Bilgisayarımdaki Demiliterize Alan-3
Haziran 2006’da emekliye ayrılan Bill Gates’den “Yazılım Mimarisi Şefi” rolünü devralan Ray Ozzie’nin şimdiye kadar ardında bıraktığı en etkili eser Lotus Notes idi. Bu ofis yazılımını 1995’de IBM’in satın almasının ardından Ozzie, 1997’de Groove Networks’ü kurup, görevdeş bir ağ (peer-to-peer) ile paylaşılan, üyelerin güncellemelerinin senkron paylaşıldığı bir sanal ofis alanı yarattı. Groove’un, kendi ofis suitine katabileceklerini fark eden Microsoft, 2005’de firmayı satın aldı, Ozzie de Microsoft’un 3 CTO’sundan biri oldu, şimdiyse şef mimarı. Microsoft’da Groove’a çoklu cihaz desteği eklendi, “buluta” taşındı ve Live Mesh adı ile 2009’da kullanıma sürüldü. Microsoft’un bulut bilgi işlem platformu Azure’da çalışan Live Mesh, RSS eklentisi FeedSync ile bir ya da daha fazla kullanıcının tüm cihazları tarafından senkron paylaşılan bir ofis alanı sağlıyor. Bunun için her cihazda bir demiliterize alan (işlemci, depo ve ağ kaynaklarının kalan kısımdan izole edilebilen bir bölümü) yaratılıyor ve Azure sayesinde bunlar bir bulutun parçası oluyor.
Tümleşik İletişim ve Sosyal Medya fonksiyonları bulutda buluşunca “mükemmel bir fırtına” kopması beklenebilir. Senkron paylaşılan sanal ofis alanı bu fırtınanın ilk yıldırımı ama senkron paylaşılan sosyal medya, üstelik Web tarafında bir uygulama ile birleşince çok daha büyük etki yaratacaktır. Sims kadar zengin Farmville türevleri düşünün, bunlara her cihazla erişilebildiğini, sınırsız ses, imaj, videonun hiç zahmetsiz kullanılabildiğini…
Sonraki adım küçük veri parçalarının aynı biçimde cihaz ve kullanıcılar arasında senkron paylaşılması. Örneğin paylaşılan “cookie” ler. Bu sayede web deneyiminin cihazlar arası devamlılığı mümkün. Systems Management Server (SMS) ile yerel alanda ağa bağlı tüm makinelerin yazılım güncellemelerinin yapılabilmesi, geniş alana yayılacak.
Bunları gören Ray Ozzie, Ekim ayında Microsoft bünyesinde “Geleceğin Sosyal Deneyimleri” laboratuvarını (FUSE Labs) kurdu. FUSE, Ozzie’nin bir bulut üç ekran (telefon, laptop ve TV) vizyonu ile sosyal uygulama arayüzleri geliştirecek.