Talepler farklılaşıyor
SaaS uygulamlarının çıkış noktası kullanıcılarına ihtiyaçları doğrultusunda her yerden erişebilecekleri en iyi hizmeti uygun maliyetlerle ulaştırmak olduğunu belirten Netsis Teknoloji ve Ar-Ge Sorumlusu Başkan Yardımcısı Yalçın Tarkan, uygulamanın sunulan sade ortamla kullanım kolaylığı sağlayarak karmaşık BT ortamlarından farklı bir duruş sergilediğini belirtti. Bu çözümün yaygın kullanımı ile iş dünyasında uzaktan çalışma ve elektronik ticaret gibi işlemler arttığını belirten Tarkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilgi alışverişi kolaylaşarak her an her yerde bağımsız bir çalışma ortamı yaratılabiliniyor. Bir diğer avantajına değinmek gerekirse, bulut sayesinde uygulamaların güncelleme ve bakımı kolaylaşıyor, arıza giderme süreleri kısalırken ürünlerin kullanım ömrü uzuyor, enerji tüketimi azalıyor. Bu sürecin bir sonucu olarak da şirketler, bilişim kapasitelerini kolay ve hızlı bir şekilde artırabiliyorlar.”
Önce kurum içi üretkenlik, sonra müşteri ilişkileri, insan kaynakları, kurumsal performans yönetimi buluta geçecek
İnnova Genel Sektör ve Finans İş Geliştirme Grup Yöneticisi Bilgehan Baykal’ın verdiği bilgiye göre yapılan araştırmalar, öncelikle kurum içi üretkenlik uygulamaları; sonrasında müşteri ilişkileri yönetimi ve insan kaynakları; devamında ise kurumsal performans yönetimi ve iş zekâsı uygulamalarının buluta geçirileceğinin sinyallerini veriyor. ERP ve benzeri ana uygulamaların ise son fazda hizmet olarak yazılım modeline uygun olduğu görüldüğünü belirten Baykal, “Burada SLA bazlı hizmet alma, hızlı genişleyebilme ve kuruma özel uygulamaların sağlanma olanağı bu sıralamayı oluşturuyor” diye konuştu.
Kurumlar artık bakım ve destek fonksiyonlarını da bir hizmet olarak talep etmeye başladı
KoçSistem İş Uygulamaları Satış Direktörü Ercan Kuru’ya göre ülkemizde son iki yıldır, yazılım geliştirme hizmeti dışında, uygulama bakım ve destek hizmetlerine olan talep ciddi bir artış göstermiş durumda. Kurumların bakım ve destek fonksiyonlarını da artık bir hizmet olarak talep etmeye başladığına işaret eden Kuru, “Farklı teknolojilerde geliştirdiği uzmanlıklar ile KoçSistem bu ihtiyacı tespit ederek kendi bünyesinde uygulama ve bakım hizmetleri grubunu oluşturmuştur. Şu anda 30’dan fazla müşterimizin kullandığı uygulamalara çeşitli seviyelerde uygulama, bakım ve destek hizmeti vermekteyiz. Böylece kurumlar hem BT hizmetlerinde önemli bir tasarruf elde etmekte hem de iç müşterilerine verdikleri hizmetin kalitesini artırabilmekte” diye konuştu.
Farklı uygulamalar var
Dojop Teknoloji İş Geliştirme Uzmanı Filiz Babacan’a göre de son dönemde hizmet olarak yazılım konusunda farklı uygulamalar var. Babacan’ın konuyla ilgili değerlendirmeleri şöyle: “Netsis’in Netlite gibi CRM yazılımlarının yanı sıra, Sampaş’ın belediyelere yönelik ürettiği yazılımların da özellikle kamu kurumlarının popülasyonu yoğun olan halka daha rahat erişme ve daha rahat hizmet verme konusunda tercih edildiğini görmekteyiz. Bunun yanı sıra IBM’in Lotus Notes çözümü ile e-mail ve Fastviewer’ın Confered sürümü ile konferans gibi kullanım ihtiyaçları da hizmet olarak yazılımlar olarak karşılanabilmektedir. Dünyada yeni bir eğilim olan ZeroPC gibi ürünler de bir web tarayıcı üzerinden sanal masaüstü hizmeti sunarak şirket çalışanlarının ortak dosyalar ve klasörler üzerinden mekan ve zaman bağımlılığı olmadan çalışabilmesini sağlamakta ve istedikleri anda bu dosya ve hatta masaüstlerini diğer çalışanlar ile paylaşabilmek adına yayınlayabilmektedirler. Özellikle yoğun seyahat programına sahip olanlar artık bu ürün sayesinde yanlarında sadece web tabanlı bir cihaz götürerek de kendi masaüstlerine dünyanın herhangi bir yerinden erişebilmektedirler. Birçok farklı web sayfası ve şifre aracılığı ile sosyal ağlara erişme konusunda yaşanan sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda bütünleştirici bir yapı sunarak tek bir hesap aracılığı ile tüm bu karmaşıklığın giderilmesine ZeroPC olanak sağlamaktadır. Özellikle yenilenebilir ve transfer edilebilir masaüstü özellikleri ile de şirket ve üniversite bilgi işlem çalışanlarına büyük kolaylıklar sağlanmakta ve birden fazla işletim sistemi lisansı, kurulumu ve bakımı gibi konularda varolan iş yüklerinin ve maliyetlerinin minimuma indirgenmesine neden olmaktadır. “
Son dönemde her alanda çok farklı hizmet olarak yazılım uygulamaları bulunduğunu belirten Helyum Bilişim İş Geliştirme Müdürü Sinem Tirkeş, şu değerlendirmelerde bulundu: “Güvenlik, finans, muhasebe programları, BT ve CRM yazılımları gibi farklı alanlarda hizmet olarak yazılım sunulmaktadır. Güvenlik tarafında ise sunucu yatırımı gerekmeksizin her türlü güvenlik uygulamasını neredeyse artık hizmet olarak alabilirsiniz ve bu da maliyetleri ciddi miktarda indirmektedir ve şirketlerin artan bütçeleriyle farklı güvenlik yatırımı yapmalarına olanak sağlamaktadır. Bunun yanında çevrimiçi yedekleme ve depolama da son zamanlarda sunulan hizmetlerden biridir. Bu sayede verilere kolayca ulaşabilir iş verimliliğini de artırabilirsiniz.”
Kampanya yönetimi ve dijital pazarlama yazılımlarının yakın zamanlarda hizmete sunulduğunu belirten Ereteam Çözüm Müdürü Gökhan Mataracı, bu yazılımların özellikle internet kanalı üzerinden kullanıldığından dolayı, uygulama ve çalıştırma kolaylığı sağlandığını belirtti. Mataracı değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Geleneksel kampanya kanalları yerine artık yeni dönem sayısal kanalların kullanılması, web sayfaları üzerinden gerçek zamanlı canlı sohbet yoluyla destek ve pazarlama hizmeti sunan bu yazılımların, kurum içi sunucular yerine daha geniş ağa yayılmış sunucular üzerinden çalışması avantaj sağlamaktadır. Diğer taraftan bizler kişisel kullanım açısından, hizmet olarak yazılımı aslında uzun süredir, bloglar, facebook vb. uygulamalar ile kullanmaktayız. Değişen teknoloji, artan internet hızları ve bulut üzerinden yazılım kullanımının avantajları, kurumların zamanla daha çok uygulamasını buluta taşıyacağını gösteriyor. İçinde bulunduğumuz zaman, kurumsal bulut yazılımların henüz gelişme süreci. Süreç tamamlandığında ise, yaygınlaşan yazılım merkezleri ülkemizde de yerini alacak ve kurumların kendini daha çok güvende hissedeceği bir bulut bilişim oluşacaktır.”