Geleceğe Yatırım İçin Dijital Dönüşüm Stratejileri Masaya Yatırıldı
Endüstriyel IoT alanında üretim yapan öncü şirket Okyanus Teknoloji, Sanayi 4.0’ın temelini oluşturan konum belirleme teknolojisini sunduğu Wipelot markası ile Türkiye’nin dijital dönüşüm odaklı ilk dijital platformu olarak dikkat çeken Connection Days’in ilk serisi olan Industrial Digitalization Conference’a altın sponsor oldu.
Tüm gün süren dijital etkinlikte yer alan sanal standıyla ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatan Okyanus Teknoloji, aynı zamanda “Geleceğe Yatırım İçin Dijital Dönüşüm Stratejileri” konulu Wipelot özel panelini gerçekleştirdi. Gazeteci ve Ekonomi Yazarı Metin Can’ın moderasyonunu üstlendiği, Okyanus Teknoloji Ceo’su Rifat Ok, ITEA 3 Başkanı Zeynep Sarılar ve Okyanus Teknoloji Satış Direktörü Suat Gültepe’nin konuşmacı olarak yer aldığı panelde, pandemi ile birlikte hızlanan ve yakın gelecekte dijital dönüşüme yapılacak olan yatırımlar ve şirketlerin yol haritaları ele alındı.
Alman devi Deutsche Messe’nin Türkiye ofisi Hannover Fairs Turkey tarafından organize edilen ve Türkiye’nin dijital dönüşüm odaklı ilk dijital etkinlik platformu olma özelliğini taşıyan Connection Days’in ilk ayağı olan Industrial Digitalization Conference, 25 Haziran Perşembe günü gerçekleşti. Dijital etkinlikte; karanlık fabrikalardan yapay zekaya, artırılmış gerçeklikten sanal gerçekliğe, endüstriyel güvenlikten tedarik zinciri yönetimine ve endüstriyel robotik otomasyonlarına kadar birçok konu sektör profesyonelleri tarafından masaya yatırıldı. Etkinliğin altın sponsorları arasında; endüstriyel IoT, radyo frekanslı tanıma (RFID ile gerçek zamanlı konum ve RTLS ile durum belirleme), iş güvenliği, mobil teknolojiler ve iletişim teknolojileri alanındaki yüzde yüz yerli çözümleriyle 25 ülkede kullanılmakta olan Wipelot markası ile Okyanus Teknoloji de yer aldı. Tüm gün süren dijital etkinlikte ziyaretçileriyle sanal stand ortamında bir araya gelen Okyanus Teknoloji, gerçekleştirdiği interaktif görüşmeler sayesinde katılımcılarına farklı bir deneyim yaşattı.
“Firmaların dijitalleşen iş süreçlerinde verimlilik, hız artışı ve iş güvenliği sağlıyoruz”
Etkinlik kapsamında düzenlenen “Geleceğe Yatırım İçin Dijital Dönüşüm Stratejileri” konulu Wipelot özel panelinin moderasyonunu Gazeteci ve Ekonomi Yazarı Metin Can üstlendi. Pandeminin etkisiyle daha da hızlanan ve yakın gelecekte dijital dönüşüme yapılacak olan yatırımların yanı sıra şirketlerin stratejilerinin ve yol haritalarının konuşulduğu panelde Okyanus Teknoloji Ceo’su Rifat Ok, Endüstri 4.0 evresinin yapıtaşı olan endüstriyel IoT sistemleri ile üretim süreçlerinin yeniden şekillenmeye başladığını belirtti. Küçük ya da büyük fark etmeden tüm işletmelerin endüstriyel alanlardaki verimliliğinin ölçümlenmesi gerektiğine dikkat çeken Ok, “Bu sayede elde edilen analiz ve raporlamalarla geleceğe yönelik yatırım kararı almak mümkün. Kablosuz sistemler, yeni teknolojiler ve yazılımlarla birlikte fabrikalar artık daha ulaşılabilir bir konumda.
Türkiye’nin endüstriyel IoT alanında üretim yapan öncü teknoloji şirketi olarak biz de gerçek zamanlı izleme teknolojileri markamız Wipelot ile global şirketlerin ve Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu konumundaki firmaların dijitalleşen iş süreçlerinde verimlilik, hız artışı ve iş güvenliği sağlıyoruz. Pandemi sürecinde ise kurumlarda çalışan sağlığını korumak adına alınan önlemlere katkıda bulunmak amacıyla Wipelot SDS adıyla Sosyal Mesafe İzleme ve Uyarı Sistemi geliştirdik. Bu teknolojiyle insan yoğun işletmelerde birbirine güvenli sosyal mesafeden fazla yaklaşan çalışanları uyararak farkındalık sağlamaya başladık. Ayrıca çalışma ortamlarının riskli olduğu sektörlerde kullanılmak üzere Wipelot ürün ailemize patlamazlık özelliğine ve özel ürün sertifikalarına sahip yeni nesil ürün ve çözümler ekledik’’ dedi.
“İstesek de istemesek de dijital dönüşüm gerçekleşiyor”
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital dönüşüm gibi önemli bir konunun kaçınılmaz olarak gündeme geldiğini ifade eden ITEA 3 Başkanı Zeynep Sarılar, dijital dönüşümden korkulmaması gerektiğine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu; “Dijitalleşme süreçlerini tamamlamış olan firmaların henüz bir adım atmamış olanlara göre yaklaşık 6 kat daha hızlı büyüdüğünü söylemek mümkün. Bu da oldukça büyük bir ilerleme. Yazılımın ve donanımın işin içine girdiği her alanda en büyük problem olarak karşımıza güvenlik çıkıyor. Bu güvenlik sorununu ise yeni yazılımlar geliştirerek aşmak mümkün. Artık yazılımlar ve donanımlar hayatımızın bir parçası haline geldi. Günlük insan hayatının içine bile girmeye başladı. Örneğin pandemiyle birlikte turizmde de kullanılmasına ihtiyaç duyuldu.
Her geçen gün teknolojiyle daha iç içe olduğumuz bir hayat bizleri bekliyor. Biz istesek de istemesek de dijital dönüşüm gerçekleşiyor. Firmaların da buna hazırlıklı olması lazım. Dolayısıyla ekonominin zorlu olduğu bu koşullarda firmaların geleceğe yönelik adımlar atması gerekiyor. Bunu şu anda gerçekleştirip planlamalarını ve kaynak kullanımlarını dijital dönüşüm aracılığıyla hızlandırmalı ve performans kalitelerini artırmalılar. Kısacası; üretim yapan firmaların yanı sıra tüm firmaların ayakta kalabilmesi için dijital dönüşüm bir zorunluluk haline geldi.”
“Dijitalleşen iş süreçleriyle birlikte çalışan güvenliği artıyor”
Panelistler arasında yer alan Okyanus Teknoloji Satış Direktörü Suat Gültepe, “Günümüzde çalışan güvenliği konusu firmaların veya şirketlerin ödün veremeyeceği bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Bu da dijitalleşmeyi gerekli kılıyor. Bu noktada biz de gerçek zamanlı izleme teknolojileri markamız Wipelot ile otomotiv, beyaz eşya, metal, enerji, gıda, sağlık, ilaç, kozmetik ve tekstil gibi sanayi kollarının yanı sıra madencilik, inşaat, havacılık, savunma sanayi gibi pek çok farklı sektöre yüksek katma değer sağlıyoruz. Sahadan alınan gerçek zamanlı verilerden yola çıkarak analiz gerçekleştiren Wipelot; personelleri, araçları, iş makinelerini, ekipmanları, yarı mamul ürünleri ve riskli çalışma ortamlarının sıcaklık, nem, gaz, ışık gibi değerlerini anlık olarak takip ederek verimlilik ve iş güvenliği sağlıyor. Aynı zamanda kaza anlarında ilgili birimlere uyarı sinyali gönderiyor.
Personelin ve ekipmanın konumunu anlık olarak takip edip hangi saatte nerede bulunduğunu, hangi alanda ne kadar vakit harcadığını görebilmeyi sağlayan Wipelot, bu konuları haritalaştırıyor yani ayak izlerini çıkarıyor. Ayrıca Wipelot ile geçmişe dönük ayak izi çıkartmak da mümkün. Bu sayede pek çok işletmenin en büyük sorunları arasında yer alan ekipmanlarım, iş makinalarım, üretimdeki yarı mamullerim ve demirbaşlarım nerede, şu an kaç adet demirbaşım var ve kaçı kullanımda, personelim nerede, verimli çalışıyor mu, bir kaza ya da sorun yaşadılar mı, forkliftler çalışanlarıma çarpabilir mi, tesisimdeki sıcaklık, nem, gaz değerleri ne durumda ve çalışanlarım için sorun teşkil edebilir mi, işletmemin hangi bölümünde kaç adam saatlik iş var gibi soruların cevaplarını bulmak çok kolay hale geliyor” diyerek sözlerini tamamladı.