TÜİK Başkanı şikayetçi
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı’nın “devletten” şikayetçi demeçleri gazetelerde yayınlandı. Devlet kurumları, TÜİK’e yeterli bilgi vermiyormuş. Bu yüzden, TÜİK de vatandaşa eksik bilgi aktarıyormuş. Ve zaten TÜİK 472 veya 475 (gazetelerde bu veri bile kesin değil !) kalem “veri”yi sağlayamıyormuş. Örneğin, OECD istediği zaman bu veriler TÜİK’te olmuyormuş. Böylece, uluslararası indekslerde Türkiye, belki de olduğundan daha yetersiz ve kötü durumda görülüyormuş.
Devletin istatistik kurumunun en tepesindeki en yetkili kişisi bunları diyorsa, biz sıradan vatandaşın yapabileceği hiçbir şey yok. Başkanı kutlamak gerek. Bu gerçeği açıkça söyleyebildiği için. Ama, acaba soruna nasıl çözüm bulunacak?
İngiltere’ye mi baksak?
Efendim, İngiltere’de hükümetin, istatistik verileri kendi kafasına göre eğip bükmesinden halk bıkmış. Bu nedenle İngilizler, hükümetinin açıkladığı her türlü istatistiğe en az inanan AB halkı olmuş.
Gel zaman git zaman, parlamento demiş ki, bu böyle gitmez. Devletin açıkladığı istatistiklere halkın güven duyması gerekir. Buna bir çare bulalım.
Neticede, devletin istatistik kurumunu gözleyecek bir “bekçi köpeği” örgütü kurulması 2008’de kabul edildi.
İngiltere’de şimdi adı “United Kingdom Statistics Authority” olan bir “bekçi köpeği” var. Kurulurken, başkanlığa atanan, Oxford Üniversitesi’nden saygın Profesör Sir Michael Scholar şunu vaat etmişti: “Eğer bir bakan, bakanlığına ait istatistikleri çarpıtırsa, biz bunu kamuoyuna açıklayacağız. Eğer bakanları utandırmak gerekirse, utandıracağız.”
UKSA, bağımsız bir kurum olarak, kamuoyunun; devletin istatistik verilerine güvenini yeniden tesis etmeye çalışıyor her gün.