RFID ve mobil teknolojiler öne çıkacak
Tüketici talebinin yukarı bir doğru bir eğri izleyeceğini düşünen IFS Türkiye Kurucı Ortağı Ergin Öztürk, bunun üretim sektörüne olumlu yansıyacağını ifade etti. Öztürk, “Dünya ERP pazarının önümüzdeki 5 yıl boyunca her yıl ortalama yüzde 10 civarında büyümesi bekleniyor. Bu tahmini yapan AMR Research’e göre 2011’de ERP pazarı 47 milyar dolar ciroya ulaşacak. Biz de bu yıldan itibaren daha çok orta ve büyük ölçekli üretim yapan şirketlere odaklanmayı düşünüyoruz. Özellikle kompleks üretim yapan, proje tipi çalışan ve endüstriyel tesis ağırlıklı işletmelere yoğunlaşacağız” dedi.
Netsis Genel Müdür Yardımcısı Göksel Üçer, üç yılı aşkın bir süredir yalın üretim hakkında çalışmalar yaptıklarını anlattı. Üçer, şu bilgileri verdi: “Yalın üretim sistemi, sanayi işletmelerinde üretilen ürünlerin kalitesinin artırılmasını sağlarken, maliyetlerden tasarruf edilmesini mümkün kılıyor. Bu amaçlara hizmet eden yazılım uygulamalarımızla yalın üretim felsefesini uygulayan kurumları destekleyen bir altyapı sunuyoruz. Yalın üretim sistemi uygulamasını devreye alan şirketlerde kısa süre içerisinde üretim akışı hızlanarak, üretkenlik, ürün geliştirme ve kapasite kullanım yetkinlikleri önemli oranlarda artış gösteriyor. Stok takibinin daha hızlı ve hatasız yapılmasını sağlayan yalın düşünce sistemi, üretim sürecini daha esnek bir yapıya kavuşturuyor” dedi. Üçer’e göre, tüm üretim süreçlerini kapsayan ve üretim makineleriyle birlikte bütünleşik çalışan yaygın bilişim araçları da öne çıkacak. Bu araçlarla gerçek zamanlı veri toplanabilecek, işlenebilecek ve ERP işlevleriyle dönüştürülerek planlama ya da çıkarsama anlamında destek sağlayacak.
KoçSistem Satış Yöneticisi Engin Güney ise RFID’e dikkat çekiyor. Güney, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde sadece nihai ürünlerin değil, hammadde, yedek parça, araç, iş makinesi ve hatta çalışanların bile takip edip yönetimini sağlayan, bu çözümlerle, ürünün son tüketiciye ulaştıktan sonraki süreçleri de dahil ederek ürün hayat döngüsü boyunca izlenebilirliğini mümkün kılan RFID teknolojileri de üretim sektöründe öne çıkacaktır. RFID teknolojilerinin haricinde, otomasyon çözümleri ile mobil çözümler de üretim sektöründe kaçınılmaz olarak yer alacaktır. Üretim sektöründe halen bazı şirketlerin tam olarak kullanamadığı veya kullanmadığı ERP çözümlerine ihtiyaç duyulacak. ERP paketlerinde de bulunan depo yönetimi, üretim takibi, lojistik uyarlamaları çözümleri de ön plana çıkacak.”
Geçen yıl yaşadığımız grip salgını hijyen sektörünün ve bu sektördeki üretimi artırmıştı. Eyüp Sabri Tuncer (EST), 86 yıldır kolonya ve hijyen sektörünün içinde yer alan bir şirket. Sektörünün köklü şirketlerinden biri olan EST, kolonyada yıllık 1,5 milyon litre üretim kapasitesiyle sektörünün yüzde 20’lik kısmına hakim durumda. Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkan Vekili H. Engin Tuncer, Türkiye’de kişisel bakım ve hijyen sektörünün son yıllarda hızlı bir büyüme ve gelişme kaydetmekle beraber Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında tüketimin geride olduğunu söyledi. Türkiye’de sektör büyüklüğünün güncel veriler itibariyle 500 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Tuncer, şu bilgileri verdi: “Sektörel araştırmalardan elde edilen veriler sayesinde, 2010 yılında tüketim bazında ciddi bir ivme görüleceği beklentimiz var. Pazarın asıl rakamını tüketicilerin ürünlerin farkını ayırt etmeleri ve bu ürünleri günlük hayatlarına gerçek anlamda dahil etmeleriyle ortaya çıkacak, 2010 bu pazarın gerçek rakamlarının oluştuğu bir yıl olacaktır. EST’de 2010 yılında Avrupa ülkelerine ihracatın başlatılması hedefleniyor. 2010 yılında kolonya ve oda spreylerinde ise yüzde 5’lik bir büyüme hedefliyoruz. 2010 yılı Eyüp Sabri Tuncer açısından önemli yatırımların yapıldığı, markalarımızın uluslararası sınırları zorladığı bir yıl olacak.” Tuncer, EST’nin Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirdiklerini, gelişmiş üretim ve paketleme teknolojileri kullandıklarını anlattı. Tesislerinde üretim, dolum ve paketleme süreçlerinde tam otomasyon kullanıldığını belirten Tuncer, bu özelliği ile tesislerin sektörlerinde Avrupa’nın en gelişmiş üretim tesisleri arasında yer aldığını ifade etti. Tuncer, “Kolonyada yıllık 1,5 milyon litre üretim kapasitemiz var. Oda spreyi ürün grubunda ise yıllık 500 bin litre üretim gerçekleştiriliyor. Cool Care antibakteriyel el temizleme spreyimizin tesisimizdeki günlük üretim kapasitesi ise 75 bin adet civarında. Yüksek kalitedeki paketleme tekniği ise havayla teması önlüyor, bu sayede ürünlerin hijyenik değerini hiçbir zaman kaybetmemesi sağlanıyor” dedi.