Facebook eşittir sosyal ağlar
Mobil teknolojiler ve sosyal ağlar, bu alanda çalışan şirketleri de daha dinamik bir yapıda çalışmaya teşvik ediyor.Microstrategy, iş zekâsı alanındaki iş gücünü sosyal ağların da gelişmesiyle bu alana kaydırıyor. Özellik Facebook’ta çözümler geliştiren şirketin ürünleri her ölçekteki şirket için sosyal ağ ölçümlemesi yapabilmeyi olanaklı hale getiriyor. Microstrategy’nin Türkiye’deki tek iş ortağı Obase de bu eğilime ayak uyduran yapılardan bir tanesi. Sosyal ağların gelişimi ve şirketlerin dönüşümü gibi konuları tartışmak üzere bir araya geldiğimiz Obase Genel Müdürü Bülent Dal mobil taraftaki gelişmelerin çok hızlı olduğuna vurgu yaparak Microstrategy tarafında da iş zekâsı dışına taşma durumunun yaşandığının altını çiziyor. Bu taşmanın misyonun ötesinde artık bir hedef halini almaya başladığını belirten Bülent Dal, “Artık çözümlerimizde hareket yaratmaya yönelik seçenekler gelmeye başladı. Örnek verecek olursam artık mağaza teftişi klasik yöntemlerle yapılmıyor. Mağazanın dış görünüş fotoğraf, personellerin devamlılık çizelgesi ve mağazanın hizmet kalitesi, hedeflerine ulaşılabilirliği gibi başlıklarda değerlendirme yapmak ve günün sonunda o mağazanın karlı bir yapı olup olmadığını, çalışmaya devam edip etmemesi yönündeki kararları çok kısaltılmış ürelerde vermek mümkün” dedi.
Günümüzde bilgiye daha hızlı ulaşma ve süreçlerin daha çabuk ve verimli olmasını sağlayan uygulamaların ön plana çıktığını da ifade eden Bülent Dal, bu konuda ise şunları söyledi:
“Yine bir örnek verecek olursak her şeyin çevrimiçi olmadığını artık birtakım işlerinizi bu uygulamalarla çevrimdışı olarak da gerçekleştirebileceğinizi söylememiz hata olmaz. Siz uygulama ile ihtiyacınız olan tüm veriyi topluyor ve internete erişemediğiniz uçak gibi yerlerde bu verileri kullanıp analizinizi aynı şekilde yapabiliyorsunuz. Bu uygulamamız sektörel olarak çok takdir gördü ve App Store’da Apple tarafından önerilen tek markanın Microstrategy olmasını sağladı.”
Sosyal ağlar yepyeni bir dünya
Bugün sosyal ağlar üzerinde bir milyara yakın kişinin bilgilerini paylaştığına değinen Bülent Dal, “Bu kullanıcılar bilgileriyle birlikte sürekli olarak sosyal ağlarda canlı bir şekilde yer alıyor. Bu da bizler için önemli fırsatlar sunuyor. Bizim Wisdom isimli uygulamamız gibi Facebook üzerindeki bilgileri anlamlı hale getiren uygulamalar kurum ve kuruluşların sosyal ağlarda elini güçlendiriyor. Facebook üzerinde en çok taraftarı olan spor kulübü olan FC Barcelona, bu uygulamaları kullanarak taraftarları hakkında güncel bilgiler topluyor ve onlara yönelik etkinlikler düzenleyebiliyor” şeklinde görüş belirtti.
Artık ciddi bir CRM altyapısı, veritabanı ya da veri ambarı olmadan bu uygulamalar üzerinden anlamlı verilere kolaylıkla ulaşıldığının altını çizen, Bülent Dal, “Veri kalitesi ve veri zenginleştirmesi tarafında çalışan ürünler de var ve bunlar tekilleştirme olanağı sunuyor. Yapılandırılmamış veri tarafından Ar-Ge çalışmaları da yapılıyor. Verinin artmasıyla suistimal tespitinden ürüne yöneltmeye kadar çeşitli bilgiler sunmanız gerekiyor. Böylece bu ürünler de bilgiye dayalı yönetim kültürünü desteklemiş oluyor” diye sözlerini bitirdi.