Mobilin etkisi her yerde
Mobil teknolojilerin hemen her sektörü etkilediğini ifade eden Artes Şirket Sahibi Serkan Kekik, “Mobil teknoloji aracılığıyla hayvan yetiştiricileri dahi güvenlik kameraları üzerinden yetiştirdikleri hayvanların durumunu kontrol edebiliyorlar. Akıllı evleri mobil aygıtlar ile ısıtmak soğutmak mümkün hale geliyor. Yani her geçen gün mekân bağımlılığımız azalıyor, toplantılar bile video konferans ile yapılıyor. Hastanelerde doktorların konsültasyonları hastaların bileklerindeki barkodu okutarak yaptıklarını, geçmiş teşhisi ve tedavilerin bilgisini alabildiği bir sistem duymuştum. Mobil teknoloji oldukça geniş bir alana yayılmış durumda” dedi.
Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin’e göre önümüzdeki on yıllık zamanda iletişim sektörüne nesnelerin interneti damga vuracak. Mobiliteye ilave olarak nesnelerin interneti dönüşümünü de tanık olacağımızı belirten Şahin, “Sadece insanlar değil, cihazlar, makineler, herşey birbirine sensörler, barkodlar, RFID etiketler ve benzeri teknikler ile sürekli bağlı ve her an erişilebilir olacak. Mobil uygulamalar, lokasyon bazlı servisler ve mobil reklamcılık da yine sektörün günlük hayatı değiştirecek servisleri olarak düşünülebilir. Telekomünikasyon ve diğer sektörler arasında dikey yakınsamalar da önem kazanacak. Özellikle telekomünikasyon ve finans sektörlerinin yakınsaması gelecekte hızlanarak devam edecek. Bu bağlamda özellikle “NFC” (Near Field Communications) ve “Mobil Ödeme” önem kazanan bir eğilim olacaktır” dedi.
BI Technology Satış ve İş Ortağı Yöneticisi Can Doğu, konuyu iş zekâsı perspektifinde değerlendirerek, “Sektör bağımsız tüm kurumlarda ağırlıklı olarak yönetim kademesinin bilgiye istediği zaman ve istediği ortamdan erişimi bir ihtiyaç olarak gördüğünü söylemek mümkün. Piyasa baskısı, rekabet, zaman darlığı, hızlı karar verme zorunluluğu mobil iş zekası uygulamalarını ön plana çıkarmış durumda. Mobil ortamlarda hızlı ve güvenli bir şekilde görsel analiz yapabilme, kurumun performans kriterlerini takip etme, pazar bilgilerini analiz etme imkanı sayesinde iş zekası günlük iş yaşamında her an kullanılabilir duruma geldi” dedi.
Her sektörün kendine has ihtiyaçları olduğunu ifade eden Bilkom Satış Direktörü Fikret Ballıkaya, “Bilkom olarak bunu fark ettiğimizde iş ortaklarımızla birlikte ihtiyaçlara odaklanarak Dijital Yaşam Koçu olma misyonunu üstlendik. Sektörlere ufuk açan sayısal eğilimleri deneyimlemiş başarılı referanslarımızla, kurum ve kuruluşların anlatmasını istedik. Bu nedenle gerek www.dijitalyasamkocu.com ve linkedin sayfalarımız gibi sayısal platformlardan gerekse geleneksel yollarla ve Dijital Ege, Dijital Başkent gibi yerel etkinliklerle Dijital Yaşam Koçlarımızı çözümlere ihtiyaç duyan kesimlerle bir araya getiriyoruz” dedi.
Mobil her yerde
Mobil teknolojilerin daha yoğun olarak kullanılmasıyla birlikte, hemen her sektörde mobil teknolojilere bütünleştirilmiş en az bir çözümü bulmak mümkün olduğunun altını çizen Defne Bilgi İşlem Genel Müdürü Oğuz Haliloğlu, “Bu sayede şirketler hedefledikleri segmentteki doğru müşteri profiline ulaşmak konusunda çok daha hızlı hareket edebilmekte, nokta atışı yapabilmekte ve müşterilerin ilgi alanlarına yönelik özel çözümler sunabilme olanağı bulmaktadırlar. Bu da şirketlerin verimliliklerini yukarı taşımakta, yenilikçi bir alanda müşterilerine ulaştıkları için şirket imajı, çok daha yukarıya çıkmaktadır” dedi.
Helyum Genel Müdürü Murat Göçe’ye göre bu konuda sektör ayrımı yapmak çok zor. Mobilin her sektörü etkilediğini de belirten Göçe, “Fakat kimi sektörleri tamamen yakından ilgilendiriyor, mesela perakende alışveriş hızla mobil dünyaya kayıyor çünkü mobil ödeme gibi muhteşem bir kolaylık var hayatımızda. Turizm ve ulaşım sektörü de payını alacak, alana giderken bilet alma imkânımız var. Aynı paralelde fakat değişik araçlarla yerel yönetimler, eğitim, bilişim gibi sektörler de nasibini alıyor, artarak da almaya devam edecek” şeklinde konuştu.
KoçSistem Otomasyon ve Mobil Çözümleri Grup Satış Yöneticisi Engin Güney ise şunları söyledi:
“Mobilite sosyal alanlarda etkin kullanıldıkça, değişik uygulamalar da kurumsal alanda ön plana çıkıyor. Özellikle sağlık sektöründe değişik mobil uygulamalar olmakla birlikte, e- posta ve CRM ile başlayan mobil teknolojiler, günümüzde tedarik zincirindeki tüm süreçleri kapsayan bir noktaya ulaştı. Mobilite, fırsatın nerede olduğuna bakmaksızın iş yapma yeteneğini şirketlere sağlayarak, müşterilerine daha hızlı ulaşmasının, rakiplerinin bir adım önünde olmasının önünü açıyor. Verimlik de bu kavramla doğru orantılı olarak artıyor.”
Günümüz rekabet koşullarında hayatta ve karlı kalabilmenin anahtarı yapılan işin rakiplerden daha hızlı ve kaliteli sunmak olduğunu belirten Novatel Genel Müdürü Cem Ankara, “Bu ihtiyaç ülkenin bir ucunda olan bir teknisyeniniz ile haberleşmek gibi uzak bir mesafede olabileceği gibi, bir perakende mağazanın üst katında olan satış personeline ulaşmak gibi yakın bir mesafede de olabilir. Dolayısıyla mobil satış ve servis hizmeti veren tüm sektörlerde mobil teknolojiler bir kullanım alanı bulacaktır. Kamu tarafında ise mobil ses ve veri haberleşmesinin, özellikle kamu güvenliği açısından, katkıları çok önemlidir. Bunun iyi ve kötü örneklerini sıklıkla ülkemizde yaşıyoruz” dedi.
LTE teknolojisiyle kullanıcıların 100 Mbps’lik hızlarda bir dakikadan daha kısa sürede 700 MB’lık film dosyasını indirebildiklerini belirten Nokia Türkiye Genel Müdürü Çiçek Uyansoy İcan, “LTE teknolojisi, tüketicilerin aynı anda 4 adet HD filmi arabelleğe almaksızın kesintisiz şekilde aktarmasına da imkan veriyor. LTE teknolojisinin ana avantajları, yüksek verimlilik, düşük gecikme süresi, ilk günden tak çalıştır rahatlığı, üstün son kullanıcı deneyimi ve düşük işletim maliyetleri getiren basit mimari olarak özetlenebilir. LTE aynı zamanda GSM, CDMA ve WCDMA gibi mevcut ağlara sorunsuz bağlanıyor. LTE teknolojisi ile bu kadar hızlı veri aktarımı kullanıcıların daha çok içerik indirmelerine olanak tanıyor, bu da içerik sağlayıcılar, eğlence sektörü, mobil cihaz üreticileri ve servis sağlayıcıları için olumlu bir etki yaratıyor. Dolayısıyla Nokia da kesinlikle daha zengin kullanıcı deneyimi sunan, LTE gibi yeni teknolojilerin gelişimini destekliyor” dedi.
Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, mobil teknolojiler hakkında şöyle konuştu:
“Mobil ekosistemin tüm alanlarında faaliyet gösteriyor ve mobil sektörde faaliyet gösteren birçok kurumu destekliyoruz. 3G de dahil olmak üzere mobil teknolojilerde on binin üzerinde küresel patente sahip olmamızın yanında Qualcomm olarak yıllık ciromuzun yüzde 25’inden fazlasını, yaklaşık 2,5-3 milyar dolar gibi bir rakamı, her sene Ar-Ge’ye ayırarak adeta sektörün bir Ar-Ge laboratuvarı gibi çalışıyoruz.”
Bu alanda ilaç ve perakendenin en aktif sektörler olduğunun altını çizen Bicentrix Ortağı ve Kıdemli Danışmanı Onur Önder, “Saha elemanlarının olduğu her sektör aslında mobil teknolojileri yakalamak durumunda. Kullanıcılar açısından taşınabilirlik ve kullanılabilirlik arttığı takdirde verimlilik artışı kaçınılmaz. Yapılan araştırmalarda şu rakamlarla karşılaşıyoruz aslında. Şirketlerin mobil cihaz ve akıllı telefon kullanmadaki hedeflerine baktığımızda, verimlilik artışı yüzde 42 ile ilk sırada geliyor. Kâğıt tüketiminin azaltması yüzde 39 ile ikinci, gelir artışı da yüzde 37 ile üçüncü tercih sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Mobil cihazlar en çok zaman kazandırıyor bu durum haliyle kişisel maliyetlere yansıyor. Fortune 500’e bakarsanız şirketlerin yüzde 80’i iş süreçlerine mobil cihazları bütünleştirmiş durumdalar” şeklinde görüş belirtti.