Sony’de zor günler
Teknoloji dünyasının dev kuruluşlarından biri olan, Walkman ve Trinitron TV gibi ürünleri ile damgasını vuran, Colombia Pictures’ı satın alarak Hollywood’a yerleşen Sony bugünlerde çok zor bir dönemden geçiyor. Sony’nin bu durumu aynı zamanda Japon endüstri ekonomisinin de gerilediğinin en somut bir örneğini oluşturuyor. Bugün Sony ve diğer pek çok Japon ileri teknoloji şirketleri Tayvan, Çin ve Güney Kore teknoloji şirketlerinin yoğun rekabeti karşısında her yönden olumsuz etkileniyorlar.
2008 yılından bu yana kar etmeyen Sony’nin Mart ayında sona eren mali yılında zararı 6.5 milyar dolar olarak açıklandı. Bu miktar şirketin 65 yıllık tarihinde uğradığı en büyük zarar sayılıyor. Bu açıklamadan sonra şirketin hisse senetlerinin değeri bir yandan 10 yıl öncesindeki değerinin dörtte birine ve müzik dünyasının en popüler ürünü olan Walkman’lı 1980’li yılların ortasındaki değerinin düzeyine indi. Sony’nin piyasa değeri şimdi Samsung Electronics’in piyasa değerinin dokuzda biri, Apple’ın piyasa değerinin ise otuzda biri.
Özellikle dünyanın en büyük dev teknoloji kuruluşlarından biri olan Sony’nin 10 yıl içinde bu denli gerilemesinde en büyük etkenin kaçırılmış fırsatlar ve geleneksel kurumsal yönetimleri ile küresel pazarlardaki son derece hızlı değişimlere ayak uyduramaması olduğu endüstri uzmanları tarafından ileri sürülüyor.
Gene aynı uzmanlara göre Sony’nin en büyük hatası on yıllar boyu sayısallaşma, yazılım ve internet dünyasındaki yeniliklere yeterince eğilmemesinden kaynaklanıyor. Yazılım, iletişim ve içerik alanlarında sürekli geliştirilen yeni teknolojiler ve sayıları artan rakipler ile şirket bölümleri arasındaki fikir ayrılıkları Sony’nin doğru ürünleri doğru zamanda çıkarmasına engel oldu. Oysa sahip olduğu müzik kataloğu ve elektronik üretim gücü ile Sony Apple’ın çıkardığı iPod’dan çok daha önce benzer bir ürünü çıkarabilirdi.
Sony ünlü PlayStation video oyun konsolu ise yüksek fiyatı ile Nintendo ve Microsoft karşısında geri kalırken çevrimiçi video oyunları dünyasına geç girmesi Microsoft’un bu alanda liderliğe geçmesine neden oldu. Sony’nin bugünkü durumu aynı zamanda Japon elektronik endüstrisinin yenilikçi gücünden çok şey kaybettiğini de simgeliyor. On yıl önce Japonya’daki elektronik üreticileri televizyon, sayısal kamera, taşınabilir müzik araçları gibi ürünlerde teknolojik yenilikler yaratırken şimdi Apple ve Samsung gibi rakipleri karşısında arka plana düşmüş durumdalar.
2005 yılında Sony’nin CEO’su olarak işe başlayan İngiliz doğumlu Amerikalı iş adamı Howard Stringer görevini 1 Nisan’da Kazuo Hirai’ye devretti. Yeni CEO öncelikle Sony‘de köklü bir değişikliğin yer alacağını, şirketin akıllı telefon ve tablet ile kamera ve oyun alanlarında yoğunlaşacağını, Sony’nin DNA’sında bulunan ancak kar etmedikleri televizyon işinden vazgeçmeyeceklerini, bu ürünün üretimini yılda 40 milyondan 20 milyona düşüreceklerini açıkladı.
Hirai’yi bekleyen bir diğer sorun da çoğu Japonya’da olan toplam 168200 kişilik küresel iş gücünden 10 bin kişinin işlerine son verilmesi yönünde alınan kararın nasıl uygulanacağını kapsıyor. Japonya’da çok sıkı kuralları kapsayan iş kanunları ve geleneksel yaşam boyu istihdam beklentileri nedeniyle Sony’nin böyle bir adımı atması da bir hayli zor görünüyor.