Avcılık spor falan değildir!
Yeni haftadan merhaba,
Mektubuma atarlı bir başlıkla giriş yapıyorum, ama son haftalarda okuduğum haberler, alınan, sonra iptal edilen ama yine de beni germeye yeten ‘avcılık’ ile ilgili kararlarla bezdim. Avcılık derdine doğaseverlerin tepkilerini yok saymak, can almayı spor saymak ayıptır, günahtır, küstahlıktır bence. Üstüne alınan alınsın, çok da derdim değil. Umarım insanlar bu dünyada tek yaşama hakkına sahip canlı oluklarını sanma yanılgısından kurtulur, sevse de sevmese de tüm canlılarla en azından onlara zarar vermeden, son ayların popüler kalıbı ‘sosyal mesafeyi’ koruyarak birlikte yaşamayı öğrenir. Çünkü bazılarının öğrenmesinin kolay olmayacağı aşikar. Boncuk dizer gibi kaç keçinin, nesli tehlikede kaç kuşun avlanabileceğine karar vermek nasıl bir dünya görüşüdür bilmem, ama tarihe gömülmesi temennimdir.
Tepkili girizgah sonra korona sürecinde evde geçirdiğimiz dönemde doğal olarak artan temel evsel masrafa, yani elektrik başlığına gelmek istiyorum. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com araştırmasına göre, tüketiciler zorlu ekonomik koşullarda harcamalarında kısıtlamaya giderken, ilk tasarruf başlığı da elektrik olmuş. Araştırma katılımcılarının hepsi geçen yıla oranla elektrik faturalarına ödedikleri miktarın arttığını belirtmiş. Faturayı biraz olsun azaltmak için ışıkları açık bırakmamak, cihazları fişe takmamak, enerji tasarruflu ampuller kullanmak tüketicilerin öncelikleri olmuş. encazip.com kurucusu Çağada Kırım da tedarikçi değiştirerek zamlardan en az seviyede etkilenilebileceğini hatırlatmış.
Sırada örnek olmasını dilediğim güzel haberlerim var. Hayatı Aydınlat Projesi ile engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmayı hedefleyen CK Enerji Akdeniz Elektrik; Kepez Devlet Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Alanya ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne akülü sandalye şarj istasyonu kurmuş. Böylece koronavirüs döneminde de Hayatı Aydınlat Projesi’ne devam eden şirketin 4 yeni istasyonla birlikte Antalya’ya kazandırdığı şarj istasyonu sayısı 6’ya ulaşmış. CK Enerji Akdeniz Elektrik, 2016’da başlattığı bu projede atacağı yeni adımlarla yine bu sayfada yerini alacak.
Son aylarda tüm dünyanın başının temel derdi olan koronavirüsle mücadelede STK’lar ve yerel yönetimler ile işbirliği yaparak ihtiyaç sahibi kesimlere ürün desteğinde bulunan Lezita, böylece sürecin başından itibaren hayata geçirdiği sosyal yardım kampanyaları ile 100 binden fazla kişiye ulaşmış. Lezita, İzmir ve İstanbul’da yaşayan başta 65 yaş üzeri olmak üzere, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve her hafta yaklaşık 4 bin sağlık görevlisine kumanyaları için ürün yardımı yapmış.
Bu arada Kızılay da koronavirüsle mücadelede yeni bir çalışmaya imza atmış. Türkiye’nin yerli dijital cüzdanı PeP’in altyapısı ile hayata geçirilen proje kapsamında Kızılay logolu Sanal Kart ile yapılan harcamalardan elde edilecek gelirin yüzde 50’si Kızılay’a bağışlanıyormuş. Bilelim öğrenelim; Kızılay logolu Sanal Kart, yurtiçi ve yurtdışı tüm alışverişlerde kullanılabiliyormuş. Her alışveriş sonunda tek kullanımlık numarası yenilenen kartlar ile müşteriler, siber saldırılardan etkilenmeden güvenli alışveriş yapabiliyor. Detayları https://www.peple.com.tr/cp/kizilay linkinde okuyalım.
Farklı sektörlerden güven veren başarılı uygulamalar, vizyoner yaklaşımlar ve teknolojik kullanımların paylaşıldığı “Trust Istanbul Visionary Talks Ideas & Experiences & Awards 2020”, 24-25 Haziran’da online olarak gerçekleştirildi ve 16 farklı sektörde güven veren markalar açıklandı. Covid-19 pandemi döneminde Türkiye’ye hizmet ödülü Sağlık Bakanlığı’na verilirken, Covid-19 Pandemi Döneminde Türkiye’ye En Çok Katkı Sağlayan Firma Özel Ödülü ise Arçelik’in oldu. KoçSistem’in B2B girişimcilik ve inovasyon platformu TechSquare, bu yıl dijital olarak düzenlenen “T-Day 2020 Yılın Girişimi” etkinliği ile ikinci yaşına girmiş. Yarışmada kayıp zamanı azaltarak yedek parça maliyetlerini düşüren titreşim sensörü ve kestirimci bakım çözümünü sunan Sensemore da T-Day Yılın Girişimi Ödülü’ne layık bulunmuş.
Bu hafta sana iki kitabım var. İlki Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan “Zekânın Bilimi ve İdeolojisi: Genler, Beyin ve İnsanın Potansiyeli” isimli kitap. Britanyalı psikolog ve yazar Ken Richardson’ın kaleme aldığı kitap, Mehmet Doğan tarafından Türkçeye kazandırılmış. Kitap; insanları gen tabanlı bir hiyerarşiye yerleştiren ve insan beynini derecelendiren bakış açısını tartışırken; genler, beyin ve zekâ alanlarındaki son ilerlemelerin zafiyetlerini ele alıyor. İkinci kitabım ise VakıfBank Kültür Yayınları’ndan, Pulitzer ödüllü müzik eleştirmeni Harold C. Schonberg’in yazdığı “Büyük Besteciler” eseri. Kitapta Mozart’tan Beethoven’a, Wagner’den Chopin’e dek müzik tarihine damgasını vuran onlarca sıra dışı besteci, çalışma tarzları ve onları farklı kılan özellikleri anlatılıyor.
Haftaya buluşmak dileğiyle,