaklarını belirten Stavisky, genel olarak bir ülkede önce sistemi hayata geçirdiklerini, ardından eğitimi yaptıklarını vurguladı. “Birçok mobil cihaz ve teknoloji üreticisiyle de ortak çalışmalar yapıyoruz” diyen Stavisky ekledi: “Birçok Evernote fonksiyonu birçok tarayıcı ve baskı cihazında var. Bu bazen bir masaüstü uygulama ile kağıtsız ofis süreçlerine destek oluyor. Bu yönüyle Evernote, hem bireysel hem şirket içi kullanımda öne çıkıyor.”
Evernote’un Türkiye pazarında halihazırda 100 binin üzerinde kullanıcısı olduğunu, eğitim kampanyalarına yeni başladıklarını söyleyen Stavisky, sosyal medyada isimlerinin geçmesinin de kendilerine cesaret verdiğini hatırlattı. Türkiye’de internet ve sosyal medya kullanımının, akıllı telefon sahipliğinin yüksekliğine dikkat çeken Stavisky, şöyle devam etti:
“Bunlar bizim için önemli ve Türkiye pazarı adına cesaret veren kriterler. İngiltere, Almanya, İspanya, Rusya gibi Avrupa’daki en büyük birkaç pazarımızdan birinin ilerleyen süreçte Türkiye olacağına bu yüzden çok inanıyoruz. Her ülkede kullanıcıları bilgilendirmek için sürekli güncellenen blog’ları ve sosyal medyayı kullanıyoruz. Kullanıcı hikayeleri bu yapıda bizim için önemli ve farklı sektörlerden farklı kullanıcı hikayelerine blog’larımızda yer veriyoruz. Türkçe blog’umuz çok yeni. Programcılar gibi, alanlarında uzman, güçlü kullanıcılar da bu yapıda biraraya geliyor. Bunu geçen yıl ‘ambassador program’ adıyla hayata geçirdik.”
Üyelikler arasında geçiş esnekliği
Evernote, kişisel veri saklama platformu olmaktan daha fazlasını, her türlü cihazla, tüm işletim sistemleriyle sunuyor. Evernote’ta veri depolamada sınır yok. Buna karşılık, aylık yükleme miktarında sınır var. Bu da ‘ücretsiz’ ve ‘premium’ üyelik farkını oluşturuyor. Kullanıcıların bu iki sürüm arasında rahat hareket etmesini sağlamak istediklerini belirten Stavisky, şu detayları paylaştı:
“Kullanıcı ilk önce ücretsiz kullanmaya başlıyor ve sistemi, faydalarını görünce elindeki birçok şeyi tarayıp sistemine eklemek için ‘premium’ üyeliğe geçiyor. İşi bitince de paralı üyeliğini iptal edip, yine ücretsiz üyeliğe geçiyor. Paralı üyelikte kullanıcı sayısına bağlı olarak grup indirimleri var. Logomuz fil, çünkü hafızaları çok güçlü ve her kültürde filler sevilen hayvanlar. Bizde yenilik bitmiyor, farklı ürünlerimizi ve uygulamalarımızı da kullanıcılara sunuyoruz.”