Şip şak CISPA
Siber İstihbarat Paylaşımı ve Korunması Yasası (CISPA), Amerikan Temsilciler Meclisi’nde 168 hayıra karşı, 248 evetle kabul edildi. CISPA, her türlü elektronik iletişime ait bilgileri, Amerikan Hükümeti’nin izlemesine izin veriyor.
Senato’da da görüşülecek olan CISPA, oradan da şip şak geçebilir. Başkan Obama’nın, “ulusal çıkarlar ve güvenlik” konusunda bir yasayı veto etmesi mümkün olabilir mi? Hele ABD, Utah’da “bütün” dünyayı (?) dinlemesini mümkün kılacak über-teknolojik bir telekulak inşa ederken?
Telif haklarını korumayı öngören SOPA ve PIPA tasarıları için Wikipedia’dan YouTube’a birçok site patırtı kopartmışken (ve Türkiye’de bile yankı bulmuşken) CISPA gibi, temel kişisel özgürlükleri sınırlamayı öngören ve hükümetin denetimine açan bir tasarı için ABD’de bile kimsenin kılı kıpırdamadı. Acaba neden?
CISPA’nın “sorunu” şu görünüyor: Siber tehdit denilen, tanımı zor ve belirsiz, ama somut bir gerçek olan bir “tehdit”le baş edebilmek amacıyla hükümete açık çek veriyor. Tehdit belirsizse, ona karşı alınacak önlemler o kadar yaygın ve kapsayıcı olmalı (!). Eh, bu durumda, kişisel özgürlükler, düşünce ve ifade özgürlüğü hikaye olursa, o kadar hasar olacak elbette.
CISPA, interneti kontrol etsek de nasıl etsek diye formül arayan diğer demokratik ülkelere de örnek olacak. Çünkü, ABD’de pişer, başka ülkelere düşer. Demokrasiyi anlamayan ve yönetişimle işi olmayan ülkelere ise hazır çorba gibi otomatik kopya olacak.
Çünkü yasada sıralanan 5 amacın sınırları belirsiz:
• Siber tehdit
• Siber suçların soruşturulması ve haklarında dava açılması
• Bireylerin (siber tehdit nedeniyle) ölümünü veya yaralanmasını önlemek.
• Reşit olmayanların ölümünü veya yaralanmasını önlemek.
• ABD ulusal güvenliğini korumak.
Bir durumun siber “tehdit” içerdiğine kim nasıl karar verecek? Hükümet, “Bu bir siber tehdittir” dediği zaman, herkes “evet” demek zorunda mı kalacak? Hangi tür eylemler, veya sözler, durumlar “tehdit” sayılacak? Yasa, hukuk diliyle, “Bu yasa, kendisinden önceki yasaların üzerindedir” diyor. Yasayla sağlanacak bilgiyi Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) değerlendirecek. 2010’da bir Amerikan mahkemesi, NSA’nın yasadışı dinleme yaparak yasaları ihlal ettiğine hükmetmişti. NSA, şimdi her türlü dinlemeyi “yasal” olarak yapacak. Nokta.
Bütün bu gelişmeler, Utah’daki inşaatla bağlantılı: Burada yapılmakta olan istihbarat tesisinin fotoğrafını Nisan 2012 kapağına taşıyan Wired, “Bundan sonra söyleyeceklerinize dikkat edin” başlığını atmıştı.