EBAN 2010 Kongresi Türkiye’de
EBAN Yıllık Kongresi 14-15 Nisan’da İstanbul WOW Otel’de gerçekleşecek.EBAN (European Business Angel Network-Avrupa İş Meleği Ağı) 2000 yılından beri gerçekleştirdiği “EBAN Yıllık Kongresi”ni Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği (METUTECH-BAN) girişimi ile 14-15 Nisan’da İstanbul WOW Otel’de gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde gerçekleştirilecek olan EBAN 2010 Kongresi, Avrupa’nın en büyük yatırım kuruluşlarını ve finansörlerini biraraya getirecek.
Türkiye’nin ilk aktif “İş Meleği Ağı”nın (ODTÜ) Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği olduğunu belirten Teknopark Genel Müdürü ve Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kızıltaş “2008 yılında dernek statüsünde kurulan iş meleği ağımız, EBAN ile uluslararası işbirliklerini artırmak, onların deneyimlerinden faydalanmak, Türkiye modelinin daha iyi şekilde geliştirilmesini sağlamak için görüşmelerde bulunuyordu ve EBAN’ın yıllık kongrelerine de katılıyordu. 2008 yılında Hollanda’daki kongrede de yer aldığımızda hem Türkiye’de teknoloji alanında birçok başarılı girişimin olduğunu onlara tanıtmak hem de “Melek Yatırımcılar” ile ilgili Türkiye’de de bilinç oluşturmak amacıyla EBAN 2010 Kongresi’ni Türkiye’ye getirmek için çalışmalara başladık ve başvurumuzu yaptık. 2008 yılındaki başvurumuz 3 ülke arasından kabul gördü ve bu yıl 14-15 Nisan tarihleri arasında EBAN 2010 Kongresi’ni İstanbul’da gerçekleştireceğiz” dedi.
Türkiye’de iş meleği kavramının henüz tam anlamıyla yerleşmediğini ve bu açıdan da kongrenin Türkiye’de bilincin artırılmasına yönelik önemli katkıları olmasını amaçladıklarını ifade eden Kızıltaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’de hem kamuda hem özel sektörde iş meleği ve iş meleği ağı olduğunu ve bu çalışmanın teknolojik gelişme için kritik önem taşıdığını da ortaya koymak istiyoruz. Gerek yatırım almak isteyen girişimcileri gerek bu ağda yer alabilecek yatırımcıları doğru şekilde bilgilendirmemiz ve onları ikna etmemiz gerekiyor. EBAN 2010 Kongresi bu açıdan da hem Türkiye’deki bilinci artıracağı hem de uluslararası başarı hikayeleri ile bu konudaki bilinci artıracağı düşüncesindeyiz.”
400’e yakın duayenin İstanbul’da ağırlanacağını kaydeden Kızıltaş, bu kişiler arasında Avrupa iş meleği ağlarının yöneticilerinin, erken dönem risk sermayesi fon yöneticilerinin, bireysel yatırımcıların ve finans sektörü yöneticilerinin bulunduğunu aktardı.
Kısaca EBAN verileri:
BAN Avrupa Komisyonunun “İş Melekleri ve İş Melekleri Ağları” alanındaki politikalarının oluşturulmasında danışman niteliğinde çalışan ve dünya çapında üye kurum ve kuruluşları çatısı altında toplayan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş.
Avrupa’da erken dönem yatırım pazarını temsil eden EBAN 250’den fazla uluslararası, yerel ve bölgesel İş Melekleri Ağları’nın üyeliklerini kapsıyor. 2008 yılı verilerine göre Avrupa’da 75 bin iş meleği bulunuyor ve iş meleği ağı sayısı ise 334. 2008 yılında 1063 yatırım anlaşması gerçekleştirilen EBAN’da toplam yatırım tutarı 220 bin avroyu geçmiş durumda. İş melekleri tarafından en çok yatırım yapılan alanlar ise şunlar : Bilişim ve telekomünikasyon, yazılım ve çokluortam, enerji ve çevre, sağlık ve perakende.
Melek yatırımcıların bazıları
Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği’nin farklı alanlardan da önemli melek yatırımcıları var. Melek yatırımcıların bazıları ise şunlar:
. Murad Bayar – Savunma Sanayi Müsteşarı
. Lütfi Varoğlu – SSM Uluslararası İşbirliği Dai. Bşk.
. Prof.Dr. Ahmet Acar (ODTÜ Rektörü)
. Josef Kubin (Prota Yazılım Yön. Kr. Bşk.)
. Cihan Candemir (Yüksel İnş. Yön. Kr. Üyesi)
. İsmail Başyiğit (Milsoft Yön. Kr. Üyesi)
. Ömer Siso (Çözüm Bilgisayar Yön. Kr. Bşk.)
. Ümit Atalay (İnnova Yön. Kr. Üyesi)
. Celal Sever (Cesaş Yön. Kr. Bşk.)
. Erol Üçer (Gama Yön. Kr. Bşk.)
. Prof.Dr. Ural Akbulut (ODTÜ Kimya Bölümü Öğr. Üyesi)
. İşNet
. Kurt&Kurt
. Türk Telekom