Veri merkezi operasyon yönetimi standartları
Birkaç hafta üstüste bulut bilişimin veri merkezlerine getireceği yeniliklerden bahsedince okuyuculardan çok yorum aldım. Üstelik “BThaber Platform” etkinliklerinde gelecek hafta veri merkezi konusuna değinileceğini öğrenince, bu yazının konusu belli oldu.
Bildiğiniz gibi veri merkezi sertifikasyonu, standartları ve operasyon yönetimi ile ilgili, dünya çapında kabul görmüş “ANSI/TIA 942 standardı” ya da “Uptime Institute, BICSI” gibi bazı enstitü ve kuruluşların ortaya attığı standart ve olgunluk seviyeleri söz konusu. Veri merkezi sahibi şirket açısından bakıldığında en önemli hedef tabii ki sürdürülebilirlik (uptime). Ana hedef, veri merkezinden hizmet alan müşterileri hiçbir zaman kesintiye uğratmamak olduğuna göre, sadece bahsedilen standart ve seviyeleri düşünerek yatırım yapılması yeterli değil. Yüzde 100’e varan hizmet sürekliliği için, kabul görmüş bazı operasyonel yönetim metodolojilerinin uygulanmasında fayda var.
Uptime Institute’un, “Datacenter Site Infrastructure Tier Standard: Operational Sustainability” standardı, bu konuda bilinen standartlardan. Veri merkezinin iş hedeflerine ulaşması ve hedeflenen sürdürülebilirlik yüzdesini uzun vadede yakalaması için, gereken davranış şekillerini ve risk yönetimi modellerini ortaya atıyor. Standardın üç temel bileşeni “Yönetim ve Operasyonlar”, “Bina Karakteristikleri” ve “Lokasyon”. Bahsedilen her bir bileşenin alt kategorileri ve bunlara karşılık düşen risk faktörleri tablolar şeklinde tanımlanmış durumda. Bu bağlamda, veri merkezi BT yönetiminin, risklerin önem değerlerine göre, alınacak önlemleri planlamaları mümkün olmakta.
“Operasyonel Sürdürülebilirlik Standardının” tanımladığı davranış şekillerinin, daha veri merkezinin planlama evrelerinde devreye alınması organizasyonlara ciddi avantajlar sağlıyor. Bu sayede yapılan tasarım, uzun vadeli operasyon yönetiminin karşılaşabileceği riskleri engelleyecek şekilde olacağı için, veri merkezinin hizmet verimliliği de artırılmış oluyor. Aynı zamanda bu konuda verimerkezinin değerlendirilerek, “Altın”, “Gümüş” ve “Bronz” seviyelerinde derecelendirilmesi de mümkün.
Konuyla ilgili veri merkezi yöneticilerinin ve meraklıların oldukça detaylı olan bu konu hakkında bilgi almaları için http://uptimeinstitute.com/ adresini ziyaret etmesini tavsiye ederim.