Uçtan uca çözüm fark yaratır
NComputing, hem KOBİ hem de büyük ölçekli şirketlere özel, uçtan uca çözümlerle önemli ‘ilk’lere imza atıyor.Birden fazla bilgisayar kullanılan her noktada merkezileştirmeyi ve tüm yapıyı bir sunucuya almayı temel alan NComputing çözümleri, uçtan uca bir zincir sunuyor, ekonomik ve kontrol edilebilir bir tabloyu ortaya koyuyor. NComputing CEO’su Raj Dhingra, başından beri inovasyona önem veren bir şirket olduklarını, diğer şirketlerden en temel farklarının bütünsel çözümler sunmaları olduğunu belirtti. Masaüstü sanallaştırma başlığında kendilerini farklı kılan en önemli unsurun uçtan uca çözümler geliştirmeleri olduğunu vurgulayan Dhingra, “Sanallaştırma yazılımı yazdık ve işletim sistemini sanallaştırabileceğiniz, yükleyebileceğiniz uygulamayı, bunun ardından son noktadaki cihazları sunduk ve uzaktan masaüstü yönetim yapısını geliştirdik” dedi.
Bu tabloyu ‘bütünsel çözüm’ olarak tanımlayan Dhingra, “Hedefimiz hep, tüketicinin uçtan uca ne istediği, ihtiyacının ne olduğudur. Hem kullanışlı hem de BT adına pratik uygulamalar gerekliydi” diyerek, bu konuda geri dönüşleri almakta kullanıcıları ve iş ortaklarını hep dinlediklerini vurguladı. Varolan çözümlerini her yıl daha da geliştirdiklerini söyleyen Dhingra, önceliklerini de pratik, güçlü ve maliyeti katlanılabilir çözümler sunmak olarak özetledi. Bunların, özellikle bu önceliklerle ilerleyen gelişmekte olan pazarlarda diğer çözümler karşısında kendilerini farklı kıldığına işaret eden Dhingra, gelişmekte olan pazarlardaki potansiyeli şöyle detaylandırdı:
“Birçok gelişmekte olan ülkede bilişim imkanları sınırlı, onları yönetmek zor, bütünsel BT yatırımları, donanım ve yazılımlar pahalı. Bilişim konusunda ihtiyaçlarının gerçekte neler olduğunu da bilmiyorlar. Biz ise o kadar basit bir yapı kurduk ve o kadar düşük maliyete sunuyoruz ki, böylece işlerini daha etkili yönetebiliyorlar.”
Yeni seriler pazarda yerini alacak
Dhingra’ya göre, uluslararası bazda EMEA, ABD ve Asya Pasifik bölgelerinde çözümlerde büyüme var. Türkiye’de 2006 yılından beri dojop ile çalıştıklarını vurgulayan Dhingra, “Türkiye pazarında her yıl istikrarlı büyüme var, 2011 yılında bağımsız araştırma kuruluşlarının çalışmaları da pazar payında 1 numara olduğumuzu gösteriyor” dedi pazarda büyümenin devam edeceğine inandığını söyledi. Dhingra, farklı müşterileri, onların ihtiyaçlarına uygun çözümlerle adreslemenin kendilerini farklı kıldığına dikkat çekti. Bu müşterilerde ilk grubu NComputing’den uçtan uca çözümler alan, bunları yenileyen şirketler oluşturuyor. Bu grup için vSpace yazılımları ve son noktaya yönelik cihazlarının bulunduğunu söyleyen Dhingra, Haziran ayı ile birlikte N-series isimli bir dizi yeni ürünü de sunmaya başlayacaklarını bildirdi. Dhingra şöyle devam etti:
“N-series yelpazesi Türkiye de dahil olmak üzere birçok pazarda satışta olacak. Kurumsal pazarda masaüstü sanallaştırmada lider olan Citrix ile işbirliğimizde büyük kurumsal pazarda son ürünümüzü de ortaya koymuş olacağız. Bu konuda Citrix ile işbirliği yapmaya karar verdik ve bu hamlemiz Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkede Citrix’in yaygınlığını sağlayacak. Citrix’in çözümlerinin en önemli özelliği ince istemcilerinin (thin client) diğer markalara göre daha hesaplı ve pratik olması, bu yönüyle özellikle KOBİ’leri hedeflemesi. vSpace yazılımımız ile çalışan bu yapıyı, emsallerinin üçte biri maliyete kurabiliyorsunuz ve aynı performansı elde ediyorsunuz. Kurumsal sanal masaüstü altyapısı (VDI) yapısının da maliyeti kişi başına bedel ışığında bu yapıyla aşağı çekilebilecek.”
Dhingra’ya göre, masaüstü sanallaştırma uygulamalarına yönelik ilgiyi körükleyen bazı sebepler var. Bunlardan ilki sanal masaüstlerinin daha güvenli olması, ikincisi ise mobilite kavramının yaygınlık kazanması. Sanal masaüstlerinde mobilitenin belirleyici eğilim olduğunu söyleyen Dhingra, “Bu yılın başında vSpace Client isminde bir uygulamayı Windows kullanan tüm araçlar için pazara sunduk. vSpace Client’ı eski PC’lerinizde de kullanabiliyorsunuz. Bu yazılımı eklediğinizde sunucuya bağlanıyor ve siz eski bilgisayarınızda sunucu gücünü taşıyarak istediğiniz programı, birçok farklı yazılımı eski PC’nizde çalıştırabileceksiniz” dedi.
Serinin yeni temsilcileri
2011’de NComputing’de L-series ürün yelpazesi de, bilgisayarın yerine geçebilen özellikleri ile öne çıktı. N-series yapısı da çoklu çekirdekler ve tek cihazdan çok cihazla iletişim sağlama olanağı sunarak, KOBİ’ler, çağrı merkezleri, eğitim kurumları gibi yapılar için uygun oldu. Hedef bu yıl Android ve iOS tabanlı uygulamalar için de vSpace Client’ları kullanıma sunmak. Bu yapıyı tamamlayan üçüncü ve son parça ise vSpace Management Center. Dhingra bunu, ‘BT yöneticileri için web tabanlı bir yönetim konsol yapısı’ olarak tanımladı. Dhingra, “Kurumsal masaüstü sanallaştırmada maliyet ve karışıklık sorununu ortadan kaldırıyor, sadeleştiriyoruz. 2011 yılında yeni N-serisi ürünümüz olan n300’ü, vSpace Management Center ve vSpace Client’ı pazara sunduk. İkinci yarıda iOS uygulamamız pazarda olacak. Bu yelpazeyi küresel bazda yayma hedefiyle yol alıyoruz. Ortak masaüstü sanallaştırma platformu ile bütünsel bir çözüm oluşuyor. Doğru müşteri için doğru çözümü konumlandırma önceliği ile hareket ediyoruz” diye sözlerini bitirdi.
“BT yöneticileri, tornavidayı atıyor”
dojop Teknoloji kurucusu ve CEO’su S. Mustafa Canoğlu, bazı Ortadoğu ülkelerinde partnerleri olduğunu belirtti ama önceliklerini ‘Türkiye’ye odaklanmak’ olarak göstererek, bundan sonra genişleme politikasını hayata geçireceklerini, Türkçe konuşan ülkelerin ise öncelik olacağını vurguladı. TEGEV ile 2 yıldır yürüttükleri proje ile 84 ayrı eğitim parkı ve 20’den fazla mobil eğitim TIR’ında önemli bir çalışma hayata geçirdiklerini belirten Canoğlu, “Sistemimizle tek bir sunucudan onlarca öğrencinin senkronize çalışabilmesi mümkün oldu. Küçük bir PC ve her ekranın arkasına birer cihaz takıyorsunuz. Bu cihaz ekonomileri değiştiriyor, bozulma riski düşük, haricen bozulabilecek içeriği de yok. Kendine patentli NComputing üretimi bir yonga var, o kadar. NComputing çevresel ve ekonomik bilişim dönüşümünü bu yönüyle başlattı.”