VDI (Sanal masaüstü) hilesi!
Bu haftaki konumuz bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine okumaya başladığım Brian Madden’ın “VDI Delusion” isimli kitabı. Kitabı Amazon’dan alabileceğiniz gibi, Quest Software’in sponsorluğunda basıldığı için belirli sayıda kopyasını brianmadden.com adresinden ücretsiz olarak da indirebilirsiniz.
2002 yılından beri sanallaştırma konusunda danışmanlık yapan Madden, yer yer komik bir tarzda, bu alanda rekabet eden Citrix, Microsoft, VMware, Quest gibi şirketlerin konuya bakışını anlatıyor. Özellikle beni en çok güldüren, “VMware VDI’ı icat ettiğini söylemesine rağmen, ofislerine baktığımızda nedense kendilerinin sanal masaüstü kullanmadıklarını görüyoruz” cümlesi oldu. Hatta tüm üreticilere VDI teknolojinizi kendi ofisinizde siz kendiniz kullanıyor musunuz diye sorduğunu, hepsinin de neredeyse benzer cevaplar verdiğini anlatıyor. “Şirkette bilgisayar ağımızda bizim kendi VDI çözümümüz kurulu, ancak gerektiği zamanlarda kullanıyoruz”.
2009 senesinden bile sektörde VDI çözümünü konuştuğumuzu, her yıl bir sonraki yılda “VDI patlaması” yaşanacağını söylediğimizi tesbit eden Madden, “Bu kadar popüler bir şey ise, neden dünyada VDI kullanılan masaüstü bilgisayar sayısı yüzde 1 seviyesinde” diye soruyor. Madden kitabında “Zaten veri merkezi içinde olan, ancak tam kapasite ile kullanılmadığı için fazla masraf yaratan fiziksel sunucuları, sanalları ile değiştirmemiz çok mantıklı idi. Üstelik bu sunucuların ne kadar yükte çalıştıklarını bildiğimiz için sunucu sanallaştırma projesinin avantajlarını da fizibilite aşamasında öngörebiliyorduk” diyor. Ancak dağınık bir ortamda, üstelik kullanıcıların nasıl kullandıklarını bilmediğimiz yüzlerce bilgisayarı, çalışmak için yaratıldıkları yerden, veri merkezine almaya çalışmak ne kadar mantıklı diye haklı bir soru soruyor. Sonuç olarak, “Üreticiler sunucu sanallaştırma çözümlerini herkesi ikna edip her yere satmışlardı, bundan sonra satacak yeni bir ürün gerekiyordu, masaüstü sanallaştırması bu ihtiyaçtan doğdu” iddiasında bulunuyor.Kullanım alanları, avantaj ve dezavantajları ile VDI teknolojini enine boyuna teknik açıklamalarla inceleyen 255 sayfalık kitabı, konuya ilgi duyan tüm BT yöneticilerine tavsiye ediyorum.