Bölgede büyüme hamlesi
Mardin’de çözüm ortakları ile biraraya gelen IBM Türk, pazarda büyüme eğiliminin devam etmesini bekliyor._x000D_
IBM Çözüm Ortakları Liderler Buluşması, 4-6 Mayıs tarihleri arasında Mardin’de Erdoba Elegance Otel’de düzenlendi. Çok veri ve yönetilmesi gereken kapsamlı iş süreçlerine dikkat çekilen toplantılarda, artan ihtiyaçlar ışığında bunlara uygun çözümleri konumlandırmanın gerekliliğine işaret edildi. Mardin’de bir buluşma düzenlemeyi uzun zamandır düşündüklerini, kentte havaalanının açılması ve katılımcıları biraraya getirebilecek kapasitede bir otelin hayata geçmesiyle bu fikri hayata geçirdiklerini söyleyen IBM Türk Çözüm Ortakları Yönetimi Bölüm Müdürü Nedim Nazlı, “Bundan önce bu toplantılarımızı Kapadokya, Hatay, Urfa gibi illerde yapmıştık” bilgisini verdi.
Açılış konuşmasını IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk yaptı. 2011 yılında 100’üncü yaşlarını kutladıklarını, bunun kendileri için çok özel olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Charouk, teknolojinin ve dünyanın değişimine IBM’in de aynı hızda ayak uydurduğunu söyledi. Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Charouk, Türkiye’de yaptıkları yatırımları anlatırken, IBM’in iş stratejisinde 90’larda başlayan değişimi de paylaştı. Gelinen noktada ‘küresel bir bütünleştirici şirket’ yapısına ulaştıklarını söyleyen Charouk, kendi içlerinde de küresel bazda bütünleşik bir şirket haline geldiklerini belirtti. Charouk, 2015 yol haritasının büyüme noktalarını da şöyle açıkladı: “Büyüyen pazarlara odaklanıyoruz ve Türkiye, bunun önemli bir parçası. İkincisi ‘Akıllı Dünya’ felsefesi ve bu sadece bir slogan değil, farklı sektörlerde iş uygulamalarını kapsayan bir yapı. Bunu iş analitiği izliyor. Bulut ve akıllı bilişim konusunda da önemli yatırımlar yaptık ve bu yapının gelirimizde payı artacak.”
Türkiye’de yatırım yapma ve büyüme hedefiyle yol aldıklarını vurgulayan Charouk, söz konusu büyüme noktalarına odaklanacaklarını, bunları Türkiye’ye uygun hale getireceklerini, kamu, sağlık, akıllı şehir, telekom ve sigorta alanlarında büyüyeceklerini sözlerine ekledi. İş analitiği uygulamalarının kendileri için önemine de vurgu yapan Charouk, geçtiğimiz haftalarda tanıtılan dünyanın ilk uzman bütünleşik sistem ailesi PureSystems ile ilgili bu yıl çok şey duyulacağına da vurgu yaptı.
Toplantının açılışına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katıldı. BT’nin önemi ve ekonomiye sağladığı katkıya dikkat çeken Mehmet Şimşek, Ar-Ge’ye önem verdiklerini, bu konuda verilen destekleri artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Çözüm ortakları buluşmasının ikinci gününde açılış konuşmasını IBM Türk Çözüm Ortakları Yönetimi Bölüm Müdürü Nedim Nazlı yaptı. Nazlı sunumuna, IBM Türk’ün ilk Türk Genel Müdürü olan Gündüz Pamuk’un oğlu Orhan Pamuk ile yaptığı bir röportajın sunumuyla başladı. Nazlı, PC işinden çıkan IBM’in ‘Akıllı Dünya’ vizyonunun tanıtımını 2008 yılında İstanbul’da yaptığını hatırlattı.
Nazlı, “Çözüm ortakları organizasyonu, pazar küçülmesine rağmen, 2011’de yüzde 7,5 büyüdü. 2012’de de bunu bekliyoruz. Türkiye’nin dışındaki ülkeleri de kapsayacak bir modeli benimsemeye hazırlanıyoruz. IBM Küresel Finans Çözümleri’ni de hayata geçirdik ve bu yıl, çözüm ortaklarının da yararlanabileceği bir yapı oluşturduk” dedi. Bulutun, Türkiye benzeri ülkelerin bölgesel ve küresel oyuncu olması için önemli bir fırsat oluşturduğuna işaret eden Nazlı, iş modellerini değiştirmenin zor olmasına rağmen, her şirket için bir fırsat anlamına geldiğinin de altını çizdi.
Türk Telekom Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Dr. Ramazan Demir konuşmasında telekom şirketlerinin yeni büyüme alanlarına girme çabalarına dikkat çekerek, bu yolda küresel bazda telekom şirketlerinin ve internet şirketlerinin yaptığı yatırımları örnek verdi. IBM’in ‘ürün’ odaklı şirketten ‘servis’ odaklı şirkete dönüşerek önemli bir adım attığına dikkat çeken Demir, iletişimde bitmeyen ihtiyaçların kendi yatırımlarının da temelini oluşturduğunu söyledi.
Üretim sabrımızı yitirdik
HSBC Türkiye Baş Ekonomisti Melis Metiner, etkinlikte yaptığı sunumda Türk ekonomisine yönelik orta ve uzun vadeli beklentilerini anlattı. İç taleple hızlı büyüyen ekonomide cari açığın da yüksek olmasının önemli bir risk olduğunu hatırlatan Metiner, “Teşvik Yasası ve bireysel emeklilik konusunda hükümetin attığı adımlar olumlu. Ama daha çok yapısal reform olmalı” dedi. 2012 için “Zor bir yıl olacak” yorumunu yapan Metiner, “Büyümenin bedeli enflasyon ve cari açıkta artış. Dünya ekonomisini ve petrol fiyatlarını da izlemeye devam edeceğiz” dedi. Etkinliğin son sunumunun sahibi ise ODTÜ’de akademisyen olan endüstriyel tasarımcı Dr. Hakan Gürsu oldu. “Avrupa’nın 4’ücü büyük çakma pazarıyız, üretim sabrımızı yitirdik, Ar-Ge’yi anlamadık. Ama üreten topluma yeniden dönüşmemiz gerek” sözleri ile sunumuna başlayan Gürsu, işin temelinin yaratıcılık olduğunu vurguladı. “Ar-Ge’ye yatırım yapmak kalkınmanın temeli, geri kalan her şey hikaye” diyen Gürsu, kendilerine ödüller kazandıran projelerle ilgili bilgileri de katılımcılarla paylaştı.