Fast-food yayıncılık
Küresel yayınevi Pearson’a bağlı olarak çalışan FT Press (Financial Times Yayınevi) zamanı az, dikkati kıt, sabrı sınırlı işadamlarına yenilikçi bir hizmet başlattı: İş yönetimiyle ilgili önemli kitapların özetlerini Kindle üzerinden aktarıyor.
Yanlış okumadınız: Önemli yeni kitapları özetliyorlar. Kısaltıyorlar. Sadece Kindle üzerinden okunacak şekilde ve çok ucuza satıyorlar.
Kitap taşımaya (ağırlık, hacim) son. Paradan tasarruf (acayip ucuz).
Bu yepyeni uygulama Amazon.com ve ABD’nin en büyük kitapçısı Barnes&Noble tarafından sessiz sedasız başlatıldı.
FT Press’in yaptığı, ülkemizde yabancı olduğumuz, ama Anglosakson eğitim düzeninde öğrencilerin gayet iyi tanıdıkları bir uygulama aslında: Çok hacimli edebi eserleri anlaşılır hale getiren “Öğrenme kılavuzları” vardır. Örneğin, “Savaş ve Barış”ta kim kimdir? Neden öyle davranır? Hangi bölümde ne olur? Bunun sonucu nedir? Bu tip sorulara bölüm bölüm yanıt vererek konuyu özetleyen kitaplar, zor eserleri daha kolay anlamaya yarar. Sadece eski büyük klasikler değil (Shakespeare gibi), modern klasikler (örneğin Catch-22 veya 1984) için de bu öğrenme kılavuzları olmazsa olmazdır. (Ünlü komedyen Woody Allen’in şu esprisi burada uygun: Savaş ve Barış’ı tek cümlede özetlersem: ‘Olay Rusya’da geçiyor’.)
FT Press de aynısını, iş yönetimi kitaplarına uygulamaya başladı. Hızlı tüketim malı gibi, raf ömrü kısa ürünmüş gibi. Bunları zamanı kıt profesyonel yöneticilere, işadamlarına yapıyor. Benzerini, haftada bir yayınlanan broşürlerle (örneğin) “Executive Book Summary” yapar. Siz, kitabın tümünü okumaya zahmet etmeden, size kitabın ana noktalarını 8 sayfada özetler. Abone olursunuz. Her hafta çıkacak yeni kitabı “özetten” okursunuz.
FT Press uygulamasında iki tür kitap var: “Elements” denilen, yayınlanmış iş kitapları bin ila 2 bin sözcükte özetlenip Kindle’da okunabilecek. Fiyat: Amazon’da 1.59 dolar… “Shorts” denilen, daha özgün ve yeni yazılmış eserler 5 bin kelimeye kadar çıkıyor (Off! Çok uzun! Kim okur?). Fiyat: Amazon’da 2.39 Dolar.
Listede şimdilik 242 kitap var. Yıl sonuna kadar 500 daha olacakmış. Yeni kitapları hap gibi yutmak ve dün çıkanı bugün okumak isteyenlere uygun bu kitaplar elbette roman değil. Üzerinde derin düşüncelere dalınacak ve okuması günlerce sürecek “eser”ler değil. Bunlar, hızla tüketilecek birer ürün. Tıpkı ayaküstü hızla yenilen hamburger gibi. Yayıncılığın “fast food”una hoş geldiniz.