Facebook’un geleceği: İnsan bulutu madenciliği
Tarihin en önemli halka arzlarından birini gerçekleştirmesi beklenen Facebook, oldukça kısa sürede neredeyse tüm gençleri yanına çekerek inanılmaz bir veritabanına sahip oldu. İnternet üzerindeki reklam modelini şekillendiren şirket, bir milyara yaklaşan kullanıcı sayısıyla kendini dünyanın en güçlü şirketlerinden biri olarak görüyor.
Kullanıcı bilgilerini reklamverenlere açarak hedefli reklam modelini yerleştiren şirket, bundan sonra hangi alana doğru genişleyecek? Yoksa bir süre sonra Facebook’un kullanıcı verileri şirketler için bir şey ifade etmeyen sıradan hale mi gelecek?
Profil sayfamız bin 800 dolar ediyor
Wall Street Journal’da Doug Laney imzasıyla yer alan haberde, Facebook’un aktüel finansal verileri ve öngörülen piyasa değerine ulaşmak için veri bağlantılı hacmine bakıldığında ortaya çıkan sonuç inceleniyor. Bu habere göre, her kişi Facebook için 81 dolar ediyor. Her arkadaşlığımız 0.62 dolar ve profil sayfamız bin 800 dolar ediyor.
Laney’in tespitine göre, Facebook neredeyse bir milyar kullanıcısıyla insanlık tarihinin en büyük ödeme yapılmayan iş gücüne denk geliyor. İşin bir başka boyutuna bakıldığında Facebook daha önce hiçbir şirketin yapmadığı kadar kişisel bulut madenciliği yapıyor. Yani her bireyin kişisel bilgilerini yüklediği bulutuna girerek tüm verileri kullanıyor. Google bile bu kadar veri madenciliği yapmıyor. En azından kişisel verileri bu kadar kullanarak, bizi bizden daha iyi tanımaya çalışmıyor.
Modern toplumun DNA’sı Facebook’ta yer alıyor
Forbes’tan Reuven Cohen’e göre, Facebook sadece bizlerin iletişim kurma yolunu öğrenmedi, neredeyse doğduğumuz günden bugüne tüm sosyal hayatımızın detaylarını eline geçirdi. Böylece şirket, sosyal profiller yaratarak kişisel ilişkileri, bireylerin nasıl tepki vereceğini ortaya çıkaracak. Bir nevi modern toplumun DNA’sı Facebook’ta yer alacak.
Sosyal ağın şu anda 845 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcılar günde 2.7 milyar kez beğeniyor ya da yorum yapıyor. Laney’e göre, 845 milyon kişinin ortalama 130 arkadaşı, 109 milyar arkadaşlığa denk geliyor. Facebook bunlar arasında ilişki kurarak tüm yapıyı ortaya koyabilir.
Artık yapılabilecekler hayallerle sınırlı
Sosyal ağ üzerinde, dünyanın en büyük sosyal analitik motoru oluştu. Artık bir şey yapmadan önce ne düşündüğümüzü Facebook bizden bile daha iyi biliyor. Bunu kullanarak eğilimleri tahmin etmek, gelecek öngörülerinde bulunmak oldukça kolay.
Şimdi Facebook’un bu verileri kimlere nasıl satabileceğini, hükümetlerin istediklerinde bu verilere ulaşarak neler elde edebileceğini hayal edin. Çünkü artık Facebook’un bu güncel verilerle yapabilecekleri hayallerle sınırlı.