LTE beklentilerin üzerinde hızla gelişiyor
Artan taşınabilir cihaz penetrasyonuyla, LTE pazarının gelişim süreci birbirini tetikliyor.LTE Forum 2012 İstanbul’da gerçekleştirildi. Dünya çapında hizmet sunan şirketler, bağımsız kuruluşların temsilcileri ve düzenleyici kurumların katılımıyla gerçekleşen toplantıda yeni nesil ağ çözümleri konuşuldu. Dünya çapında hızla artan veri ihtiyacının karşılanmasının yollarına değinilen toplantının konu başlıkları arasında HSPA+ ve LTE sistemlerinin gelişimi, LTE cihazlarının oluşturduğu ekosistem, HetNet çözümleri yer aldı.
Tüm gün süren forumda konuşmacı olarak BTK BT Uzmanı Afşin Büyükbaş ve Yakup Kadri Yazarel, GSA Başkanı Alan Hadden, HETTING Kurucusu Claus Hetting, IHS Kıdemli Telekom Analisti Dexter Thilien, Turkcell Kıdemli Proje Yöneticisi Ahmet Derim Topal, Qualcomm Kıdemli Program Yöneticisi Guenaelle Justin, Hansecom Yöneticisi Hassan Claussen, Rohde & Schwarz Teknoloji Yöneticisi Meik Kottkamp, Tele2 Russia Strateji ve Geliştirme Yöneticisi Svetlana Skvortsova, Telefonica Almanya Teknoloji Yöneticisi Uwe Loewenstein, LTE-Portal LTE Uzmanı Volkan Sevindik, Alcatel- Lucent Global Mobil Teknolojiler Başkanı Wim Sweldens ve Huawei LTE Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Yuefeng Zhou sunum gerçekleştirdi.
Kültürel farklılıklar LTE gelişimini etkiliyor
2011 yılında ticarileşen LTE ağları üçe katlandı. Özellikle Kuzey Amerika’da LTE kullanımı ve yatırımları hızla sürerken, Uzak Doğu’daki gelişim de geri kalmıyor. Ancak Türkiye’nin de yer aldığı Ortadoğu ve Avrupa bölgesinde talep beklentilerin altında. Bu ve ülkemizde Huawei’nin beklentileri ile LTE teknolojisinin gelişimini Huawei LTE Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Yuefeng Zhou ile konuştuk.
Kuzey Amerika ile Avrupa arasındaki LTE yatırımları farkının öncelikle kültürel bir sebebi olduğunu dile getiren Zhou, “Kültürel farklılık insan davranışlarını doğrudan etkiliyor. Bence Avrupa’daki insanlar Amerika’dakilere göre biraz daha geleneksel yaklaşıyorlar. ABD’de yaşayan insanlar teknolojiyi hayatlarının içine daha fazla sokmak istiyor” dedi. Akıllı telefon penetrasyonunun fazla olması nedeniyle de mobil genişbant ihtiyacının arttığını vurgulayan Zhou, Kanada’da akıllı telefon penetrasyonunun yüzde 90’lara ulaştığını aktardı. Avrupa’daki ülkelerdeki akıllı telefon penetrasyonunun ortalama yüzde 20 ila 30 arasında değiştiğine değinen Zhou, insanların genişbant gerektiren uygulamalara olan bağımlılığının bu ülkelerde düşük olduğuna dikkat çekti.
Japonya’da da LTE penetrasyonunun oldukça hızlı olduğundan söz eden Zhou, bu ülkedeki operatörler arasındaki rekabetin piyasayı hareketlendirdiğini dile getirdi.
Akıllı telefonun artmasıyla LTE talebi de artacak
LTE teknolojisinin ülkemizde kullanılmaya başlanmasının ardından piyasanın nasıl şekilleneceğini sorduğumuz Zhou, “Türkiye’deki akıllı telefon penetrasyonu yüzde 10 ila 12 arasında seyrediyor ve hala gelişmeye devam ediyor. Yıllar içerisinde insanlar mobil genişbanta ihtiyaç duyacaklar. İşte bu noktada altyapı sağlayıcıların operatörlere destek vermesi gereken döneme girilecek” açıklamasında bulundu. LTE’nin Türkiye’ye 2014 ya da 2015 yıllarında gelmesini tahmin ettiklerini sözlerine ekleyen Huawei LTE Bölümü Başkan Yardımcısı, “Ne zaman gelirse gelsin müşterilerin (operatörlerin) yatırımlarını korumak ve ağlarında bu teknolojinin hazır bulunmasını sağlamakla yükümlüyüz” dedi.
LTE’nin beklediklerinden daha hızlı geliştiğine değinen Zhou, daha önce müşterilerine sağladıkları altyapılarda hiçbir zaman kapasite sorunu yaşamadıklarını ancak son zamanlarda üç ya da dört kapasite sorunuyla kaşılaştıklarını belirtti. Huawei yöneticisinin verdiği bilgilere göre, özellikle LTE uyumlu yeni iPhone’un bu yaz satışa sunulmasıyla birlikte kapasite talebinin hızla artacağı öngörülüyor.
LTE Forum 2012’de konuşmasını gerçekleştiren Alcatel- Lucent Global Mobil Teknolojiler Başkanı Wim Sweldens sözlerinin başında, ses konusunda çok iyi iş çıkardıklarını ancak veri konusunda henüz geride olduklarını belirtti. LTE’nin beklentilerin çok üzerinde hızla ilerlediğini aktaran Sweldens, bunun iki sebebi olduğunu dile getirdi. Öncelikle mobil cihazlardaki uygulamalar nedeniyle veri kullanımına bağlanıldığına dikkat çeken Sweldens, müşterilerin fazla talebinin piyasanın gelişiminde etkili olduğunu vurguladı. LTE teknolojisinin operatörlere tasarruflu hizmet sunma imkanı verdiğini de belirten Sweldens, kademeli olarak geçiş imkanı sunulduğu için geçişin kolaylaştığını aktardı.
Konuşmaların ardından Alcatel Lucent standında lightRadio ile saniyede 100 megabit hıza ulaşıldı. Normal baz istasyonlara göre oldukça küçük olan ve tak-kullan mantığıyla çalışan küçük istasyonlar, modüler yapılarıyla gerektiği kadar ağ erişimi sunulmasına yardımcı olabiliyor.